Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Mια ανάσα πριν την ευρεία σύγκρουση στη Μέση Ανατολή; Ποια είναι τα επόμενα βήματα της Χεζμπολάχ, του Ιράν και του Ισραήλ


 Η δολοφονία του Χασάν Νασράλα, του ηγέτη της Χεζμπολάχ επί 32 χρόνια, από το Ισραήλ, κλιμακώνει τον πόλεμο. Η ευρύτερη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή είναι πιο ορατή από ποτέ και αν γίνει, τότε οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες, ενώ σε αυτή, όπως εκτιμάται, θα παρασυρθούν τόσο το Ιράν όσο και οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, υπάρχουν τρία βασικά ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της Χεζμπολάχ;

Η Χεζμπολάχ δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο. Η διοικητική της δομή έχει αποκεφαλιστεί, με περισσότερους από δώδεκα κορυφαίους διοικητές να έχουν δολοφονηθεί.

Οι επικοινωνίες της έχουν σαμποταριστεί με τις εκρήξεις των βομβητών, ενώ πολλά από τα όπλα της έχουν καταστραφεί σε αεροπορικές επιδρομές.

Ο Αμερικανός αναλυτής ασφάλειας της Μέσης Ανατολής Μοχάμεντ αλ Μπάσα αναφέρει: «Η απώλεια του Χασάν Νασράλα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, ενδεχομένως αποσταθεροποιώντας την ομάδα και αλλάζοντας τις πολιτικές και στρατιωτικές στρατηγικές της βραχυπρόθεσμα».

Επίσης, εκτιμάται πως μετά τις εξελίξεις, είναι απίθανο η Χεζμπολάχ να ζητήσει ειρήνη με όρους από το Ισραήλ.

Η οργάνωση έχει ήδη ορκιστεί να συνεχίσει τον πόλεμο κατά του Ισραήλ.

Μάλιστα, διαθέτει ακόμη χιλιάδες μαχητές, πολλοί από τους οποίους είναι βετεράνοι στη Συρία, και ζητούν εκδίκηση. Διαθέτει ακόμη ένα σημαντικό οπλοστάσιο πυραύλων, πολλοί από τους οποίους είναι μακράς εμβέλειας, κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας που μπορούν να φτάσουν στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις.

Θα υπάρξει πίεση στις τάξεις της Χεζμπολάχ να χρησιμοποιήσουν σύντομα αυτά τα όπλα, πριν καταστραφούν από τις ισραηλινές επιδρομές.

Σε μια τέτοια περίπτωση, μια μαζική επίθεση μπορεί να ρίξει την αεράμυνα του Ισραήλ και να σκοτώσει αμάχους και τότε, η απάντηση του Ισραήλ είναι πιθανό να είναι ακόμη πιο καταστροφική, με καταστροφές στις υποδομές του Λιβάνου, ή ακόμη και να επεκταθεί στο Ιράν.

Τι θα κάνει το Ιράν;

Η δολοφονία του Νασράλα αποτελεί πλήγμα τόσο για το Ιράν όσο και για τη Χεζμπολάχ που έχει ανακοινώσει πενθήμερο πένθος.

Έχουν ληφθεί επίσης έκτακτες προφυλάξεις, με τον ηγέτη του, τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ , να έχει φυγαδευτεί, υπό τον φόβο πως μπορεί να τον δολοφονήσουν.

Το Ιράν για την ώρα, δεν έχει ακόμη προβεί σε αντίποινα για την ταπεινωτική δολοφονία, τον Ιούλιο, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε ξενώνα της Τεχεράνης. Αυτό που συνέβη τώρα θα κάνει τους σκληροπυρηνικούς στο καθεστώς να εξετάσουν κάποιου είδους απάντηση.

Το Ιράν έχει έναν ολόκληρο γαλαξία συμμάχων βαριά οπλισμένων πολιτοφυλακών σε όλη τη Μέση Ανατολή, τον λεγόμενο «Άξονα της Αντίστασης». Εκτός από τη Χεζμπολάχ, έχει τους Χούθι στην Υεμένη και πολυάριθμες ομάδες στη Συρία και το Ιράκ.

Το Ιράν θα μπορούσε κάλλιστα να ζητήσει από αυτές τις ομάδες να εντείνουν τις επιθέσεις τους τόσο κατά του Ισραήλ όσο και κατά των αμερικανικών βάσεων στην περιοχή. Αλλά όποια απάντηση κι αν επιλέξει το Ιράν, πιθανότατα θα την ζυγίσει έτσι ώστε να μην προκαλέσει έναν πόλεμο που δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα κερδίσει.

Τι θα κάνει το Ισραήλ;

Το Ισραήλ όπως φαίνεται δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει τη στρατιωτική του εκστρατεία για την 21ήμερη κατάπαυση του πυρός που πρότειναν 12 κράτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του στενότερου συμμάχου του.

Οι στρατιωτικοί υπολογίζουν ότι έχουν περικυκλώσει τη Χεζμπολάχ, και έτσι θα θέλουν να συνεχίσουν την επίθεσή τους μέχρι να απομακρυνθεί η απειλή των πυραύλων.

Εκτός αν η Χεζμπολάχ συνθηκολογήσει -κάτι που είναι απίθανο- είναι δύσκολο το Ισραήλ να επιτύχει τον πολεμικό του στόχο να απομακρύνει την απειλή των επιθέσεων της Χεζμπολάχ χωρίς να κάνει χερσαία εισβολή.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας έχουν δώσει στη δημοσιότητα πλάνα από την εκπαίδευση του πεζικού τους κοντά στα σύνορα για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Αλλά η Χεζμπολάχ έχει επίσης περάσει τα τελευταία 18 χρόνια, από το τέλος του τελευταίου πολέμου, κάνοντας εκπαίδευση.

Στην τελευταία δημόσια ομιλία του πριν από το θάνατό του, ο Νασράλα είπε στους οπαδούς του ότι μια ισραηλινή εισβολή στο νότιο Λίβανο θα ήταν, σύμφωνα με τα λόγια του, «μια ιστορική ευκαιρία».

Για τις IDF, η είσοδος στο Λίβανο θα ήταν σχετικά εύκολη. Αλλά η έξοδος θα μπορούσε - όπως στη Γάζα - να διαρκέσει μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις