Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Αποκάλυψη Κατρούγκαλου: Η εντολή που είχε από Τσίπρα για Τουρκία και Xάγη, «Πιστεύουμε πως πρέπει να πάμε με την Τουρκία στη Χάγη».

 Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας για μια Δημοκρατική και Δίκαιη διεθνή τάξη του ΟΗΕ, Γιώργος Κατρούγκαλος, προέβη σε μία «παραπολιτική» αποκάλυψη σχετικά με τα ελληνοτουρκικά.


Ο ίδιος είπε στον «αέρα» του ρ/σ «Παραπολιτικά» πως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας του είχε δώσει εντολή να στηρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη εάν πήγαινε εν τέλει στο Δικαστήριο της Χάγης με την Τουρκία.

«Αν ο Μητσοτάκης πει “πάω για τη Χάγη” θα του λέγατε εσείς “ναι, είμαστε εκεί”;», ήταν η ερώτηση που τέθηκε και στην οποία απάντησε τα εξής:

«Είχα οδηγίες από τον Αλέξη Τσίπρα να πω στον Δένδια ότι “εφόσον πάτε στη Χάγη με βάση την εθνική γραμμή, εμείς θα στηρίξουμε”. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να πάμε στη Χάγη το είχαμε επιδιώξει. Εμείς δεν θα κάναμε αντιπολίτευση δημαγωγίας. Υπάρχουν σε πολλά εθνικά θέματα κόκκινες γραμμές».

Σε άλλο σημείο ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε πως στο ενδεχόμενο μίας προσφυγής στη Χάγη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών θα υπήρχε πολιτικό κόστος, συγκρίνοντας μία τυχόν συμφωνία για το Αιγαίο (βλ. «Πρέσπες του Αιγαίου») με το Μακεδονικό και τη «Συμφωνία των Πρεσπών».

«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της απόφασης της Χάγης επειδή δεν θα δικαιωθούμε στο 100%», ειπώθηκε από την πλευρά των δημοσιογράφων μόλις ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στη Χάγη.

Ο πρώην Υπουργός απάντησε τα εξής:

«Εμείς ήμασταν διατεθειμένοι τότε να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος που απαιτεί το εθνικό συμφέρον. Και αυτό ακριβώς είναι το επιχείρημά μου.

Το να κρατάμε χωρίς επίλυση το μοναδικό πρόβλημα που έχουμε της οριοθέτησης των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών και να προσπαθούμε απλώς με θέματα μικρής πολιτικής να συντηρούμε ένα καλό κλίμα ουσιαστικά αποβαίνει υπέρ της Τουρκίας γιατί αυτή κρατά την αναθεωρητικής της πολιτική, μας υπενθυμίζει κάθε φορά ότι δεν την έχει ξεχάσει και κάθε φορά προσθέτει και κάτι.

Δείτε μετά το 3:35 τη συζήτηση για τη Χάγη:

ΦΩΤΟ:Eurokinissi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις