Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Στο επίκεντρο Κυπριακό και το Kρίσιμο τετ α τετ με Ερντογάν


 Όσον αφορά στο ραντεβού με τον Τούρκο Πρόεδρο οι τελευταίες πληροφορίες το θέλουν να πραγματοποιείται στις αρχές της εβδομάδας

Για το έκτο ραντεβού του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και για τις επαφές του με πολλούς ξένους ηγέτες ο πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του οργανώνουν με κάθε λεπτομέρεια το πρόγραμμά του το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του έχει καταρτισθεί και κάποιες μικρές αλλαγές ενδέχεται να προκύψουν εξαιτίας των ραγδαίων εξελίξεων κυρίως στη Μέση Ανατολή.

Η αλήθεια είναι ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πραγματοποιείται εν μέσω της αγωνίας για κλιμάκωση του πολέμου μετά και τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Βηρυτό, τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο Βόρειο Ισραήλ που ανάγκασαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να καθυστερήσει την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη.

Όσον αφορά στο ραντεβού με τον Τούρκο Πρόεδρο οι τελευταίες πληροφορίες το θέλουν να πραγματοποιείται στις αρχές της εβδομάδας με την ημερομηνία να μην έχει οριστικοποιηθεί.

Παρά το γεγονός ότι το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα μεμονωμένες φωνές από την Άγκυρα έχει ανεβάσει τους τόνους η Αθήνα δεν δείχνει να ανησυχεί.

Κι αυτό γιατί όπως έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης η Ελλάδα μπορεί να συζητάει αλλά οι κόκκινες γραμμές παραμένουν ενώ δεν νοείται καμία υποχώρηση σε ζητήματα κυριαρχίας.

Παράλληλα, όσον αφορά στο Κυπριακό αυτό θα συζητηθεί εκτενώς στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον  γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις 26 Σεπτεμβρίου.

Στις συναντήσεις που θα έχει στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός θα αναδείξει τον ενισχυμένο ρόλο της Αθήνας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Στις επαφές του με επενδυτές θα αναλύσει το νέο τοπίο που διαμορφώνει για την ελληνική οικονομία η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και θα  παρουσιάσει τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται στη χώρα μας για επενδύσεις, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Ελλάδα καταγράφει, σύμφωνα με τα στοιχεία, τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία ενώπιον της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την ερχόμενη Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου.

Εκεί θα αναφερθεί σύμφωνα με πληροφορίες:

  • Στις μεγάλες, παγκόσμιες γεωπολιτικές και τεχνολογικές προκλήσεις της εποχής.
  • Στο γεγονός ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει το επόμενο έτος την θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με σύνθημά της το τρίπτυχο «Διάλογος, Δημοκρατία, Διπλωματία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με μέλη της ομογένειας ενώ θα είναι φέτος ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που θα τιμηθούν με το βραβείο Global Citizen, το οποίο απονέμει το επιφανές αμερικανικό think tank Atlantic Council.

Το βραβείο θα απονείμει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις