Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΟΠΥΥ: Oι συνταγές σε ανασφάλιστα AMKA, οι δικλείδες ασφαλείας και οι διάλογοι «φωτιά»


 Πώς έδρασε το κύκλωμα που «ξάφρισε» τον ΕΟΠΥΥ με τις παράνομες συνταγογραφήσεις - Η μεγάλη ζημιά, οι βαρύτατες ποινές και οι αποκαλυπτικοί διάλογοι.

Με βαρύτατες κατηγορίες είναι αντιμέτωποι οι συλληφθέντες για την απάτη των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ στον ΕΟΠΥΥ. Επικεφαλής του κυκλώματος φέρεται να είναι ένας γιατρός που ήταν διορισμένος σε Κέντρο Υγείας της Βοιωτίας, εκείνος όμως έμενε μόνιμα στην Κύπρο και ταξίδευε στην Ελλάδα μόνο για να κάνει όσες εφημερίες του αναλογούσαν.


Οι εγκληματικές οργανώσεις χρησιμοποιούσαν κατά κύριο λόγο ΑΜΚΑ αλλοδαπών, ατόμων που βρίσκονται σε κέντρα κράτησης ή έχουν φύγει από τη χώρα και προχωρούσαν σε εικονικές συνταγογραφήσεις φαρμάκων.


Μεταξύ των φαρμάκων περιλαμβάνονται ναρκωτικά καθώς και άλλες ψυχότροπες ουσίες, ενώ ορισμένα από τα φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη, τόσο στην ελληνική, όσο και στη διεθνή αγορά. Το σχέδιό τους αποκαλύφθηκε, ωστόσο, έπειτα από καταγγελίες δύο γυναικών στον ΕΟΠΥΥ ότι έλαβαν μήνυμα εκτέλεσης συνταγής που δεν είχαν συνταγογραφήσει.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα, έχει διαπιστωθεί η παράνομη χρήση 3.516 Α.Μ.Κ.Α. βάσει των οποίων εκδόθηκαν ψευδώς 90.186 συνταγές, με τη ζημία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., να ξεπερνά τα 3.500.284,98 ευρώ.

Τα κέρδη τους οι συλληφθέντες φαίνεται ότι τα μετέτρεπαν σε ράβδους χρυσού, συγκεκριμένα εντοπίστηκαν 2 ράβδοι χρυσού του ενός κιλού συνολικά, οι οποίες βρέθηκαν σε τραπεζικές θυρίδες. Επιπλέον βρέθηκαν παραπάνω από 100 χρυσές λίρες

Ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για οκτώ κακουργήματα και δύο πλημμελήματα: διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη κατά ΝΠΔΔ άνω 120.000 ευρώ, ψευδή βεβαίωση κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000 ευρώ, πλαστογραφία κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000, διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών τελεσθείσα από ιατρό, παράβαση νόμου περί προσωπικών δεδομένων με σκοπό προσπορισμό οφέλους άνω των 120.000 ευρώ και ξέπλυμα μαύρου χρήματος άνω των 120.000 στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος.

Οι συνταγές σε ανασφάλιστα ΑΜΚΑ

Για την απάτη μίλησε χθες (16/9) στην ΕΡΤ η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη.

«Οι εκθέσεις του ΕΟΠΥΥ εστάλησαν στην οικονομική αστυνομία το 2023, κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας και με χρήση στατιστικών μοντέλων που έχει ΕΟΠΥΥ προκριμένου να διενεργεί ελέγχους, πήγαμε και προς τα πίσω, για πράξεις που είχαν διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια του 2023, στα ΑΜΚΑ των συγκεκριμένων γιατρών, στις εκτελέσεις των συγκεκριμένων φαρμακείων.

Εμείς έχουμε κάποια συγκεκριμένα ηλεκτρονικά συστήματα, με τα οποία τρέχουμε κάθε μήνα ελέγχους στις ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις. Αυτά αφορούν τον έλεγχο του ορίου συνταγογράφησης, δηλαδή το πλαφόν που με βάσει τις ενδείξεις του φαρμάκου έχει κάθε δραστική, την εκτέλεση φαρμάκων σε συγκεκριμένα φαρμακεία και συνταγές από συγκεκριμένους γιατρούς, που εκτελούνται μαζικά στα φαρμακεία» είπε.

Και συνέχισε: «Ελέγχουμε τη συνταγογραφήθηκε με το ίδιο μοτίβο του ίδιου γιατρού, σε πάρα πολλά ΑΜΚΑ ασθενών. Υπάρχουν περιορισμοί με βάσει τα φίλτρα που έχουν ειδικά οι βιταμίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, καθώς και ναρκωτικές ουσίες. Επίσης ελέγχουμε αναλυτικά, τις καταγγελίες των ασφαλισμένων».

Οι δικλείδες ασφαλείας

Στο αν υπάρχει περίπτωση κάποιος έχει γιατρός ή φαρμακοποιός να χρησιμοποιήσει το ΑΜΚΑ ενός ασφαλισμένου χωρίς αυτός να το γνωρίζει και να γίνονται οι συνταγογραφήσεις και αυτή η απάτη εις βάρος του η κ. Καρποδίνη απάντησε: «Υπάρχει περίπτωση να μην το μάθει».

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι αφορούσε η συνταγογράφηση πλήθος ανασφάλιστων ΑΜΚΑ, είτε αλλοδαπών, είτε σε δομές κράτησης, είτε σε δομές κράτησης μεταναστών, είτε ανθρώπων που είχαν απελαθεί από τη χώρα. Οπότε σε αυτή την περίπτωση, επειδή δεν είναι ενεργό το σύστημα και δεν έχουν άυλη συνταγογράφηση, δεν τους πήγαινε μήνυμα για την εκτέλεση των συνταγών ανέφερε.

Συνεχίζοντας είπε: «Επιπρόσθετα, υπάρχει και άλλη μία δικλείδα ασφαλείας που είναι ο αριθμός  -το OTP- ο μοναδικός αριθμός για την εκτέλεση μιας συνταγής που έχουμε αρχίσει και εφαρμόζουμε σε πάρα πολλές διαγνωστικές εξετάσεις και ιατροτεχνολογικό υλικό, προκειμένου να εκτελεστεί η συνταγή χρειάζεται αυτός ο μοναδικός αριθμός που πάει στο κινητό του ασφαλισμένου.

Υπάρχει και ο φάκελος Ασφάλισης Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Είναι πολύ εύκολα προσβάσιμος από το σάιτ του Οργανισμού, στο οποίο με απλή ταυτοποίηση του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ του, ο ασθενής μπορεί να μπει μέσα και βλέπει το πλήθος των εξετάσεων που έχουν γίνει στο όνομα του».

Ο ΕΟΠΥΥ θα κινηθεί νομικά, ώστε να αναζητήσει τη ζημιά που έχει υποστεί ο οργανισμός.

Οι διάλογοι – «φωτιά» για τις παράνομες συνταγογραφήσεις

Ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλές από τις συνομιλίες που είχαν τα μέλη των δύο κυκλωμάτων. Σε μία από αυτές καταγράφεται ένας από τους γιατρούς να μιλά με έναν συνεργάτη του για την εύρεση φαρμάκου για το ζάχαρο το οποίο βρίσκεται σε έλλειψη.

Οι διάλογοι των μελών του κυκλώματος είναι χαρακτηριστικοί.

  • Γιατρός: Έλα Μισέλ, πόσα… ; Πες μου.
  • Συνεργάτης: Έλα. Τι κάνεις φιλαράκο;
  • Γιατρός: Μια χαρά.
  • Συνεργάτης: Ναι. Προσπαθώ. Ε, τώρα θυμήθηκα, ‘ντάξει. Είναι δύο … είναι έτοιμα.
  • Γιατρός: Ναι;
  • Συνεργάτης: Και θα μπορώ και άλλα δύο.
  • Γιατρός: Την Κυριακή αλλά πρέπει να έρθω κάτω, να τις έχεις πάρει ήδη όμως εσύ, για να τις πάρω.
  • Συνεργάτης: Θα πάω τώρα να πάρω τα δύο αυτά, να τα ασφαλίζω, να το έχω στο ψυγείο μου.
  • Γιατρός: Ναι, αυτό σου λέω, οπωσδήποτε. Πες μου τι μπορώ να κάνω για σένα;

Ο συνδετικός κρίκος των δύο κυκλωμάτων

Δυο από τους συλληφθέντες γιατρούς ήταν συμβασιούχοι σε δομή υγείας του δήμου Αθηναίων ενώ η σύζυγος του ενός είναι καρδιολόγος σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας.

«Από την πρώτη στιγμή, ο Δήμος συνεργάστηκε στενά με τις αρμόδιες αρχές για την υπόθεση της παράνομης συνταγογράφησης και εξαπάτησης του ΕΟΠΥΥ. Δηλώνουμε την πλήρη στήριξή μας στις αρχές, οι οποίες μεθοδικά και αποφασιστικά προχώρησαν στην εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων», λέει ο δήμος Αθηναίων.

Οι τρεις γιατροί ήταν επικεφαλής στη μία οργάνωση, ενώ στη δεύτερη ήταν γιατρός Κέντρου Υγείας της Στερεάς Ελλάδας. Οι φαρμακοποιοί που συνεργάζονταν με τις δύο εγκληματικές ομάδες ήταν κοινοί.

  • Συνεργάτης: Έλα.
  • Γιατρός: Μισέλ.
  • Συνεργάτης: Ναι.
  • Γιατρός: Στο πρώτο που δεν γράφτηκε είναι γιατί μου το έχει μπλοκάρει, επειδή έχει ξαναγράψει αυτό το μήνα, στο έστειλα φωτογραφία.
  • Συνεργάτης: Α, στείλ’ το, μου στείλ’ το μου εκεί.
  • Γιατρός: Σου το έστειλα, σου το έστειλα φωτογραφία.
  • Συνεργάτης: Ναι.
  • Γιατρός: Και σου λέω ότι δε μπορώ να το γράψει γιατί έχει ήδη γραφτεί αυτό το μήνα. Κατάλαβες; Δεύτερη φορά. Για αυτό έγραψα μόνο το ένα. Πάω για τα υπόλοιπα.
  • Συνεργάτης: Ναι.

Ο αστυνομικός συντάκτης του MEGA, Μαρίνος Αλειφέρης εξασφάλισε πληροφορίες για έναν διάλογο ενός γιατρού με έναν φαρμακοποιό για πασίγνωστο φάρμακο, του οποίου έγινε και κατάχρηση.

  • Μέλος της Οργάνωσης: Βρίσκω δυσκολίες στο… (όνομα φαρμάκου)
  • Γιατρός: Το ξέρω, τι νομίζεις;
  • Μέλος της Οργάνωσης: Πήγε σε τρία φαρμακεία, μόνο το ένα φαρμακείο, που είναι η φίλη, της λέει θα σου βρω ένα τώρα και μετά να δω. Εγώ πήρα, δύο-τρία.
  • Γιατρός: Τελικά πόσα μου βρήκες;
  • Μέλος της Οργάνωσης: Όλοι μου λένε μπορούμε να σου βρούμε ένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις