Ανακαλύφθηκε τρίτος ναός στο νησί των «Αγίου Κηρύκου και Ιουλίττας» της μητέρας του, κοντά στη Σωζόπολη στη διάρκεια ανασκαφών.
Η Απολλωνία ή “προς Επίδαμνον” ή Ηπειρωτική ήταν αρχαία πόλη, αποικία των Κορινθίων. Βρισκόταν στα νότια εδάφη της σημερινής Αλβανίας, κοντά στους ποταμούς Αώο και Άψο, όπως αναφέρει ο Στράβων.
Ο τρίτος ναός από την εποχή των πρώτων αποίκων της Απολλωνίας, ανακαλύφθηκε από μια ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Kristina Panayotova στη διάρκεια ανασκαφών στο νησί των «Αγίου Κηρύκου και Ιουλίττας», στην Μαύρη Θάλασσα, κοντά στη Σωζόπολη της Βουλγαρίας.
Το νησί του Απόλλωνα θεραπευτή
Ο πρώτος ναός, ήταν του θεού Απόλλωνα. Ιστορικές πηγές επιβεβαιώνουν το 13 μέτρων άγαλμα του Απόλλωνα του παίονος (θεραπευτή), προστάτη της πόλης. Στο σημείο ανακαλύφθηκαν αγγεία με χαραγμένο το όνομά του – προσφορές στον ναό.
Το 72 π.Χ. όταν οι Ρωμαίοι υπό τον Μάρκο Λούκουλο κατέκτησαν την Απολλωνία, μετέφεραν το κολοσσιαίο γλυπτό στη Ρώμη, ως εξαιρετικά πολύτιμο τρόπαιο.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Panayotova, ο δεύτερος ναός μπορεί να είναι αφιερωμένος σε μια θεά, ίσως στην Αφροδίτη. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν επαρκή τεκμήρια που να επιβεβαιώνουν αυτή την υπόθεση. Ο πρόσφατα ανακαλυφθείς, τρίτος ναός, μπορεί επίσης να είναι αφιερωμένος σε κάποια θεά, αφού φαίνεται ότι το ένα χέρι του αγάλματος που βρέθηκε στο σημείο, είναι γυναικείο.
Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν, στη διάρκεια της ανασκαφής, να λύσουν το μυστήριο. Και οι τρεις ναοί χρονολογούνται από τα τέλη του 6ου έως τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.
Απαράμιλλο ιερό μνημείο
Σύμφωνα με τη Kristina Panayotova, οι ναοί ανεγέρθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλον μέσα σε πενήντα χρόνια και, στη Βουλγαρία δεν υπάρχει κάποιο παρόμοιο μνημείο.
Το νησί ήταν ιερός τόπος από τότε, μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, εξηγεί η αναπληρώτρια καθηγήτρια Panayotova. Στο σημείο ήταν χτισμένη μια πρώιμη Χριστιανική βασιλική – η πρώτη που ανεγέρθηκε στην πόλη και γύρω της υπήρχε μια νεκρόπολη.
Σύμφωνα με γνωστές ιστορικές πηγές, στο νησί υπήρχε ένα μοναστήρι των «Αγίου Κηρύκου και Ιουλίττας».
Οι αρχαιολόγοι έχουν ξεκινήσει να μελετούν ακόμη μια εκκλησία. Ένας επιφανής ιστορικός του παρελθόντος είχε κάνει αναφορά στην «μικρή εκκλησία» της Αγίας Παρασκευής, η οποία βρισκόταν εκεί μέχρι τον πρώιμο 20ο αιώνα.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Kristina Panayotova, είναι πεπεισμένη ότι, το νησί των «Αγίου Κηρύκου και Ιουλίττας» ήταν πάντα ιερό μέρος λατρείας και θεϊκής επικοινωνίας για τους κατοίκους της Απολλωνίας και της Σωζόπολης, από την αρχή της εγκατάστασής τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.