Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

KPHTH: Γιατί εντελώς ξαφνικά προχωράνε σε προληπτικές εξετάσεις 3.000 νέων για καρδιολογικά νοσήματα;


Αφού πρώτα τους εμβολιάσανε με τα εμβόλια COVID, τώρα 3.000 νέοι στην Κρήτη θα ελεγχθούν για καρδιολογικά νοσήματα! Το άλλοθι που οι υγειονομικές αρχές και η Περιφέρεια Κρήτης χρησιμοποιούν ως φερετζέ αντί να μιλήσουν ανοιχτά για τις παρενέργειες των εμβολίων υποτίθεται ότι είναι “τα σπάνια νοσήματα που προκαλούν ξαφνικούς θανάτους”! Είναι τόσο “σπάνια” ώστε οι αιφνίδιοι θάνατοι αντί να μειωθούν καλπάζουν. Πάμε να δούμε όμως τι συμβαίνει.

Η Περιφέρεια Κρήτης ξεκινά μια σημαντική πρωτοβουλία για την προληπτική ανίχνευση καρδιολογικών παθήσεων, στοχεύοντας σε 3.000 εφήβους ηλικίας 14 έως 17 ετών. Η δράση αυτή αποσκοπεί στην έγκαιρη διάγνωση σπάνιων και κληρονομικών καρδιολογικών νοσημάτων, που συχνά ευθύνονται για αιφνίδιους θανάτους, και έχει ως κύριο στόχο την προστασία της υγείας των νέων του νησιού.

Η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδοτεί την έρευνα με 30.000 ευρώ, ενώ η συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου έχει ήδη λάβει την έγκριση από την Περιφερειακή Επιτροπή. Αναμένεται η επίσημη υπογραφή της σύμβασης που θα δώσει το πράσινο φως για την έναρξη της δράσης.

Οι προληπτικές εξετάσεις θα διεξαχθούν σε 1.500 νέους από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, 750 από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, 375 από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και 375 από την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου. Η συνεργασία με τις εκπαιδευτικές διευθύνσεις και τις αθλητικές ενώσεις της Κρήτης διασφαλίζει την οργάνωση και την προσέγγιση των εφήβων. Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν με εξειδικευμένο καρδιολόγο σε κινητή μονάδα της Περιφέρειας, εξοπλισμένη με σύγχρονα ιατρικά εργαλεία όπως ηλεκτροκαρδιογράφο, πιεσόμετρο, οξύμετρο και υπερηχοκαρδιογράφο.

Οφέλη και στόχοι της δράσης

  • Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση: Μέσα από αυτή την έρευνα, θα καταστεί εφικτή η έγκαιρη διάγνωση σπάνιων καρδιολογικών παθήσεων που μπορεί να προκαλέσουν αιφνίδιους θανάτους στους νέους, προλαμβάνοντας έτσι μελλοντικά περιστατικά.
  • Επιδημιολογικός Χάρτης της Κρήτης: Η έρευνα θα δημιουργήσει έναν επιδημιολογικό χάρτη των καρδιολογικών νοσημάτων στην Κρήτη, δίνοντας πολύτιμα δεδομένα για τον εντοπισμό περιοχών με αυξημένο κίνδυνο.
  • Έλεγχος Οικογενειών: Εάν εντοπιστούν ύποπτα περιστατικά, θα πραγματοποιηθεί γενετικός και κλινικός έλεγχος και των μελών της οικογένειας, προκειμένου να προσδιοριστεί αν υπάρχει γενετική προδιάθεση.

Οι εξετάσεις θα γίνονται από εξειδικευμένο καρδιολόγο εντός ειδικού οχήματος της Περιφέρειας. Μετά την κλινική αξιολόγηση, οι έφηβοι θα συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο, και τα ύποπτα περιστατικά θα παραπέμπονται για περαιτέρω έλεγχο σε εξειδικευμένα κέντρα. Θα παρακολουθούνται τα παιδιά που εντοπίζονται με προβλήματα, ενώ θα συστήνεται έλεγχος και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους.

Γιατί είναι σημαντική αυτή η πρωτοβουλία;

Οι κληρονομικές καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν έναν από τους κύριους λόγους αιφνίδιων θανάτων σε νεαρή ηλικία. Μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία, η Κρήτη θα αποτελέσει ένα παράδειγμα πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών, μειώνοντας το ρίσκο αιφνίδιου θανάτου στους νέους. Με την ολοκλήρωση της έρευνας, η Περιφέρεια θα είναι σε θέση να υλοποιήσει στοχευμένες παρεμβάσεις, δημιουργώντας ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας για το νεανικό πληθυσμό του νησιού.

Η συγκεκριμένη δράση έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι πολλοί νέοι που ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες ελέγχονται τακτικά, ενώ όσοι δεν συμμετέχουν σε αθλητικά προγράμματα παραμένουν εκτός των συνήθων ελέγχων, παρά το γεγονός ότι κινδυνεύουν εξίσου. Με αυτό το πρόγραμμα, η Περιφέρεια Κρήτης εξασφαλίζει ότι όλοι οι νέοι, ανεξάρτητα από την αθλητική τους δραστηριότητα, θα έχουν τη δυνατότητα προληπτικής εξέτασης.

Συμπέρασμα

Η Κρήτη, με τον νησιωτικό χαρακτήρα της και το υψηλό ποσοστό κληρονομικών καρδιακών νοσημάτων, έχει ανάγκη από μια τέτοια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην προληπτική ιατρική. Η πρωτοβουλία αυτή, λοιπόν, ανοίγει νέους δρόμους στην προστασία της δημόσιας υγείας και ενισχύει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης των καρδιακών παθήσεων στα νεανικά χρόνια.

Μόνο που αυτό το συμπέρασμα προέκυψε τα τελευταία δύο χρόνια, όπου νέοι άνθρωποι καταρρέουν διαρκώς σε δρόμους, τόπους ψυχαγωγίας, σπίτια, λιποθυμούν την ώρα που οδηγούν και άλλα τόσα. Τι παράξενη σύμπτωση ε;

Και γιατί ζητούν από τους εργαζόμενους στο project αυτό, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σύμβασης εργασίας αποβλέποντας σε μία ομαλή συνεργασία, να υπογράψουν συμφωνητικό εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας;

Εδώ σας παραθέτουμε τις αποφάσεις και τα σχετικά έγγραφα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις