Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Yπνος: Ειδικός αποκαλύπτει ένα λάθος που κάνουν οι γονείς προσπαθώντας να επαναφέρουν τα παιδιά τους στην σχολική ρουτίνα

 


Καθώς τα παιδιά προετοιμάζονται να επιστρέψουν στο σχολείο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, πολλοί γονείς αναζητούν τρόπους προκειμένου να τα βοηθήσουν να προσαρμοστούν σε ένα υγιές πρόγραμμα ύπνου. Ευτυχώς, ένας ειδικός μοιράζεται ορισμένες χρήσιμες συμβουλές.

Ο γκουρού του ύπνου Adeel ul-Haq από το Bunk Beds έχει παρουσιάσει κάποιες ανεκτίμητες συμβουλές για να επαναφέρετε τα παιδιά σας σε μια σταθερή ρουτίνα πριν την επιστροφή τους στο σχολείο. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι μια σταδιακή αλλαγή της ώρας ύπνου μπορεί να βοηθήσει. «Δεν μπορείτε να περιμένετε ότι θα ξυπνήσετε εύκολα τα μικρά σας νωρίς το πρωί για το σχολείο όταν κατά τη διάρκεια των διακοπών έχουν κοιμούνται περισσότερο από το συνηθισμένο. Αυτό θα τα κάνει να είναι κουρασμένα και ευερέθιστα. Αντίθετα, πρέπει να κάνετε μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα ύπνου τους. Για να επαναφέρετε το πρόγραμμα ύπνου τους, βάλτε το παιδί σας για ύπνο 15 λεπτά νωρίτερα και ξυπνήστε το 15 λεπτά νωρίτερα κάθε μέρα. Επαναλάβετε αυτό το πρόγραμμα κάθε λίγες μέρες μέχρι να ξυπνούν την κατάλληλη ώρα για το σχολείο», συμβουλεύει ο ειδικός.

Επιστροφή των παιδιών στην ρουτίνα ύπνου μετά τις διακοπές: Συμβουλές για τους γονείς

Ο Adeel γνωρίζει ότι η επιστροφή σε μια κανονική ρουτίνα μετά από ένα τόσο μεγάλο διάλειμμα για τις διακοπές δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε στις καλύτερες περιπτώσεις. Οπότε ενθαρρύνει τους γονείς να δείξουν κάποια επιείκεια προς τα παιδιά τους καθώς προσαρμόζονται.

«Εάν το παιδί σας έχει περάσει τις τελευταίες εβδομάδες μένοντας ξύπνιο μέχρι αργά το βράδυ και ίσως περνώντας περισσότερο χρόνο στα iPad ή στα κινητά τους, τότε το να τα κάνετε να χαλαρώσουν μπορεί να είναι μια πρόκλησηΘα πρέπει να βοηθήσετε το παιδί σας να σταματήσει να ασχολείται με όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές περίπου μία ώρα πριν τον ύπνο και να ξεκινήσει τη νυχτερινή του ρουτίνα. Μπορεί να κάνει ένα μπάνιο και να βουρτσίσει τα δόντια του πριν κάνει μια χαλαρωτική δραστηριότητα όπως το διάβασμα ενός βιβλίου. Όταν έρθει η ώρα να πάει για ύπνο, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο του είναι δροσερό, ήσυχο και σκοτεινό. Εάν έχετε και άλλα παιδιά στο σπίτι, είναι σημαντικό να μην είναι ενοχλητικές οι δραστηριότητες που κάνουν», πρόσθεσε.

Το λάθος που κάνουν οι γονείς στην προσπάθειά τους να επαναφέρουν τα παιδιά τους σε ένα πρόγραμμα ύπνου

Ο Adeel προτείνει επίσης να μην προσπαθείτε να εξαντλήσετε τα παιδιά σας πριν ξαπλώσουν στο κρεβάτι – αποκαλώντας το ένα συχνό λάθος. «Η τακτική άσκηση θα βοηθήσει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών να κοιμούνται καλύτερα, αλλά η εξάντληση των παιδιών σας μπορεί να τα κάνει υπερβολικά κουρασμένα, γεγονός που θα τους δυσκολέψει να κοιμηθούν. Όσο πιο γρήγορα επιστρέψει το παιδί σας στο κανονικό του πρόγραμμα, τόσο το καλύτερο. Εάν δεν έχετε αρχίσει ακόμα να προσαρμόζεστε, τώρα είναι η τέλεια στιγμή για να ξεκινήσετε μειώνοντας σταδιακά το χρόνο στις οθόνες και ενθαρρύνοντας τον ύπνο μία ώρα νωρίτερα».

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να κοιμούνται καλύτερα: Συμβουλές από παιδίατρο

Η Dr. Cerissa Key, παιδίατρος και μητέρα τεσσάρων παιδιών, επανέλαβε αυτές τις συμβουλές στο TikTok. «Μετράω αντίστροφα τις μέρες μέχρι να επιστρέψουν και τα 4 παιδιά μου στο σχολείο. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε να τα επαναφέρουμε σε ένα υγιές πρόγραμμα ύπνου. Έτσι, για τα περισσότερα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών, χρειάζονται περίπου 10 έως 13 ώρες ύπνου τη νύχτα. Τα παιδιά ηλικίας 6 έως 13 χρειάζονται 9 έως 11 ώρες και τα παιδιά 14 έως 17 χρειάζονται μεταξύ 8 και 10.

Τώρα, κάθε παιδί είναι λίγο διαφορετικό. Μερικά χρειάζονται λιγότερο, μερικά χρειάζονται περισσότερο. Θα καταλάβετε αν το παιδί σας είναι υπερβολικά κουρασμένο. Αν δυσκολεύεστε πολύ να το ξυπνήσετε το πρωί, γκρινιάζει, κοιμάται στο αυτοκίνητο σε οποιαδήποτε μεγάλη διαδρομή με αυτοκίνητο, αυτά είναι σημάδια ότι το παιδί σας χρειάζεται περισσότερο ύπνο», είπε η ειδικός.

Πώς βάζουμε τα παιδιά σε ένα καλύτερο πρόγραμμα ύπνου; Σύμφωνα με την ειδικό, αν θέλετε τα παιδιά να ξυπνάνε 15 λεπτά νωρίτερα κάθε μέρα είναι καλό να ξαπλώνουν για ύπνο 15 λεπτά νωρίτερα το βράδυ, λίγες ημέρες νωρίτερα. Είναι σαν μια φάση προσαρμογής.

Οι χρήστες των social media που είδαν το βίντεο εκτίμησαν τις συμβουλές, με έναν χρήστη να σχολιάζει αστειευόμενος: «Και οι παιδίατροι νοσηλευτές ηλικίας 45 ετών χρειάζονται επίσης 10-12 ώρες! Υπέροχες πληροφορίες γιατρέ!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.