Ως φωτογράφος γάμου, η ζωή της Tan Mengmeng εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ανθρώπους που παντρεύονται, αποτυπώνοντας τη χαρά και την ευτυχία της αγάπης ενός ζευγαριού.
Όμως, το ποσοστό γάμων στην Κίνα μειώνεται σταθερά και η 28χρονη, που διευθύνει ένα στούντιο φωτογραφίας στην κεντρική επαρχία Χενάν, ένιωσε την επιθυμία να επεκτείνει τη ροή των εσόδων της για να αξιοποιήσει μια αυξανόμενη τάση: το διαζύγιο.
Εκτός από τα ζευγάρια που ανταλλάσσουν όρκους, τώρα φωτογραφίζει ζευγάρια που θέλουν να τιμήσουν και σε πολλές περιπτώσεις να γιορτάσουν το τέλος του γάμου τους.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά γάμου στην Κίνα πέφτουν κατακόρυφα, μειωμένα ετησίως από περίπου 13 εκατομμύρια το 2013 σε κάτω από 7 εκατομμύρια το 2022, το χαμηλότερο από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 1985, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής της Κίνας.
Η χώρα σημείωσε ελαφρά άνοδο πέρυσι, στα 8 εκατομμύρια, αλλά οι αρχές εξακολουθούν να ανησυχούν για την τάση.
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των διαζυγίων έχει αυξηθεί, αγγίζοντας το υψηλό ρεκόρ των 4,7 εκατομμυρίων το 2019, τέσσερις φορές υψηλότερο από ό,τι πριν από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Η κυβέρνηση προσπάθησε να αναστρέψει την άνοδο, επιβάλλοντας έναν νέο νόμο το 2021 που απαιτεί από τα ζευγάρια να περάσουν από μια περίοδο 30 ημερών πριν χωρίσουν. Οδήγησε σε προσωρινή μείωση, αλλά ο αριθμός των διαζυγίων εκτοξεύτηκε ξανά, αυξημένος κατά 25% το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία.
Οι δύο μετατοπίσεις συνέβαλαν σε μια βαθύτερη δημογραφική κρίση που αντιμετωπίζει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η οποία επιδεινώθηκε από την επιβράδυνση της οικονομίας, τη ραγδαία γήρανση του πληθυσμού και το γεγονός ότι λιγότερες γυναίκες κάνουν παιδιά μετά την πολιτική του ενός παιδιού για δεκαετίες .
Η Ταν λέει ότι έστρεψε τις φωτογραφικές της υπηρεσίες στους διαζευγμένους αφού είδε τις μεγάλες ουρές έξω από τα κυβερνητικά γραφεία που χειρίζονται τον χωρισμό.
Από πέρυσι, έχει φωτογραφίσει περίπου 30 ζευγάρια, απαθανατίζοντας στιγμές χαράς καθώς διακόπτουν τους συζυγικούς δεσμούς.
«Αυτή είναι μια καλή επιχείρηση. Άλλωστε, η χαρά και η λύπη αξίζει να καταγραφούν», είπε ο Ταν.
Αλλαγή στάσης απέναντι στο διαζύγιο
Ενώ το διαζύγιο συνήθιζε να προκαλεί στίγμα στην κινεζική κοινωνία, η οποία ανέκαθεν έδινε μεγάλη έμφαση στην οικογενειακή ενότητα και σταθερότητα, πολλοί νέοι επιλέγουν τώρα να μην παντρευτούν. Για εκείνους που επιλέγουν να παντρευτούν, υπάρχει μεγαλύτερη αποδοχή εάν ο γάμος δεν λειτουργήσει.
Η πολιτιστική αλλαγή έχει δημιουργήσει μια ακμάζουσα επιχείρηση στη φωτογραφία διαζυγίου όχι μόνο για την Ταν, αλλά και για άλλους φωτογράφους που ελπίζουν να επωφεληθούν.
Οι φωτογραφίες που κοινοποιήθηκαν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης Xiaohongshu δείχνουν μερικά ζευγάρια να υπογράφουν τα χαρτιά διαζυγίου τους, ενώ άλλα ποζάρουν με το πιστοποιητικό διαζυγίου τους.
«29 ετών. Ευτυχισμένο διαζύγιο», έγραψε ένας χρήστης δίπλα σε μια φωτογραφία με τα πιστοποιητικά γάμου και διαζυγίου της δίπλα δίπλα.
Οι εταιρείες προσφέρουν επίσης τώρα υπηρεσίες για να απαλλαγούν από τα παλιά αναμνηστικά γάμου ενός διαζευγμένου και τυχόν άλλα ανεπιθύμητα αναμνηστικά με τελετουργικό τρόπο.
Ο Peng Xiujian, ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Victoria στην Αυστραλία, λέει ότι οι μεταβαλλόμενοι καιροί αντικατοπτρίζουν μια νεότερη γενιά που δίνει προτεραιότητα στην προσωπική ελευθερία και την εξέλιξη της σταδιοδρομίας.
Ο Peng, ο οποίος μελετά τις δημογραφικές τάσεις στην Κίνα, απέδωσε επίσης τη μείωση των γάμων τόσο σε οικονομικούς όσο και σε κοινωνικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του εργασιακού περιβάλλοντος υψηλής πίεσης, της ανταγωνιστικής αγοράς εργασίας και του υψηλού κόστους ζωής.
Για όσους επιλέγουν το διαζύγιο, δεν θεωρείται πλέον ντροπή, λέει η Ταν.
«Δεν είναι ντροπή να είσαι αρκετά γενναίος για να χωρίσεις», είπε ο Ταν. «Και τα δύο μέρη έχουν ακόμα συναισθήματα…και θέλουν να τιμήσουν τη σχέση».
Ένα ζευγάρι που προσέλαβε την Ταν επέλεξε ένα εστιατόριο όπου είχαν το πρώτο τους ραντεβού. Το ζευγάρι παρήγγειλε μερικά νοσταλγικά πιάτα, καθισμένο το ένα απέναντι από το άλλο ακίνητο. «Στο τέλος της φωτογράφισης, και οι δύο έκλαψαν», είπε η Ταν.
Ενώ νοιάζονταν ο ένας για τον άλλον, η σύζυγος δεν άντεχε πλέον τις διαφωνίες με τα πεθερικά της και ο σύζυγός της ήταν πολύ απασχολημένος με την δουλειά για να βοηθήσει στην επίλυση των συγκρούσεων, είπε η Ταν.
Κάποιοι χωρισμοί, φυσικά, είναι λιγότερο αμοιβαίοι.
Η Ταν είπε ότι ένας άντρας κάποτε πέρασε όλη τη φωτογράφιση ασχολούμενος με το τηλέφωνό του. Η γυναίκα άρχισε να κλαίει.
Όταν η γυναίκα πήρε πίσω τις φωτογραφίες, παρατήρησε ότι δεν υπήρχαν πολλές με τον πρώην σύζυγό της. «Δεν τόλμησα να της πω ότι ήταν ο άντρας που μου ζήτησε να προσπαθήσω να μην τραβήξω φωτογραφίες του προσώπου του», είπε η Ταν.
Αμέσως μετά, η Ταν ανακάλυψε ότι ο άνδρας είχε κλείσει άλλον φωτογράφο για να τραβήξει φωτογραφίες γάμου με τη νέα του σύντροφο.
Ενώ οι γυναίκες πελάτες αντιπροσωπεύουν τα περισσότερα αιτήματα που λαμβάνει, η Ταν λέει ότι φροντίζει να μοιράζονται και οι άνδρες το κόστος.
Ένα εργοστάσιο διαζυγίων
Σε ένα εργοστάσιο 60 μίλια έξω από την κινεζική πρωτεύουσα Πεκίνο, ο Liu Wei και η ομάδα του διαχειρίζονται μια επιχείρηση που βοηθά τα χωρισμένα ζευγάρια να καταστρέψουν τα στοιχεία του γάμου τους.
Τα πρόσωπα στις παλιές φωτογραφίες του γάμου είναι βαμμένα με σπρέι, για να διασφαλιστεί ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής, προτού καταστραφούν μαζί με άλλα δείγματα αναμνήσεων.
Για όσους αναζητούν απεγνωσμένα το κλείσιμο και να προχωρήσουν, η όλη διαδικασία κινηματογραφείται.
Ο Liu είπε ότι μερικές φορές αισθάνεται σαν γιατρός, που πρέπει να πλοηγηθεί στους χωρισμούς χωρίς να γίνει πολύ συναισθηματικός.
«Ένα διαζύγιο μπορεί να μην είναι απαραίτητα κακό. Θα μπορούσε να είναι καλό. Οπότε δεν χρειάζεται να νιώθουμε λύπη για αυτό», είπε ο Liu στο CNN.
Οι υπηρεσίες του, που κοστίζουν μεταξύ 8 και 28 δολαρίων, είχαν τόσο μεγάλη ζήτηση που οι επιχειρήσεις ευδοκιμούν, είπε. Από τότε που άνοιξε το εργοστάσιό του το 2021, έχει ήδη καταστρέψει φωτογραφίες γάμου για περίπου 2.500 ζευγάρια.
Ο Gary Ng, οικονομολόγος της γαλλικής επενδυτικής τράπεζας Natixis, είπε ότι ενώ είναι δύσκολο να προβλεφθεί το μέγεθος της αγοράς και το περιθώριο ανάπτυξης, η αύξηση των ποσοστών διαζυγίων της Κίνας σημαίνει ότι «αναμφίβολα θα υπάρχουν περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες γύρω από αυτήν».
Η Ταν, η φωτογράφος, σκέφτεται ήδη πώς να αναπτύξει την επιχείρησή της. Το τελευταίο της σχέδιο περιλαμβάνει να δελεάσει πελάτες που επιστρέφουν σε περίπτωση που η μοίρα φέρει ξανά κοντά τα χωρισμένα ζευγάρια.
«Θα τους κάνω έκπτωση 18% αν τα δύο άτομα ξαναπαντρευτούν και μου ζητήσουν να βγάλω φωτογραφίες», είπε.
photo: pixabay
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.