Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Mεγάλη NIKH, η Ιρλανδική κυβέρνηση κάνει πίσω στο νέο νόμο για τη «ρητορική μίσους»


 Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για την εφαρμογή αμφιλεγόμενων νέων νόμων για τη ρητορική μίσους μετά από εκτεταμένες αντιδράσεις από τους υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Helen McEntee επιβεβαίωσε ότι «το Δουβλίνο θα καταργήσει νέες διατάξεις για τη ρητορική μίσους στο προτεινόμενο νομοσχέδιο για την ποινική δικαιοσύνη, παραδεχόμενη ότι το μέρος του νομοσχεδίου «υποκίνηση μίσους» «δεν είχε συναίνεση», αναφέρουν οι Irish Times.

Οι επικριτές των περιορισμών τονίζουν ότι η κυβέρνηση απέτυχε να προσδιορίσει τι συνιστά «μίσος» και ότι ο νόμος θα έδινε στο κράτος ευρείες εξουσίες για να πατάξει τη διαφωνία. Το πεδίο εφαρμογής των δρακόντειων εξουσιών θα περιλάμβανε ακόμη και τη φυλάκιση ατόμων έως και δύο ετών απλώς για «κατοχή υλικού που ενδέχεται να υποκινήσει τη βία ή το μίσος εναντίον προσώπων λόγω των προστατευόμενων χαρακτηριστικών τους».

Η απόφαση για την κατάργηση της διάταξης της ρητορικής μίσους χαιρετίστηκε από πολλούς ως νίκη για την ελευθερία σε ολόκληρη τη Δύση γενικά. Ο Αμερικανός καθηγητής Michael Shellenberger περιέγραψε την εξέλιξη των γεγονότων ως «μια τεράστια νίκη για την ελευθερία του λόγου», προσθέτοντας: «Αυτά είναι υπέροχα νέα που μας δίνουν ώθηση για να νικήσουμε τον ολοκληρωτισμό σε όλο τον κόσμο!».

Το Ιρλανδικό Κόμμα Ελευθερίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του: μεταξύ άλλων πως «είναι καλό να έχουμε ένα αποτέλεσμα, αλλά πρέπει να απαλλαγούμε από όλους εκείνους τους πολιτικούς που θέλουν να μας περιορίσουν την ελευθερία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις