Στην προσπάθειά τους να περιγράψουν τις φυλακές Μακάλα δύο άνθρωποι που έχουν βρεθεί μέσα χρησιμοποίησαν την ίδια ακριβώς λέξη: «κόλαση».
«Η Μακάλα είναι μια πραγματική κόλαση», δήλωσε στο BBC ο Stanis Bujakera, πρώην κρατούμενος και δημοσιογράφος, σχετικά με τη μεγαλύτερη φυλακή της ΛΔ Κονγκό.
Ο Bujakera στάλθηκε στη διαβόητη φυλακή Μακάλα τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφού οι αρχές τον κατηγόρησαν ότι έγραψε ένα άρθρο που ισχυριζόταν ότι ο στρατός εμπλέκεται στο θάνατο ενός πολιτικού της αντιπολίτευσης. Πέρασε έξι μήνες εκεί.
«Η Μακάλα δεν είναι φυλακή, αλλά ένα κέντρο κράτησης που μοιάζει με στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου οι άνθρωποι στέλνονται για να πεθάνουν», είπε.
Η φυλακή, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Κινσάσα, έχει χωρητικότητα 1.500 κρατουμένων, αλλά εκτιμάται ότι κρατά περίπου 10 φορές περισσότερους.
Αυτός ο περιορισμένος πληθυσμός κυμαίνεται από μικροεγκληματίες μέχρι πολιτικούς κρατούμενους και δολοφόνους.
Οι άθλιες συνθήκες στις φυλακές Μακάλα
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για τις άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι της Μακάλα, όπως ο υπερπληθυσμός, η μη ουσιαστική διατροφή και η κακή πρόσβαση σε καθαρό νερό.
Μετά από μια καταστροφή στις εγκαταστάσεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι συνθήκες αυτές βρέθηκαν και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Πολλοί κρατούμενοι προσπάθησαν να δραπετεύσουν από τη Μακάλα τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Δευτέρας, 129 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Jacquemain Shabani.
Δύο δωδεκάδες πυροβολήθηκαν καθώς προσπαθούσαν να δραπετεύσουν, ανέφερε ο κ. Σαμπανί, αλλά οι περισσότεροι πνίγηκαν στον συνωστισμό.
Τέσσερις επιζώντες κρατούμενοι δήλωσαν στους New York Times ότι πριν από την απόπειρα απόδρασης, οι κρατούμενοι κρατούνταν σε αποπνικτικά κελιά χωρίς τρεχούμενο νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα για να τροφοδοτήσουν ανεμιστήρες για περισσότερο από μιάμιση ημέρα.
Ορισμένοι κρατούμενοι είχαν αρχικά δραπετεύσει για να ξεφύγουν από τη ζέστη, είπαν.
Ο Bujakera δήλωσε ότι οι συνθήκες αυτές δεν ήταν καθόλου ασυνήθιστες – οι βρύσες «στερεύουν συνεχώς» στη Μακάλα, ενώ «η ηλεκτρική ενέργεια είναι τυχαία, αφήνοντας τους κρατούμενους χωρίς φως για μέρες ολόκληρες».
«Οι κρατούμενοι είναι κυριολεκτικά εγκαταλελειμμένοι στη μοίρα τους, εκτεθειμένοι σε υπερπλήρεις και ανθυγιεινές συνθήκες που ευνοούν τη μόλυνση και την εξάπλωση ασθενειών», πρόσθεσε.
«Φαίνεται σαν να έχει σταλεί στην κόλαση»
Οι κρατούμενοι πεθαίνουν «κάθε μέρα» ως αποτέλεσμα, δήλωσε ο Bujakera.
Ο Rostin Manketa, εκτελεστικός διευθυντής της κονγκολέζικης ομάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα La Voix des Sans Voix, μοιράζεται έναν παρόμοιο απολογισμό.
Έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τη συγκεκριμένη φυλακή και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν ένα άτομο έχει σταλεί στη Μακάλα, «φαίνεται σαν να έχει σταλεί στην κόλαση».
Τα σκληρά βίντεο που τράβηξε ο Bujakera κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μακάλα δείχνουν δεκάδες κοιμισμένους άνδρες, στοιβαγμένους σφιχτά στο πάτωμα ενός υπερπλήρους δωματίου.
Τα άκρα τους επικαλύπτονται, και σε μια λεπτή πράξη ισορροπίας κάποιοι άνδρες κοιμούνται πάνω στους τοίχους που χωρίζουν τους θαλάμους ντους.
Οι συνθήκες είναι καλύτερες στο τμήμα VIP της Makala, ένα ξεχωριστό περίπτερο που μόνο η μειονότητα μπορεί να αντέξει οικονομικά. Για παράδειγμα, έχετε ένα κρεβάτι και περισσότερο χώρο.
Ο Bujakera κλήθηκε να πληρώσει 3.000 δολάρια (2.280 λίρες) για να μείνει στο VIP, αλλά κατάφερε να μειώσει την τιμή αυτή στα 450 δολάρια (340 λίρες) για τη διαμονή του.
Ο ίδιος δήλωσε στο BBC: «Οι οικονομικές ανισότητες μεταξύ των κρατουμένων δημιουργούν μια ιεραρχία… οι φτωχότεροι εγκαταλείπονται στη μοίρα τους»
Στους κρατούμενους ο έλεγχος
Ο νόμος και η τάξη μέσα στη φυλακή ανατίθεται ουσιαστικά στους ίδιους τους κρατούμενους.
«Οι κρατούμενοι κυβερνούν τους εαυτούς τους», δήλωσε ο Fred Bauma, ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ήταν έγκλειστος στη Makala από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Αύγουστο του 2016, στο podcast Focus on Africa του BBC αυτή την εβδομάδα.
«Είναι σαν να έχεις αλλάξει χώρα και να υπάρχει νέα κυβέρνηση και πρέπει να μάθεις αυτούς τους κανόνες».
Αυτό το σύστημα αυτοδιοίκησης είναι δυσλειτουργικό και οδηγεί σε «επιβλαβείς δυναμικές εξουσίας, πράξεις βίας και συγκρούσεις μεταξύ των κρατουμένων», δήλωσε ο Bujakera.
Αλλά η Μακάλα δεν είναι η μόνη με τις άθλιες συνθήκες – οι φυλακές σε όλη τη χώρα είναι χρόνια υποχρηματοδοτούμενες και υπερπλήρεις.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα World Prison Brief, οι φυλακές της ΛΔ Κονγκό είναι οι έκτες πιο υπερπλήρεις παγκοσμίως.
Οι αρχές έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα αυτό σε πολλές περιπτώσεις. Μετά την απόδραση της Δευτέρας, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Samuel Mbemba κατηγόρησε τους δικαστές για τον υπερπληθυσμό των φυλακών, σημειώνοντας ότι «ακόμη και απλοί ύποπτοι στέλνονται στη φυλακή».
Πολλοί κρατούμενοι δεν έχουν στην πραγματικότητα καταδικαστεί για κάποιο έγκλημα, αλλά αντίθετα κρατούνται στη φυλακή για μήνες -ή και χρόνια- περιμένοντας να δικαστούν.
Το φαγητό στις φυλακές της ΛΔ Κονγκό έχει επίσης επικριθεί ευρέως.
Πεθαίνουν από πείνα και αρρώστιες
Στη Makala, οι κρατούμενοι λαμβάνουν μόνο ένα γεύμα την ημέρα – και αυτό το πιάτο είναι συχνά περιορισμένης διατροφικής αξίας.
Οι φωτογραφίες που τράβηξε ο Bujakera δείχνουν ένα κάδο με αραβοσιτάλευρο – βασικό υδατάνθρακα στη ΛΔ Κονγκό – που έχει γίνει σκληρό και ξηρό, συνοδευόμενο από ένα υδαρές καφέ στιφάδο λαχανικών.
Προκειμένου να αποφύγουν την υποθρεψία, πολλοί κρατούμενοι βασίζονται στους συγγενείς τους να τους φέρνουν φαγητό.
Ωστόσο, δεν έχουν όλοι αυτές τις διασυνδέσεις.
Το 2017, μια φιλανθρωπική οργάνωση ανέφερε ότι τουλάχιστον 17 κρατούμενοι πέθαναν από την πείνα λόγω έλλειψης τροφίμων στη Μακάλα.
Είναι «πιθανό» το περιβάλλον δοκιμών της Μακάλα να οδήγησε στην τραγική απόπειρα απόδρασης, δήλωσε ο κ. Manketa.
Υποστηρίζει ότι για να αποφευχθεί μια επανάληψη, οι αρχές θα πρέπει να κατασκευάσουν νέες φυλακές και να βελτιώσουν τις υπάρχουσες.
Ο κ. Bujakera, ο οποίος βρίσκεται τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ότι η αλλαγή αυτή πρέπει να γίνει γρήγορα.
Πρόκειται για ένα «άρρωστο» σύστημα δικαιοσύνης, κατήγγειλε, και όπως έδειξε η καταστροφή της Δευτέρας, οι άνθρωποι πεθαίνουν περιμένοντας μια θεραπεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου