Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Το Hubble αποκάλυψε με λεπτομέρειες έναν νέο μακρινό γαλαξιακό πυρήνα – ΒΙΝΤΕΟ


 Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA/ESA εξετάζει με λεπτομέρεια τον σπειροειδή γαλαξία IC 4709 που βρίσκεται περίπου 240 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον νότιο αστερισμό που οανομάζεται Τηλεσκόπιο.

Το Hubble αποτυπώνει όμορφα το αχνό φωτοστέφανο και τον στροβιλιζόμενο δίσκο του που είναι γεμάτος με αστέρια και ζώνες σκόνης. Η συμπαγής περιοχή στον πυρήνα του μπορεί να είναι το πιο αξιοσημείωτο θέαμα. Διατηρεί έναν ενεργό γαλαξιακό πυρήνα (AGN).

Μάλιστα φιλοξενεί μια τεράστια μαύρη τρύπα, 65 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο μας. Ένας δίσκος αερίου περιστρέφεται γύρω από αυτή τη μαύρη τρύπα, και θερμαίνεται καθώς περιστρέφεται τροφοδοτώντας την μαύρη τρύπα με ύλη. Φτάνει σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες που εκπέμπει τεράστιες ποσότητες ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, από υπέρυθρη έως ορατή, έως υπεριώδες φως και ακτίνες Χ.

Το τηλεσκόπιο Ευκλείδης της ESA—που ερευνά επί του παρόντος το σκοτεινό σύμπαν με οπτικό και υπέρυθρο φως —θα απεικονίσει επίσης το IC 4709 και άλλα τοπικά AGN. Τα δεδομένα τους, μαζί με αυτά του Hubble, παρέχουν στους αστρονόμους συμπληρωματικές απόψεις σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Τέτοιες απόψεις είναι το κλειδί για την πλήρη έρευνα και την καλύτερη κατανόηση των μαύρων τρυπών και της επιρροής τους στους γαλαξίες που τους φιλοξενούν.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις