Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Ανακάλυψε Tυχαία έναν θησαυρό με Nομίσματα από την Eποχή του Ιουλίου Καίσαρα – Στην αρχή νόμιζε ότι ήταν σοκολατάκια


 Ένας συνταξιούχος που έχει ως χόμπι την ανίχνευση μετάλλων, ανακάλυψε έναν θησαυρό νομισμάτων, τα οποία αρχικά νόμιζε ότι ήταν σοκολατάκια.

Τα 35 κέλτικα νομίσματα ωστόσο, τα οποία ήταν καλυμμένα με λάσπη, αποδείχθηκε ότι ήταν ένας θησαυρός αξίας πάνω από 119.286 ευρώ χρονολογούμενος στο 55 π.Χ., την εποχή που ζούσε ο Ιούλιος Καίσαρας.

Τον Αύγουστο του 2022, ο Tony Asquith έφερε στην επιφάνεια τον θησαυρό, ψάχνοντας ένα πρόσφατα οργωμένο αγρόκτημα, στο χωριό Lenham, στην Μέιντστοουν, του Κεντ.

Ο Tony, αφού φόρεσε τα γυαλιά του και καθάρισε τα νομίσματα, διαπίστωσε ότι ήταν κέλτικοι στατήρες του 55 π.Χ., δηλαδή την εποχή μετά την κατάκτηση της Γαλατίας από τον Καίσαρα και κατά την προσπάθεια εισβολής του στη Βρετανία.

Η εκτιμώμενη αξία πώλησης των νομισμάτων, ανερχόταν στα 23.857 ευρώ. Πριν από λίγες ημέρες ωστόσο, πωλήθηκαν έναντι του ποσού των 122.884 ευρώ.

Τα νομίσματα πωλήθηκαν ξεχωριστά με μέση εκτιμώμενη τιμή τα 357.95 ευρώ και τα 954,53, όμως όλα τους ξεπέρασαν με διαφορά κάθε προσδοκία, φτάνοντας το ποσό των 8.948,63 ευρώ.

Ο Tony, χειριστής ανιχνευτή μετάλλων για 45 χρόνια, είπε ότι τώρα σκοπεύει να μοιραστεί τα χρήματα με τον ιδιοκτήτη του αγροκτήματος.

Ενδεικτικά, είπε: «Έχω μείνει άναυδος με το αποτέλεσμα, ειλικρινά, δεν το περίμενα». Τα νομίσματα ήταν κρυμμένα σε μια σφαίρα πυριτόλιθου, η οποία, με το όργωμα του αγροκτήματος  έσπασε, με αποτέλεσμα να σκορπιστεί παντού το περιεχόμενό της. Ο πυριτόλιθος είχε απροσδιόριστα σφαιρικό σχήμα και τα νομίσματα ήταν σφηνωμένα στο κούφιο εσωτερικό.

Τα κέλτικα νομίσματα απεικονίζουν την μορφή ενός αναβάτη σ’ ένα άλογο που καλπάζει
Τα κέλτικα νομίσματα απεικονίζουν την μορφή ενός αναβάτη σ’ ένα άλογο που καλπάζει

Στα νομίσματα, απεικονιζόταν η μορφή ενός ηνίοχου που κάλπαζε στο άλογό του, προς τα δεξιά, ενώ ο αναβάτης έχει το ένα του χέρι υψωμένο.

Ένα εξαιρετικό εύρημα που ήρθε στο φως με απροσδόκητο τρόπο

Ο Tony σημείωσε: «Πρόκειται για ένα εξαιρετικό εύρημα. Με το όργωμα του χωραφιού, η σφαίρα του πυριτόλιθου που περιείχε τον θησαυρό ήρθε στην επιφάνεια, σπάζοντας και σκορπώντας το περιεχόμενό της, τα νομίσματα».

Ο Nigel Mills, ο οποίος είναι ειδικός εκτιμητής νομισμάτων και τεχνουργημάτων στον οίκο δημοπρασιών Noonans, είπε: «Ο Tony αρχικά, βρήκε μόνο ένα κομμάτι καλωδίου και ένα φυσίγγιο τυφεκίου, χρησιμοποιώντας έναν ανιχνευτή Minelab Equinox 800».

Αργότερα ωστόσο, ήχησε ο χαρακτηριστικός ήχος που ειδοποίησε την ανίχνευση των νομισμάτων. Έκπληκτος, ο Tony αναγνώρισε το κέλτικο νόμισμα.

Κοίταξε στο έδαφος και είδε σκορπισμένα τα υπόλοιπα νομίσματα. Το πρόσθιο μέρος των στατήρων, είναι ρηχό και θολωτό, και το οπίσθιο μέρος τους είναι βαθουλωτό και απεικονίζει ένα άλογο που καλπάζει, με κατηγορική φορά προς τα δεξιά, με το χέρι ενός αμαξά από πάνω του.

Τα νομίσματα είχαν κρυφτεί μέσα στη σφαίρα του πυριτόλιθου, η οποία είχε δημιουργηθεί πριν από 90 με 70 εκατομμύρια χρόνια.

Το κούφιο εσωτερικό του, αρχικά θα περιείχε λάσπη και τα αποσυντεθειμένα υπολείμματα θαλάσσιων ζώων.

Άνθιση του χόμπι της ανίχνευσης μετάλλων

Ακόμη δέκα θησαυροί με χρυσά νομίσματα της Εποχής του Σιδήρου που περιέχονταν σε σφαίρες από πυριτόλιθο, έχουν ανακαλυφθεί στη Βρετανία και βρίσκονται όλοι τους σε μουσεία. Πέρυσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, καταγράφηκε άνθιση του χόμπι της ανίχνευσης μετάλλων στη Βρετανία, γεγονός που οδήγησε σε ένα ρεκόρ εύρεσης θαμμένων θησαυρών.

Ενδεικτικά, το 2022, οι ανακαλύψεις έφτασαν τις 1.378 συνολικά στην Αγγλία και την Ουαλία, δηλαδή,  αριθμός – ρεκόρ από το 1996. Έκτοτε, η ανίχνευση μετάλλων γνώρισε μεγάλη  άνθιση και αρκετός κόσμος έχει ξεκινήσει το υπαίθριο αυτό χόμπι από την πανδημία.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι αυτό οφείλεται στον γεγονός ότι, την περίοδο της πανδημίας, οι άνθρωποι είχαν πολύ ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή τους. Το 2022, ο συνολικός αριθμός των αρχαιολογικών ευρημάτων ανήλθε στα 53.000.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ωστόσο, ένα αντικείμενο χαρακτηρίζεται ως θησαυρός μόνο αν το 10% του βάρους του είναι χρυσό ή ασήμι και αν είναι, κατά τη στιγμή της ανακάλυψής του, τουλάχιστον 300 ετών.

H νομοθεσία τροποποιήθηκε το 2023, περιλαμβάνοντας και αντικείμενα τουλάχιστον μερικώς μεταλλικά ή τουλάχιστον 200 ετών, ρύθμιση που διαφώτισε σημαντικά μια πτυχή της εθνικής ή της τοπικής ιστορίας. Ο όγκος ωστόσο, των θησαυρών, έχει αυξηθεί σταθερά από την εφαρμογή της νομοθεσίας περί της εύρεσης θησαυρών του 1994, όταν μόνο 24 αντικείμενα ήταν χαρακτηρισμένα ως θησαυροί.

Το 1997, ο αριθμός τους ανήλθε σε 54 αλλά το 2014, ο συνολικός τους αριθμός ξεπέρασε τα 1.000 αντικείμενα ανά έτος. Η δημοφιλία της ανίχνευσης μετάλλων έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία ενός θρίλερ, του “Finders Keepers”, στο οποίο δύο χειριστές ανιχνευτών ανακαλύπτουν έναν θησαυρό οπό σαξονικό χρυσό και προσπαθούν να πλουτίσουν.

Τα πιο «παραγωγικά» σημεία ανακάλυψης θησαυρών

Η MailOnline, τον Νοέμβριο, κατέγραψε τα κυριότερα σημεία αναζήτησης θησαυρών για το 2022. Προπορεύεται το Νόρφολκ, με 95 ευρήματα, ακολουθεί το Χαμσάιρ, με 83 αντικείμενα, το Κεντ με 81 και τέλος το Σάφολκ, με 75 ευρήματα.

To υπουργείο δικαιοσύνης της Αγγλίας, όπου συγκεντρώνονται στοιχεία από ανακαλύψεις θησαυρών από ποινικά δικαστήρια, δηλώνει ότι έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση της ανιχνευτικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια – και αργότερα, της πανδημίας.

Το 2024, διευρύνθηκε ο νομικός ορισμός της έννοιας του θησαυρού, εμπερικλείοντας και αντικείμενα ιστορικής σημασίας που έχουν ηλικία πάνω από 200 χρόνια και,  περιλαμβάνοντας και τον χαλκό.

Ανακαλύψεις θησαυρών που πληρούν τα νέα κριτήρια, εκτιμώνται από εμπειρογνώμονα και στη συνέχεια, υποβάλλονται σε μια επίσημη διαδικασία, στην οποία αποφασίζεται αν τα αντικείμενα θα αποκτηθούν από κάποιο μουσείο και θα εκτίθενται στο κοινό.

Η τροποποίηση της νομοθεσίας ήρθε κατόπιν της ανακάλυψης μεγάλου αριθμού αντικειμένων που δεν πληρούσαν τα προγενέστερα κριτήρια, σύμφωνα με το εύρος της τότε νομοθεσίας – παρόλο που ωφέλησαν το αγγλικό κράτος.

Μεταξύ των ανακαλύψεων αυτών, είναι κάποια εντυπωσιακά ρωμαϊκά ευρήματα, όπως η συλλογή του Ryedale, μία συλλογή από μπρούτζινα αντικείμενα τα οποία σήμερα βρίσκονται στο Μουσείο του Γιορκ, και τα χάλκινα ομοιώματα της ρωμαϊκής εποχής, Birrus Britannicus που αναπαριστούν την μορφή ενός Ρωμαίου με μάλλινο μανδύα, τα οποία πλέον βρίσκονται στο μουσείο του  Τσέλμσφορντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις