Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Iνκας: Ακούστε αρχαία μουσικά όργανα που μιμούνται ήχους ζώων χρησιμοποιώντας το Nερό


 Ο πολιτισμός των Ίνκας, γνωστός για τα αρχιτεκτονικά του θαύματα όπως το Μάτσου Πίτσου, διέθετε επίσης μια πλούσια μουσική κουλτούρα, συνυφασμένη με το περιβάλλον και τις πνευματικές τους πεποιθήσεις

Μια από τις πιο συναρπαστικές πτυχές της μουσικής των Ίνκας βρίσκεται στα όργανα τους, ιδιαίτερα σε αυτά που έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται τους ήχους της φύσης και των ζώων, χρησιμοποιώντας μια ασυνήθιστη και καινοτόμο τεχνική: τη ροή του νερού.

Ο ρόλος της φύσης στον πολιτισμό των Ίνκας


Για να καταλάβετε γιατί ο πολιτισμός των Ίνκας μπορεί να έχει αναπτύξει όργανα που μιμούνται τους ήχους των ζώων, είναι σημαντικό να εξερευνήσετε τη σύνδεσή τους με τη φύση. 
Οι άνθρωποι των Ίνκας θεωρούσαν τη φύση ιερή, πιστεύοντας ότι κάθε στοιχείο, από τα βουνά μέχρι τα ποτάμια, είχε πνευματική σημασία. Τα ζώα, ειδικότερα, θεωρούνταν θεϊκοί αγγελιοφόροι και πολλά είδη τιμούνταν ως ιερά για τις θεότητές τους.

Αυτός ο βαθύς σεβασμός για τη φύση μεταφράστηκε σε διάφορες πτυχές του πολιτισμού τους, από την τέχνη και την αρχιτεκτονική μέχρι τις θρησκευτικές τελετές. Για τους Ίνκας, η μίμηση των ήχων των ζώων δεν ήταν απλώς μια μορφή μουσικής έκφρασης, αλλά ένας τρόπος επικοινωνίας με τους θεούς τους, αποτίμησης φόρου τιμής στα ζώα και διατήρησης σύνδεσης με τον φυσικό κόσμο.

Απομίμηση ήχου με τροφοδοσία νερού: Ένα έξυπνο σχέδιο


Τα πιο συναρπαστικά μουσικά όργανα των Ίνκας που μιμούνται τους ήχους των ζώων χρησιμοποιούν το νερό ως την κύρια δύναμη πίσω από τη λειτουργία τους. Αυτά τα όργανα σχεδιάστηκαν συχνά για να αναπαράγουν τους ήχους πουλιών, βατράχων, τζάγκουαρ και άλλων πλασμάτων ιθαγενών των Άνδεων.

Ο μηχανισμός με βάση το νερό συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση δοχείων ή θαλάμων όπου το νερό θα ρέει ή θα συσσωρεύεται. Καθώς το νερό κινούνταν μέσα από το όργανο, θα παρήγαγε ήχο περνώντας από μικρούς θαλάμους αέρα ή δονούμενες μεμβράνες. Οι αλλαγές στον ρυθμό ροής, τις αναταράξεις και την πίεση του νερού θα δημιουργούσαν ήχους που έμοιαζαν με τις κλήσεις ή τις κραυγές ζώων, δημιουργώντας μια απόκοσμη και όμορφη συμφωνία φυσικών ήχων.

Ένα από τα γνωστά παραδείγματα ενός τέτοιου οργάνου είναι το βάζο με νερό που σφυρίζει , ένας τύπος κεραμικού αγγείου που παράγει έναν ήχο σφυρίγματος όταν χύνεται νερό σε αυτό. Αυτό το βάζο περιέχει έναν εσωτερικό θάλαμο που, όταν γεμίσει ή στραγγίσει με νερό, πιέζει τον αέρα μέσα από ένα μικρό άνοιγμα, δημιουργώντας έναν ήχο υψηλής έντασης. Προσαρμόζοντας την ταχύτητα ή την ένταση του νερού, θα μπορούσαν να παραχθούν διαφορετικές τονικότητες, που μοιάζουν με τραγούδια πουλιών ή τον ήχο του ορμητικού ανέμου.

Ο Jose Vitancio Umeres είναι ειδικός στα προϊστορικά περουβιανά πνευστά/μουσικά όργανα. Ξεκίνησε δείχνοντας στο σπίτι μερικούς από αυτούς που έκαναν ήχους από την αλληλεπίδραση μεταξύ νερού και αέρα. Αυτά στο τραπέζι του είναι αναπαραγωγές αρχαίων πρωτοτύπων του.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Τύποι οργάνων


Υπάρχουν μερικοί τύποι οργάνων των Ίνκας που πιθανότατα χρησιμοποιούσαν νερό ή ροή αέρα για να μιμηθούν τους ήχους των ζώων:

Σκάφη που σφυρίζουν : Πρόκειται για κεραμικά αγγεία που εκπέμπουν έναν ήχο σφυρίσματος όταν το νερό περνά μέσα από αυτά. Ο αέρας ωθείται μέσα από μια εσωτερική κοιλότητα, όπως ένα πνευστό όργανο, αλλά ο ήχος ενεργοποιείται από την κίνηση του νερού. Το σφύριγμα μιμούνταν τα καλέσματα των πτηνών, που χρησιμοποιούνταν συχνά κατά τη διάρκεια τελετουργιών και τελετών που επικαλούνταν τα πνεύματα της φύσης.

Νερό φλάουτα : Παρόμοια με τα σκάφη που σφυρίζουν, οι αυλοί του νερού βασίζονταν στη ροή του νερού για να παράγουν ήχο. Αυτά τα όργανα συχνά διέθεταν πολλαπλούς θαλάμους και τα διαφορετικά επίπεδα νερού θα παρήγαγαν διαφορετικούς τόνους. Ο ήχος τους ήταν απαλός και μελωδικός, που συχνά χρησιμοποιούνταν για να αναπαράγουν τα απαλά τραγούδια των πουλιών, των βατράχων ή του ανέμου που θρόιζε μέσα από τα δέντρα.

Aquatic Drums : Αν και σπάνια, εικάζεται ότι ορισμένα κρουστά όργανα σχεδιάστηκαν για να μιμούνται τις εκκλήσεις μεγαλύτερων ζώων όπως τζάγκουαρ ή βροντερούς, βαθιούς ήχους της φύσης. Αυτά τα τύμπανα μπορεί να είχαν θαλάμους γεμάτους νερό που άλλαζαν τον συντονισμό του ήχου του τυμπάνου, κάνοντάς το να μοιάζει με εφέ βρυχηθμού ή γρυλίσματος.

Η σημασία της μίμησης ήχων ζώων


Στην κοσμοθεωρία των Ίνκας, η μουσική και η φύση δεν ήταν ξεχωριστές οντότητες. Η μίμηση των ήχων ζώων στη μουσική τους είχε βαθιά τελετουργική και συμβολική σημασία. Αυτοί οι ήχοι πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετουργιών για να επικαλεστούν την παρουσία ορισμένων ζώων ή θεών, ενεργώντας ως ενδιάμεσοι μεταξύ της γήινης και πνευματικής σφαίρας.

Για παράδειγμα, το τζάγκουαρ, ένα ισχυρό και σεβαστό ζώο, συνδέθηκε συχνά με τον θεό του κάτω κόσμου. Η χρήση ενός οργάνου που θα μπορούσε να αναπαράγει το γρύλισμα ή το βρυχηθμό του θα ήταν ένας συμβολικός τρόπος για να διοχετευθεί η ενέργεια του τζάγκουαρ κατά τη διάρκεια των τελετουργιών. Ομοίως, οι ήχοι των πουλιών ή των βατράχων θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί σε τελετουργίες γονιμότητας, αντιπροσωπεύοντας την ανανέωση της ζωής και την αφθονία των καλλιεργειών.

Επιστημονική Προοπτική: Η Ηχομηχανική στην Αρχαία Εποχή


Από επιστημονική άποψη, η μηχανική αυτών των οργάνων που κινούνται με νερό καταδεικνύει την περίπλοκη κατανόηση της ακουστικής και της δυναμικής των ρευστών από τους Ίνκας.
 Με το χειρισμό της ροής του αέρα και της πίεσης του νερού, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περίπλοκα μοτίβα ήχου που μιμούνται φυσικά φαινόμενα. Αυτά τα όργανα είναι πρώιμα παραδείγματα ανθρώπινης καινοτομίας στη βιομιμητική τεχνολογία— δηλαδή την πρακτική της άντλησης έμπνευσης από τη φύση για την επίλυση προβλημάτων.

Οι ερευνητές που μελετούν αυτά τα όργανα σήμερα συχνά παρατηρούν την ακρίβεια και την ικανότητα που απαιτούνται για τον σχεδιασμό τους. Οι Ίνκας μπόρεσαν να αναπαράγουν συγκεκριμένα καλέσματα ζώων, επιδεικνύοντας ένα έντονο αυτί για τις λεπτές αποχρώσεις του ήχου στο φυσικό περιβάλλον.

Η Αναβίωση της Μουσικής Κληρονομιάς των Ίνκας


Τα τελευταία χρόνια, μελετητές και μουσικοί προσπάθησαν να ανακατασκευάσουν και να αναβιώσουν αρχαία όργανα των Ίνκας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μιμούνται ήχους ζώων μέσω της ροής του νερού. Αυτές οι προσπάθειες στοχεύουν στη διατήρηση των μουσικών παραδόσεων του πολιτισμού των Ίνκας, οι οποίες χάθηκαν σε μεγάλο βαθμό μετά την ισπανική κατάκτηση τον 16ο αιώνα.

Σύγχρονοι τεχνίτες και ερευνητές έχουν αναδημιουργήσει μερικά από αυτά τα όργανα με βάση αρχαιολογικά ευρήματα και περιγραφές από τους πρώτους Ισπανούς χρονικογράφους. Η δουλειά τους έφερε στο φως την πολυπλοκότητα και την ομορφιά της μουσικής των Ίνκας, προσφέροντας μια ματιά σε έναν κόσμο όπου η μουσική, η φύση και η πνευματικότητα ήταν συνυφασμένες.

Η ικανότητα του πολιτισμού των Ίνκας να δημιουργεί μουσικά όργανα που μιμούνται τους ήχους των ζώων χρησιμοποιώντας τη ροή του νερού αποκαλύπτει τη βαθιά σύνδεσή τους με τη φύση και τις εξελιγμένες μηχανολογικές τους δεξιότητες. Αυτά τα υδροκίνητα όργανα ήταν κάτι περισσότερο από μουσικές συσκευές. ήταν ένα μέσο επικοινωνίας με το θείο, ένας τρόπος τιμής των ζώων και των φυσικών δυνάμεων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή των Ίνκας. Μέσω αυτών των οργάνων, οι Ίνκας συνέλαβαν την ουσία του κόσμου γύρω τους, δημιουργώντας μουσική που αντηχούσε στους ρυθμούς της ίδιας της φύσης.

(photo: freepik)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις