Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Εκλογές Βρανδεμβούργο: Οι νικητές και οι χαμένοι – Τα συμπεράσματα από την επικράτηση του SPD


 Γιατί η νίκη του Όλαφ Σολτς είναι μικρή - Ποια είναι τα συμπεράσματα από την επικράτηση του σοσιαλδημοκρατικού SPD στο γερμανικό κρατίδιο

Νίκη για τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς ήταν η επικράτηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στις χθεσινές (22/9) εκλογές στο Βρανδεμβούργο. Αλλά η νίκη του είναι «μικρή» πρώτον, γιατί μεγάλο μέρος της πρωτιάς του SPD πιστώνεται στις προσπάθειες του δημοφιλούς πρωθυπουργού του κρατιδίου Ντίτμαρ Βόιτκε και δεύτερον, γιατί ο «μπαμπούλας» της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) έκανε πολύ κόσμο να πάει στις κάλπες για να ψηφίσει το SPD, το κόμμα που κυβερνά αδιάλειπτα το Βρανδεμβούργο από το 1990.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα το SPD έλαβε 30,9% και ακολουθεί η AfD με 29,2%. Τρίτο με 13,5% ήρθε το αριστερό αντιμεταναστευτικό κόμμα Συμμαχία της Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) που θεωρείται και αυτό από τους νικητές των εκλογών και τέταρτοι οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με 12,1%.

Στους μεγάλους χαμένους των εκλογών συγκαταλέγονται οι Πράσινοι, που δεν κατάφεραν να περάσουν το πλαφόν του 5% για να μπουν στην τοπική Βουλή, καθώς και το φιλελεύθερο FPD που σχεδόν «εξαφανίστηκε» στο Βρανδεμβούργο – αν και συμμετέχουν αμφότερα στον τρικομματικό συνασπισμό που κυβερνά τη Γερμανία, ενώ οι Πράσινοι συγκυβερνούσαν με το SPD το Βρανδεμβούργο. Χαμένη και η Αριστερά (Die Linke) που δεν κατόρθωσε να μπει στην τοπική Βουλή.

Η νίκη του SPD δίνει μια ανάσα στον καγκελάριο Σολτς ο οποίος επιθυμεί να είναι υποψήφιος του κόμματος στις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, που θα πραγματοποιηθούν ακριβώς σε ένα χρόνο από σήμερα. Σε περίπτωση που το SPD είχε χάσει στο Βρανδεμβούργο, το κρατίδιο που περιτριγυρίζει το Βερολίνο με πρωτεύουσα το Πότσνταμ, την εκλογική περιφέρεια του Σολτς, ο καγκελάριος θα ήταν πολύ δύσκολα ξανά υποψήφιος του κόμματός του για την καγκελαρία στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2025.

Η AfD είχε έρθει πρώτη στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη Θουριγγία την 1η Σεπτεμβρίου, το πρώτο γερμανικό κρατίδιο που κέρδισε ακροδεξιό κόμμα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και δεύτερη στις εκλογές στη γειτονική Σαξονία που πραγματοποιήθηκαν την ίδια μέρα και τις οποίες κέρδισε το δεξιό CDU ενώ τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό του Σολτς δεν έλαβαν ούτε 15% συνολικά.


Στο 73% η συμμετοχή

Στις χθεσινές εκλογές στο Βρανδεμβούργο, όπως και στις πρόσφατες εθνικές εκλογές στη Γαλλία, οι ψηφοφόροι κινητοποιήθηκαν μαζικά για να κόψουν τον δρόμο στην ακροδεξιά και τα κατάφεραν. Και όπως στη Γαλλία τον Ιούλιο, οι ψηφοφόροι χθες στο Βρανδεμβούργο ψήφισαν με τακτικισμό το κόμμα που είχε τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσει την ακροδεξιά.

Η συμμετοχή στις εκλογές στο Βρανδεμβούργο ανέβηκε στο 73%, από 61% στις προηγούμενες πριν από πέντε χρόνια. Σύμφωνα με το exit poll του καναλιού ARD, τα τρία τέταρτα όσων ψήφισαν SPD το έκαναν για να κόψουν τον δρόμο προς την εξουσία στην ακροδεξιά AfD και όχι λόγω πραγματικής προτίμησης στο σοσιαλδημοκρατικό SPD.

Οι δημοσκοπήσεις για τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2025 δίνουν μόλις 15% στο SPD (από 25,7% στις προηγούμενες) ενώ φέρνουν πρώτο το χριστιανοδημοκρατικό CDU και δεύτερη την AfD.

Η δυσαρέσκεια για την αδύναμη οικονομία, τον υψηλό πληθωρισμό, τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό και την βοήθεια προς την Ουκρανία συμβάλλουν στην άνοδο της ακροδεξιάς στην πρώην Ανατολική Γερμανία, όπως επίσης και στην άνοδο του αριστερού αντιμεταναστευτικού κόμματος της Βάνγκενκνεχτ. Το πρωτοεμφανιζόμενο αυτό κόμμα μπορεί να παίξει ρόλο ρυθμιστή στο Βρανδεμβούργο αφού τα δύο μεγάλα κόμματα, SPD και CDU, δεν μπορούν να σχηματίσουν μόνα τους κυβέρνηση και οι Πράσινοι δεν μπήκαν στην τοπική Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις