Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Σενάριο-«φωτιά»: «Nα μπει η Γαλλία στους BRICS, αφού αλλάξει ηγεσία» - Θα μπορούσε άραγε αυτό το «τρελό σενάριο» να γίνει πραγματικότητα σε μία μελλοντική νίκη της Λεπέν;

 


«Η Γαλλία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στους BRICS ως επιστροφή στην παραδοσιακή της υπεράσπιση για έναν πολυπολικό κόσμο».

Τα παραπάνω δήλωσε στο ρωσικό Sputnik ο Γάλλος πρώην βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και γεωπολιτικός αναλυτής, Aymeric Chauprade.

Ενώ η ένταξη της Γαλλίας στους BRICS μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστη στην αρχή, η χώρα, σύμφωνα με τον Γάλλο πολιτικό, παραδοσιακά υποστηρίζει την πολυπολικότητα στην εξωτερική της πολιτική.

Ωστόσο, μετά την προεδρία του Ζακ Σιράκ, η Γαλλία στράφηκε σε μια πιο προσανατολισμένη στις ΗΠΑ προσέγγιση στην παγκόσμια σκηνή, δήλωσε ο Chauprade στο περιθώριο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ (EEF).


«Η ένταξη στους BRICS είναι μια επιστροφή στη φυσική μας πολιτική. Άρα είναι απολύτως φυσικό, όχι παράξενο. Και είναι ρεαλιστικό, καθώς η Γαλλία δεν είναι μόνο μια ευρωπαϊκή χώρα.

Εδαφικά, είναι μια παγκόσμια δύναμη. Έχουμε εδάφη στον Ειρηνικό Ωκεανό, στην Καραϊβική, σε πολλά μέρη Έχουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη θαλάσσια ζώνη [ΑΟΖ] στον κόσμο.

Συμμετέχουμε στο φόρουμ του Ινδικού Ωκεανού [Indian Ocean Rim Association], οπότε είναι λογικό να ανήκουμε και στον Παγκόσμιο Νότο».

Πριν υποβάλει αίτηση για ένταξη στους BRICS, η Γαλλία θα πρέπει να αλλάξει την πολιτική της ηγεσία, πρόσθεσε ο αναλυτής, εννοώντας μία τυχόν νίκη της λεγόμενης «εθνικής δεξιάς» στις εκλογές του 2027.


«Το αν θα πουν ναι ή όχι στη Γαλλία αυτό εναπόκειται στους BRICS. Αλλά η Γαλλία είναι μια σημαντική χώρα στη διεθνή σκηνή και πιστεύω ότι θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς το παγκόσμιο τοπίο».

ΑΠΕΜΠΕ-EPA-AP POOL photo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις