Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Xάνουν από τον… Πούτιν την Ανατολική Γερμανία οι διεθνιστές; Kρίσιμες οι αποψινές κάλπες

 


Εάν στις σημερινές κρατιδιακές εκλογές στη Θουριγγία και στη Σαξονία επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, θα αναδειχθεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων – κυρίως στην ανατολική Γερμανία  για την παραδοσιακή πολιτική, η οποία εμφανίζεται όλο και πιο αδύναμη απέναντι στα μεγάλα προβλήματα των καιρών.

Εφόσον τις εκλογές κερδίσει η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ακόμη και αν δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση στα κρατίδια, θα έχει πετύχει μια από τις σημαντικότερες ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας μετά την επανένωση της χώρας.

Στη Θουριγγίαη AfD προηγείτο σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, με ποσοστό κοντά στο 30%, με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) να περιορίζεται στη δεύτερη θέση και στο 23%.

Στη Σαξονίατο CDU προηγείτο στην τελευταία δημοσκόπηση με 33% έναντι 31% της AfD, η οποία αναμένεται να καταγράψει άνοδο των ποσοστών της από το 2019 τουλάχιστον κατά 5 μονάδες.

Όπως και στη Θουριγγία, έτσι και εδώ το αριστερό κόμμα BSW εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει εύκολα την τρίτη θέση, με διψήφιο ποσοστό, αποκτώντας ρόλο-κλειδί για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας την επόμενη μέρα.

Απόψε το βράδυ ενδεχομένως να μιλάμε εν πολλοίς για «χαστούκι» στην κυβέρνηση Σολτς και για σοβαρή ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην χώρα.

Οι ψηφοφόροι πηγαίνουν σήμερα στις εκλογές με το βλέμμα στους μετανάστες και κυρίως σε όσους από αυτούς διαπράττουν στην Γερμανία βαριά εγκλήματα, όπως πριν από 10 ημέρες στο Ζόλινγκεν ο 26χρονος Σύρος που σκότωσε με μαχαίρι τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους οκτώ. Μετά από αυτό και υπό την απειλή του καταποντισμού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα για τους μετανάστες. Οι ανακοινώσεις «συνέπεσαν» μάλιστα με την πρώτη απέλαση παραβατικών μεταναστών από το 2021.

Στους «κερδισμένους» των σημερινών εκλογών θα συγκαταλέγεται πιθανότατα και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

AfD και BSW μπορεί να βρίσκονται στα αντίθετα άκρα, συναντώνται ωστόσο τόσο στην προσφυγική όσο και στη φιλορωσική πολιτική τους.

Τάσσονται υπέρ του τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, του τερματισμού της παροχής στρατιωτικής βοήθειας προς τον Ζελένσκι και υπέρ της επαναπροσέγγισης με τη Ρωσία.

Δυτικά ΜΜΕ και πολιτικοί εκφράζουν τους… φόβους τους σχετικά με την επόμενη μέρα εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις στα δύο παραπάνω πολύ σημαντικά κρατίδια.

Θυμίζουμε τι είχε γράψει το ΕΛ ήδη από τον περασμένο Ιούνιο:

«Τρομερά πράγματα συμβαίνουν! Πρώτο το δεξιό φιλορωσικό AfD, τρίτο το αριστερό εξίσου φιλορωσικο BSW στα ανατολικά εδάφη.

Ο κόσμος έχει σχεδόν συνηθίσει το γεγονός ότι οι φωνές που μιλούν ενάντια στις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία και υπέρ μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων στην σύγκρουση της Ουκρανίας δυσφημίζονται από τα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ως «υπάκουες στον Πούτιν» ή «άμεσα ελεγχόμενες από το Κρεμλίνο».

Μάλιστα, μετά τις εκλογές στην ΕΕ, στις οποίες το AfD και η αριστερή «Συμμαχία Σάχρα Βάγκενκνεχτ» ήταν ξεκάθαρα μεταξύ των νικητών στην Ανατολική Γερμανία, η χώρα φαίνεται να χωρίζεται πολιτικά και πάλι στα δύο, θυμίζοντας μέρες του παρελθόντος!».

Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA photo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις