Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Ιστορικός πρέσβης των ΗΠΑ στην πρώην ΕΣΣΔ προειδοποιεί την Xώρα του για την συνέχεια - Κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης λόγω λαθών


 Είναι επικίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιχειρούν έναν ακήρυχτο πόλεμο με τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σοβιετική Ένωση, Τζακ Μάτλοκ, σε συνέντευξή του στο Ινστιτούτο Σίλερ, την οποία επικαλείται το Sputnik.

Μου φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να επιχειρήσουμε αυτό που στην πραγματικότητα είναι ένας ακήρυχτος πόλεμος ενάντια σε μια πυρηνική ένοπλη δύναμη, η οποία αντιλαμβάνεται, σωστά ή αδίκως, ότι απειλείται η κυριαρχία της, ακόμη και η πολιτική της ύπαρξη “, είπε ο Matlock!

Μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνική σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας λόγω λαθών, είπε ο Matlock. Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να διεξάγουν διπλωματία με την Ρωσία έχουν εξαφανιστεί και έχουν μετατραπεί σε κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, είπε ο Matlock. Η Ουκρανία βρίσκεται σε «πορεία αυτοκτονίας» συνεχίζοντας τις εχθροπραξίες με την Ρωσία, συμπλήρωσε

Η Ρωσία δεν θα είχε ξεκινήσει την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ είχαν δώσει διαβεβαιώσεις ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στη συμμαχία, υπογράμμισε ο Αμερικανός αξιωματούχος!

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν « υπερδεσμευτεί » διεθνώς, πυροδοτώντας de facto οικονομικό και στρατιωτικό πόλεμο κατά της Ρωσίας και προετοιμάζοντας τον αμερικανικό στρατό για έναν πόλεμο με την Κίνα, ισχυρίστηκε ο Matlock. Η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη ούτε οικονομικά ούτε στρατιωτικά, σημείωσε ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα.

«Ο αμερικανικός λαός δεν πρόκειται να υποστηρίξει την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ σε μια σύγκρουση που θα μπορούσε να εξαπλωθεί στο εσωτερικό των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Matlock και συνέχισε: «Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να πιέσουν για επέκταση του ΝΑΤΟ αντί να αναπτύξουν ειρηνικούς δεσμούς με την Ρωσία ήταν λάθος. Αρχικά, προτείναμε μια εταιρική σχέση για την ειρήνη με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και των διαδόχων κρατών της Σοβιετικής Ένωσης. Τελικά οι Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξαν την επέκταση του ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι ήταν ένα τεράστιο λάθος», είπε ο Matlock.

“Θα έλεγα ότι οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποτυγχάνουν να κάνουν αυτό που είχαν σκοπό να κάνουν. Είχαν σκοπό να καταστρέψουν τη ρωσική οικονομία, αλλά δεν το έκαναν”, υποστήριξε ο Matlock, προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις έχουν χρησιμεύσει μόνο στο να κάνουν την ρωσική οικονομία πιο αυτόνομη και να οικοδομήσει τις σχέσεις της με την Κίνα και το Ιράν.

Οι συνέπειες των κυρώσεων θα αποδειχθούν μακροπρόθεσμα δυσμενείς για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Δυτική Ευρώπη, κατέληξε ο Matlock.

Ο Jack Foust Matlock Jr., γεννημένος την 1η Οκτωβρίου 1929), είναι Αμερικανός πρώην πρεσβευτής , Αξιωματικός Εξωτερικών Υπηρεσιών , δάσκαλος, ιστορικός και γλωσσολόγος. Ήταν ειδικός στις σοβιετικές υποθέσεις κατά την διάρκεια ορισμένων από τα πιο ταραχώδη χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Σοβιετική Ένωση από το 1987 έως το 1991.

Με πληροφορίες από Sputnik/photo freepik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις