Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Xρηματιστήριο: Περιμένοντας τον αντίκτυπο από την άνοδο των ξένων αγορών - Oι τράπεζες βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο των χρηματιστηριακών εξελίξεων


 Με την είσοδο της Τράπεζας Κύπρου (ξανά) στο ελληνικό χρηματιστήριο και με νέες εξελίξεις σε ότι αφορά την Τράπεζα Αττικής και την ΕΤΕ , η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα θα είναι τραπεζοκεντρική. 

Οι τράπεζες θα δώσουν και πάλι την τάση, αλλά ας μη ξεχνάμε ότι για να ανέβει το ελληνικό χρηματιστήριο χρειάζεται ξένα κεφάλαια και αυτά θα έρθουν μόνο με τις ξένες αγορές σε καλή κατάσταση.

Με «δύναμη πυρός» η Τράπεζα Κύπρου

Η Τράπεζα Κύπρου, υπό την ηγεσία του κ. Αράπογλου, φιλοδοξεί να κάνει μία καλύτερα πορεία από την προηγούμενη στο ελληνικό χρηματιστήριο. Πραγματοποίησε το delisting από το χρηματιστήριο του Λονδίνου και έτσι θα έχει συσσωρευμένη κεφαλαιακή «δύναμη πυρός» στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Η αγορά θέλει μία καλή πορεία, τουλάχιστον στις πρώτες συνεδριάσεις. προκειμένου να ανάψει το ενδιαφέρον και για τις υπόλοιπες μετοχές. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου –με κεφαλαιοποίηση πάνω από 2 δις ευρώ- είχε στο εξάμηνο καθαρά κέρδη 271,38 εκατ. ευρώ, ενώ για το σύνολο της χρήσης και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διοίκησης, η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της θα ξεπεράσει το 19%. Και για το  2024, στοχεύει σε διανομή 50% των κερδών της τρέχουσας χρήσης, μέσω μερίσματος και επαναγοράς μετοχών.

Η Attica Bank

Σε ότι αφορά την Attica Bank, μέσα στην εβδομάδα θα γνωρίζουμε τους όρους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Έτσι, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί μία σταθερότερη πορεία της μετοχής, η οποία  από τις 11 Σεπτεμβρίου, κατακρημνίστηκε κατά 50%, λόγω της εισόδου των νέων μετοχών (από την συγχώνευση με την Παγκρήτια) και της αναζήτησης ρευστότητας από παλιούς και νέους μετόχους προκειμένου να συμμετάσχουν στην Α.Μ.Κ.

Η χρηματιστηριακή αγορά έκανε και κερδοσκοπικές κινήσεις πάνω στη μετοχή – δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς- αλλά μέσα στην εβδομάδα εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας.

Σε ότι αφορά το placement του ΤΧΣ στις μετοχές της ΕΤΕ, φαίνεται ότι κυριαρχεί η άποψη ότι θα διατεθούν το 10% από το 18% που κατέχει το ΤΧΣ. Ο λόγος είναι ότι δεν θέλει να χάσει την επαφή με την Τράπεζα το ελληνικό δημόσιο ούτε να υποστούν dilution οι μετοχές που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μία άποψη που ακούγεται είναι ότι ίσως το τελευταίο ποσοστό μετά το placement δοθεί όταν η τράπεζα μοιράσει το μέρισμα χρήσης 2024 μέσα στο 2025.

Τα μη τραπεζικάbluechips 

Tα μη χρηματοοικονομικά blue ήταν αυτά που κράτησαν όρθια την αγορά, όταν πιέζονταν οι τράπεζες τις προηγούμενες εβδομάδες.  Οι «3 σωματοφύλακες» ΟΤΕ-ΟΠΑΠ-ΔΕΗ  είχαν μία πολύ καλή και ανθεκτική εικόνα στις πτώσεις.

Η αγορά θεωρεί θετικό ότι η μετοχή του ΟΤΕ έχει αφυπνιστεί όχι μόνο στις μεταβολές αλλά και στις συναλλαγές. Ο ΟΠΑΠ και αυτός έχει σταθεροποιηθεί πέριξ των 16 ευρώ με καλή εικόνα (προσδοκώντας ένα εξαιρετικό γ’ τρίμηνο) ενώ η ΔΕΗ έχει και αυτή σταθεροποιηθεί πάνω από 11 ευρώ και με προοπτικές προσέγγισης των 12 ευρώ.

Την 5άδα συμπληρώνουν, ο Τιτάνας για τον οποίο θα έχουμε ειδήσεις μέσα στον Οκτώβριο για την είσοδό του στο NYSE και η Coca Cola , η οποία στην Ελλάδα, θα έχει πολύ ισχυρό γ’ τρίμηνο σύμφωνα με πληροφορίες.  

Πολύ καλή και ανοδική κίνηση είχε η Jumbo, ενώ η αγορά περιμένει μία ανάκαμψη από την μετοχή της Μυτιληναίος και την επιστροφή προς τα 35 ευρώ. Είναι ίσως παράδοξο ότι η μετοχή αποκλίνει και από τις τιμές στόχους των ξένων αλλά και από την εσωτερική της αξία. Ίσως ο όμιλος να πρέπει να βρει τρόπους να ενισχυθεί η μετοχή. 

Aπό εκεί και πέρα, οι μετοχές των Aegean ,της Autohellas, της Cenergy  kαι της Viohalco είχαν μία κινητικότητα την προηγούμενη εβδομάδα.

Η μετοχή της Motor Oil ταλαιπωρήθηκε και λόγω της πυρκαγιάς της προηγούμενης Τρίτης, ενώ η μετοχή των ΕΛΠΕ έχει συσσωρεύσει πέριξ των 7 ευρώ. 

Επανέκαμψαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή αλλά και η Ιντρακάτ με την Ελλάκτωρ. Επίσης ανοδικό momentum είχαν οι υποδομές όπως ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ και η ΕΥΔΑΠ.

Το ημερολόγιο της επόμενης εβδομάδας

Την Δευτέρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στην Κύρια Αγορά του ΧΑ. Καθώς οδεύουμε προς το τέλος της προθεσμίας (30/09) ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εξαμήνου η ατζέντα των ανακοινώσεων είναι πιο γεμάτη με μικρότερες και μεσαίες σε μέγεθος εταιρίες. Σ

τις κυριότερες ανακοινώσεις της ερχόμενης εβδομάδας ξεχωρίζουν οι Profile (23/09) Εβροφάρμα (24/09), AS Company, ΑΔΜΗΕ (25/09), ΕΥΔΑΠ, Ιντερτεκ, Τερνα Ενεργειακή, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Λούλης (26/09), Alumil, Trastor, Alpha Trust AM, ΟΛΠ, Revoil, Orilina ΑΕΕΑΠ, ΕΥΑΘ (27/09).

Ακόμα, την Πέμπτη 26/09 είναι προγραμματισμένη η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Jumbo με θέμα την αγορά ιδίων μετοχών εώς το 10% του μετοχικού κεφαλαίου.

Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η τακτική δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου (προηγ. δημ. 3,09%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις