Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Ανησυχία για τα Pέματα στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής - Κάτοικοι και ειδικοί φοβούνται πλημμύρες - Οι κάτοικοι μπαίνουν οι ίδιοι μέσα στα ρέματα και αφαιρούν ογκώδη αντικείμενα που πετούν ασυνείδητοι

 


Εντείνεται η ανησυχία για πλημμύρες σε ρέματα της Αττικής και κυρίως σε περιοχές δίπλα από την πυρόπληκτη Πεντέλη όπως το Χαλάνδρι, τα Μελίσσια και το Μαρούσι. Εκεί βρέθηκε και έκανε αυτοψία η κάμερα του OPEN.

Μικρές ωρολογιακές υδάτινες βόμβες

Το σπίτι στα Μελίσσια σχεδόν κρέμεται πάνω από το ρέμα Σαπφούς και δεν είναι το μόνο. Μικρές διατομές, αυτοσχέδιες γέφυρες και ακατάλληλες υποδομές φράζουν την ορμή του νερού δημιουργώντας μικρές ωρολογιακές υδάτινες βόμβες για τους ανυποψίαστους κατοίκους.

Όπως εξήγησε ο Δρ. υδρογεωλογίας, Πάνος Σαμπατακάκης, «υπάρχουν πολλά ρέματα τα οποία έχουν κακοποιηθεί, με ποια έννοια, έχουν τσιμεντοποιηθεί ή έχουν καταργηθεί ή έχουν μικρύνει οι κοίτες, μέσω των οποίων αποχέτευαν τα όμβρια νερά τα οποία κατέληγαν στην βασική κοίτη που είναι η κοίτη του Κηφισού». Οι κάτοικοι, μάλιστα, αναγκάζονται και μπαίνουν οι ίδιοι μέσα στο ρέμα και αφαιρούν ογκώδη αντικείμενα που πετούν ασυνείδητοι.

Η διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς στα σύνορα Μελισσιών - Αμαρουσίου αποτελεί κρίσιμο αντιπλημμυρικό έργο για την προστασία του Βόρειου Τομέα της Αττικής που ξεκίνησε το 2016. Την υλοποίησή του πλέον ανέλαβε η Περιφέρεια Αττικής και αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2029. Ίδια εικόνα επικρατεί και στο Μαρούσι, ελάχιστα μέτρα πιο πάνω από το ΟΑΚΑ, όπου η εικόνα της κοίτης ρέματος είναι αποκαρδιωτική. Την ίδια ώρα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής, πραγματοποιούν εντατικές εργασίες καθαρισμού στο ρέμα Χαλανδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις