Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Πρόκληση Ερντογάν στον OHE πριν δει τον Μητσοτάκη: Zητά διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο - Τι ειπώθηκε

 


Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγη ώρα πριν συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ προκάλεσε για την Κύπρο, ζητώντας την αναγνώριση του ψευδοκράτους!

Όπως τόνισε το μοντέλο της ομοσπονδίας είναι ξεπερασμένο, κάνοντας λόγο για λύση δύο κρατών!

Από την μία Αθήνα/Λευκωσία ζητούν διάλογο (κατά πάσα πιθανότητα για ένα νέο σχέδιο Ανάν, το οποίο παρουσιάζεται ως ιδανική λύση) και από την άλλη οι Τούρκοι παριστάνουν τους αδιάλλακτους, ζητώντας διχοτόμηση και αναγνώριση κράτους για τα κατεχόμενα, ενώ στην πραγματικότητα ένα νέο σχέδιο Ανάν τους βολεύει! Δεν αποκλείεται λοιπόν ένα νέο σχέδιο Ανάν να παρουσιαστεί ως η καλύτερη λύση και νίκη της Κύπρου, έναντι της τουρκικής υποτιθέμενης αδιαλλαξίας!

Με ακόμα πιο απλά λόγια, οι Μεγάλες Δυνάμεις πιέζουν για «λύση» τύπου Ανάν (Διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία με την Κύπρο να μετατρέπεται από ελεύθερο ευρωπαϊκό κράτος σε κοινότητα), και την Τουρκία να παρουσιάζεται πως θέλει λύση δύο κρατών και ως εκ τούτου η αποδοχή του διεθνιστικού σχεδίου θα παρουσιαστεί ως δήθεν υποχώρηση της Τουρκίας, αν τελικά όλες οι πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία σε βάθος χρόνου.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις