Οι αστρονόμοι προετοιμάζονται για ένα ασυνήθιστο ουράνιο φαινόμενο το οποίο συμβαίνει περίπου μια φορά κάθε 80 χρόνια, καθώς σύμφωνα με τη NASA αναμένεται η έκρηξη ενός αστέρα νόβα και η εμφάνιση ενός νέου αστεριού.
Εκτιμάται ότι το ουράνιο γεγονός, γνωστό ως καινοφανής αστέρας (νόβα) που θα σημειωθεί στον αστερισμό Βόρειο Στέφανο (Corona Borealis) του γαλαξία μας.
Ο όρος νόβα αναφέρεται στην ξαφνική, σύντομη έκρηξη ενός νεκρού αστέρα, γνωστού ως λευκός νάνος. Το σύστημα των δύο αστέρων, που ονομάζεται T Coronae Borealis (T CrB) βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο του ουρανού σε απόσταση 3.000 ετών φωτός από τη Γη.
Οι αστρονόμοι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ποια ημέρα θα συμβεί η έκρηξη, αλλά έχουν προβλέψει ότι θα φωτίσει τον νυχτερινό ουρανό πριν από το τέλος του μήνα.
«Είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά στη ζωή μας και θα προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων εκεί έξω», δήλωσε η Ρεμπέκα Χάουνσελ, βοηθός ερευνητή στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA.
Οι πιο πρόσφατες καταγραφές της έκρηξης nova του T CrB ήταν το 1946 ήταν το 1866, αλλά οι αναφορές δείχνουν ότι οι παρατηρήσεις έγιναν εκατοντάδες χρόνια νωρίτερα.
Η θερμοκρασία και η πίεση στο άστρο του ερυθρού γίγαντα αυξάνονται από περίπου 4.000 έως 5.800 βαθμούς Φαρενάιτ σε περισσότερους από 360.000 βαθμούς Φαρενάιτ και αναγκάζει τον T Coronae Borealis να εκτινάξει τα εξωτερικά του στρώματα που συγκεντρώνονται στην επιφάνεια του λευκού νάνου.
Όταν η ύλη από τον ερυθρό γίγαντα φτάσει στη μέγιστη θερμοκρασία της, πυροδοτεί μια πυρηνική αντίδραση που δημιουργεί μια τεράστια έκρηξη η οποία απελευθερώνει 10.000 έως 100.000 φορές την ετήσια παραγωγή ενέργειας του ήλιου. Αυτή η θερμοπυρηνική έκρηξη ονομάζεται νόβα.
Οι περισσότερες εκρήξεις νόβα μπορούν να διαρκέσουν χιλιάδες χρόνια, αλλά ο T CrB ολοκληρώνει την πλήρη διαδικασία σε μόλις μία εβδομάδα.
Μόλις η φωτεινότητα του νόβα κορυφωθεί, θα εμφανιστεί ένα νέο αστέρι το οποίο θα είναι ορατό για λίγες ημέρες με γυμνό μάτι και για λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα με κιάλια, προτού εξασθενίσει και εξαφανιστεί από το οπτικό πεδίο μας για άλλα 80 χρόνια περίπου.
Ο καινοφανής αστέρας θα εμφανιστεί σε ένα μικρό τόξο μεταξύ των αστερισμών του Βοώτη και του Ηρακλή και θα είναι ορατός από το βόρειο ημισφαίριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.