Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Oι άνθρωποι που δουλεύουν σκληρά αλλά δεν πετυχαίνουν στη ζωή, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 6 συμπεριφορές χωρίς να το συνειδητοποιούν

 


Αντίθετα απ’ ό,τι μπορεί να πιστεύουν πολλοί, η σκληρή δουλειά δεν είναι πάντα συνώνυμο της επιτυχίας. Σωστά διαβάσατε. Οι ατελείωτες, εξουθενωτικές ώρες εργασίας, δεν εγγυώνται και την ανέλιξή σας.

Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν πολύ σκληρά χωρίς να αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ασφαλώς, η αξία της εργασίας είναι αδιαμφισβήτητη.

Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Ορισμένες συμπεριφορές υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα της εργασίας και τις πιθανότητες των ανθρώπων να πετύχουν.

Οι άνθρωποι που δουλεύουν σκληρά αλλά δεν πετυχαίνουν, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 6 συμπεριφορές χωρίς να το συνειδητοποιούν

  • Δεν αναλαμβάνουν ολοκληρωτικά την ευθύνη
  • Παραβλέπουν την αξία των ανθρώπινων σχέσεων
  • Παραμέληση της αυτογνωσίας και της προσωπικής εξέλιξης
  • Φόβος αποτυχίας
  • Δεν ζουν σύμφωνα με τις αξίες τους
  • Αντιστέκονται στην αλλαγή

Δεν αναλαμβάνουν ολοκληρωτικά την ευθύνη

Όσο σκληρά και αν προσπαθείτε, αν δεν αναλαμβάνετε το σύνολο των ευθυνών σας, δεν πρόκειται να προχωρήσετε.

Πάντα θα υπάρχει κάτι ή κάποιος άλλος να κατηγορήσετε: Η αγορά, η οικονομία, ο καιρός – τα πάντα, εκτός από τον εαυτό σας. Όμως,  πραγματική δύναμη αποκτάτε όταν αναλαμβάνετε όλο το βάρος της ευθύνης για τη ζωή σας.

Εστιάστε σε όσα μπορείτε να ελέγξετε: τις στάσεις, τις ενέργειες και τις αποκρίσεις σας. Μετατοπίστε το βάρος της ευθύνης από τις εξωτερικές συνθήκες, σε εσάς, στον εαυτό σας. Αξιολογήστε τις στάσεις και τις συμπεριφορές σας, τις αποκρίσεις σας στις προκλήσεις και τις αναποδιές.

Το κυριότερο όλων, σταματήστε να μετατοπίζετε την ευθύνη στους άλλους και αναλάβετε τον έλεγχο της ζωής σας.

Όσο περισσότερο νιώθετε ότι είστε κυρίαρχος των αποφάσεων και των συνθηκών της ζωής σας, τόσο πιο σταθερά θα οδηγείστε προς την επιτυχία. Ρωτήστε τον εαυτό σας αν θεωρείτε τον εαυτό σας κύριο των ευθυνών σας και, απαντήστε με ειλικρίνεια.

Παραβλέπουν την αξία των ανθρώπινων σχέσεων

Ας είμαστε ρεαλιστικοί: ζούμε σε ατομικιστικές κοινωνίες που εξυμνούν τα προσωπικά κατορθώματα και υποτιμούν την αξία του συλλογικού πνεύματος.

Κανείς όμως δεν προοδεύει μόνος του.

Είναι ερευνητικά τεκμηριωμένο ότι, η ευτυχία και η υγεία μας πηγάζει από τις ανθρώπινες σχέσεις.

Η αξία του υποστηρικτικού δικτύου και των ανθρώπινων σχέσεων είναι αναμφισβήτητη.

Μέσα από τις σχέσεις μας με τους άλλους μπορούμε να βρούμε τη  στήριξη να υπερβούμε τα εμπόδια, να μοιραστούμε τη χαρά και τις εμπειρίες μας.

Μήπως παραμελείτε την αξία των ανθρώπινων σχέσεων για χάρη της δουλειάς;

Αν, στην επιδίωξη της επιτυχίας, απομονώνεστε και κόβετε την επαφή με την κοινότητα, είναι ίσως καιρός ν’ αναθεωρήσετε.

Παραμέληση της αυτογνωσίας και της προσωπικής εξέλιξης

Πολλοί άνθρωποι εγκλωβίζονται σε έναν ανούσιο, αντιπαραγωγικό κύκλο επανάληψης. Αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα κενού.

Μπορεί ν’ ακουστεί σκληρό, αλλά είναι η αλήθεια. Πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν σκληρά, δεν θα φτάσουν ποτέ στην επιτυχία επειδή δεν έχουν ένα από τα πιο σημαντικά γνωρίσματα: την αυτογνωσία.

Έχουν αυτοπεριοριστεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε δεν είναι σε θέση να πάρουν αποστάσεις και να σκεφτούν με ψυχραιμία τις συμπεριφορές, τις στάσεις και ν’ αξιολογήσουν τις πεποιθήσεις τους.

Η αυτογνωσία μπορεί να μεταμορφώσει τον άνθρωπο.

Μέσα από την αυτογνωσία, ο άνθρωπος καταφέρνει ν’ αντιμετωπίσει τους φόβους του, να αναθεωρήσει τις περιοριστικές του πεποιθήσεις, να καλλιεργήσει τη συμπόνοια για τον εαυτό του.

Έτσι, ο άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει τη ζωή που επιθυμεί.

Φόβος αποτυχίας

Ο Τόμας Έντισον είχε κάνει 1.000 αποτυχημένες προσπάθειες μέχρι να καταφέρει να σχεδιάζει την ηλεκτρική λάμπα. Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν, μετά από λίγες προσπάθειες τα είχε παρατήσει;

Ένα συχνό μοτίβο της συμπεριφοράς των ατόμων που δεν πετυχαίνουν, παρά τη σκληρή δουλειά, είναι ότι τα εγκαταλείπουν σύντομα.

Ερμηνεύουν τα εμπόδια και τις ανατροπές ως σημάδια ότι πρέπει να σταματήσουν να προσπαθούν.

Η αποτυχία είναι αναπόσπαστο στάδιο στην προσπάθεια της κατάκτησης των στόχων μας.

Η αποτυχία και οι ανατροπές είναι αναπόφευκτες στη ζωή. Μάλιστα, μέσα από αυτές μαθαίνουμε πολύτιμα μαθήματα για τη ζωή.

Μην αφήνετε την αποτυχία να σας πτοήσει.

Αξιοποιήστε την ως ευκαιρία για ανατροφοδότηση, προσαρμογή, εξέλιξη, ευκαιρία αξιοποίησης της δημιουργικότητάς σας.  Κάθε εμπόδιο κρύβει την προοπτική της εξέλιξης και της δημιουργίας.

Κάθε αποτυχημένη προσπάθεια είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία.

Κάθε αποτυχία μας φέρνει πιο κοντά στη γνώση, την εξέλιξη και τελικά, στους στόχους μας.

Δεν ζουν σύμφωνα με τις αξίες τους

Μια σκληρή αλήθεια σχετικά με την επιτυχία είναι πως, αυτή είναι ανούσια αν δεν διέπεται από αυθεντικότητα. Επιτυχία χωρίς γνησιότητα, δεν είναι καν επιτυχία.

Ωστόσο, πολλοί είναι οι άνθρωποι που πασχίζουν να πετύχουν στόχους που δεν εκφράζουν τις πιο βαθιές αξίες τους, ζώντας μια ζωή που δεν έχουν ορίσει οι ίδιοι, αλλά οι προσδοκίες και τα στερεότυπα της κοινωνίας.

Η ζωή που δεν είναι εναρμονισμένη με τις αξίες μας, δημιουργεί ένα αίσθημα κενού και δυσαρέσκειας, παρά τα φαινομενικά σημάδια της επιτυχίας.

Αναρωτηθείτε: Επιζητείτε την επιτυχία για το θεαθήναι, ή από κίνητρο να βελτιώσετε ουσιαστικά την κοινωνία μέσα από τη δουλειά σας; Αντανακλούν οι ενέργειές σας τις ενδόμυχες αξίες σας;

Αντιστέκονται στην αλλαγή

Τέλος, είναι αναγκαίο να θυμάστε πως, η αλλαγή είναι αναπόδραστο κομμάτι της ζωής.

Ο  Ηράκλειτος έχει πει «τα πάντα ρει, μηδέποτε κατά τ’αυτό μένειν», δηλαδή τίποτε δεν μπορεί να μείνει για πάντα το ίδιο και ο άνθρωπος πρέπει να μάθει να προσαρμόζεται στην αλλαγή.

Η αλλαγή είναι αναγκαίο κομμάτι της ζωής, ειδικά σήμερα. Ωστόσο, πολλοί αντιστέκονται στο ενδεχόμενό της, προσκολλημένοι στους οικείους, γνωστούς και βολικούς τρόπους που έχουν μάθει, ακόμη και αν πλέον είναι παρωχημένοι ή αναποτελεσματικοί.

Αντί ν’ αντιστέκεστε, μάθετε να προσαρμόζεστε και να εξελίσσεστε.

Όσο τρομακτικό και αν είναι στην αρχή, η αλλαγή μας ωθεί σε νέες δυνατότητες και ανοίγει τον δρόμο προς την επιτυχία.

Tip

Το πιο σημαντικό στοιχείο όλων στην επιδίωξη της επιτυχίας, είναι η αυθεντικότητα και η ακλόνητη πίστη στον εαυτό. Η μοναδικότητα της προσωπικότητας και των χαρισμάτων σας είναι που θα σας οδηγήσουν στην επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις