Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

ΗΠΑ: Είπε Mόνο Mια τελευταία λέξη πριν πεθάνει από θανατηφόρα ένεση στην πρώτη εκτέλεση στην Νότια Καρολίνα έπειτα από 13 χρόνια

 


Ο καταδικασμένος δολοφόνος Φρέντι Όουενς εκτελέστηκε στη Νότια Καρολίνα την Παρασκευή (20/9) – η πρώτη εκτέλεση που πραγματοποιήθηκε στην Πολιτεία Παλμέτο εδώ και 13 χρόνια, αφού οι υπάλληλοι της φυλακής προσπάθησαν να βρουν τα απαραίτητα φάρμακα για θανατηφόρες ενέσεις.

Ο Όουενς σκότωσε έναν υπάλληλο ψιλικατζίδικου στο Γκρίνβιλ κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένης ληστείας το 1997. Ενώ βρισκόταν στη δίκη, ο Όουενς σκότωσε έναν κρατούμενο σε μια φυλακή της κομητείας, κάτι που ομολόγησε, οδηγώντας το δικαστήριο να τον καταδικάσει σε θάνατο.

Στον θάλαμο του θανάτου, ο 46χρονος είπε μόνο «αντίο» στον δικηγόρο του καθώς ήταν δεμένος με τα χέρια του τεντωμένα στα πλευρά, σύμφωνα με το Associated Press.

Έμεινε τις αισθήσεις του για περίπου ένα λεπτό, μετά τα μάτια του έκλεισαν και πήρε αρκετές βαθιές ανάσες. Οι ανάσες του μειώθηκαν και το πρόσωπό του συσπάστηκε για περίπου πέντε λεπτά πριν σταματήσουν όλες οι κινήσεις.

Ένας γιατρός μπήκε και τον κήρυξε νεκρό λίγο περισσότερο από 10 λεπτά αργότερα στις 6:55 μ.μ. Οι προσφυγές του Όουενς απορρίφθηκαν επανειλημμένα, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας της τελευταίας στιγμής να κρατηθεί στη ζωή, που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο την Παρασκευή το πρωί. Ο Όουενς υπέβαλε επίσης αίτημα αναστολής της εκτέλεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Ο κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας και ο διευθυντής διορθώσεων κατέθεσαν αμέσως μια απάντηση, δηλώνοντας ότι το ανώτατο δικαστήριο πρέπει να απορρίψει την αναφορά του Όουενς, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα εξαιρετικό στην περίπτωσή του.

Ο Όουενς θανατώθηκε λίγες μέρες αφότου ένας βασικός μάρτυρας ομολόγησε ότι είπε ψέματα

Ο Όουενς θανατώθηκε λίγες μέρες αφότου ένας βασικός μάρτυρας ομολόγησε ότι είπε ψέματα στο περίπτερο ότι ο Όουενς ήταν μαζί του στο παντοπωλείο της Νότιας Καρολίνας το 1997, όταν η υπάλληλος Αϊρίν Γκρέιβς δολοφονήθηκε με πυροβολισμό σε μια αποτυχημένη ληστεία.

Ο Στίβεν Γκόλντεν, κάποτε φίλος του Όουενς, ισχυρίστηκε ότι είχε μια μυστική συμφωνία με τους εισαγγελείς και είπε ψέματα για την ενοχή του τότε φίλου του για να σωθεί από τον θάλαμο του θανάτου.

«Έρχομαι μπροστά τώρα γιατί ξέρω ότι η ημερομηνία εκτέλεσης του Φρέντι είναι στις 20 Σεπτεμβρίου και δεν θέλω να εκτελεστεί ο Φρέντι για κάτι που δεν έκανε», είπε σε μια κατάθεση στο δικαστήριο «Αυτό έχει βαρύνει πολύ το μυαλό μου και Θέλω να έχω ήσυχη τη συνείδησή μου».

Μία εκτέλεση κάθε 5 εβδομάδες

Ο Όουενς ήταν ο πρώτος τρόφιμος της Νότιας Καρολίνας που θανατώθηκε εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Πέντε άλλοι τρόφιμοι είναι εκτός προσφυγής και το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Καρολίνας άνοιξε τον δρόμο για την εκτέλεση μιας εκτέλεσης κάθε πέντε εβδομάδες.

Όταν η έλλειψη διαθέσιμων φαρμάκων για θανατηφόρες ενέσεις ανάγκασε μια ακούσια παύση των εκτελέσεων, το κράτος προσπάθησε να προσθέσει αποσπάσματα πυροβολισμών ως μέσο καταδίκης των κρατουμένων σε θάνατο. Αλλά το κράτος έπρεπε να περάσει έναν νόμο ασπίδας τον Μάιο που κρατούσε μυστικό τον προμηθευτή ναρκωτικών ουσιών και μεγάλο μέρος του πρωτοκόλλου για τις εκτελέσεις για να μπορέσει να ξεκινήσει ξανά τις εκτελέσεις.

Οι κρατικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η νέα μέθοδος θανατηφόρου ένεσης ακολουθεί τη διαδικασία που χρησιμοποιεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να σκοτώσει κρατούμενους.

Αναγκάστηκε να επιλέξει πώς θα πεθάνει, σύμφωνα με το νόμο της Νότιας Καρολίνας. Θα μπορούσε εναλλακτικά να είχε επιλέξει να πεθάνει με πυροβολισμό ή μια ηλεκτρική καρέκλα που κατασκευάστηκε το 1912.

Ο Όουενς καταδικάστηκε για τη δολοφονία της Αϊρίν Γκρέιβς το 1999. Οι εισαγγελείς είπαν ότι πυροβόλησε στο κεφάλι της ανύπαντρης μητέρας τριών παιδιών, όταν εκείνη δεν μπορούσε να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο του καταστήματος. Στην τελευταία του έφεση, οι δικηγόροι του Όουενς υποστήριξαν ότι οι εισαγγελείς δεν παρουσίασαν ποτέ επιστημονικά στοιχεία ότι ο Όουενς πάτησε τη σκανδάλη στον Γκρέιβς. Τα κύρια στοιχεία, είπαν, βασίστηκαν στη μαρτυρία του Γκόλντεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις