Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

«Είμαι τρομοκρατημένη από έναν νεκρό» - Πώς ο Φαγιέντ δημιούργησε μία κουλτούρα φόβου στα Harrods για να κακοποιεί εργαζόμενες «Ήξερε πού έμεναν οι γονείς μου» - «Με βίασε και με έβαλε να πλυθεί με Dettol» - Συγκλονίζουν οι ιστορίες των θυμάτων


 «Κυκλοφορώ και νιώθω τρομοκρατημένη από κάποιον που είναι νεκρός», εξηγεί η Τζέμα, ξαναζώντας τη στιγμή που, όπως λέει, ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ τη βίασε. «Απλώς είχε αυτή τη δύναμη - είμαι τρομοκρατημένη από κάποιον που δεν είναι πια ζωντανός». Η Τζέμα είναι μία από τις περισσότερες από 20 γυναίκες που είπαν στο BBC πως ο πρώην ιδιοκτήτης του Harrods τις κακοποίησε σεξουαλικά ή τις βίασε ενώ εργάζονταν στο πολυτελές πολυκατάστημα του Λονδίνου. Πολλές από αυτές περιγράφουν ότι ήταν φυλακισμένες από ένα παρόμοιο αίσθημα φόβου, το οποίο τις εμπόδισε να μιλήσουν για τόσα χρόνια.

Οπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο ορισμένα από τα θύματα ανησυχούσαν ότι η ομάδα του BBC μπορεί να δούλευε κρυφά για τους συνεργάτες του επιχειρηματία. Ακόμη και αφού έλαβαν σχετικές διαβεβαιώσεις, ανησυχούσαν για το πώς θα αντιδρούσαν οι κοντινοί του άνθρωποι.

Πώς ο Φαγιέντ δημιούργησε μία κουλτούρα φόβου στα Harrods (AP)
Πώς ο Φαγιέντ δημιούργησε μία κουλτούρα φόβου στα Harrods (AP)

Το σκοτεινό παρελθόν του Φαγιέντ

Ο Φαγιέντ ήταν ένας άνθρωπος που χρησιμοποιούσε τα χρήματα και τη δύναμη σε όλη του τη ζωή για να εκφοβίζει και να παίρνει με τον τρόπο του αυτό που ήθελε.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μια κυβερνητική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχε πει ψέματα όταν αγόρασε το Harrods. Ανέπτυξε βρώμικα κόλπα εναντίον του Tiny Rowland, του αντιπάλου του στην αγορά της επιχείρησης, και κατηγορήθηκε ακόμη και για κλοπή αντικειμένων από τη θυρίδα ασφαλείας του καταστήματος.

Λίγα χρόνια αργότερα, προκάλεσε την πτώση πολιτικών των Τόρις όταν δημοσιοποίησε ότι τους δωροδοκούσε για να του κάνουν ερωτήσεις στο κοινοβούλιο.

Στο Harrods, το προσωπικό του φέουδο, δημιούργησε μια εκφοβιστική ατμόσφαιρα, όπου μια φάλαγγα σωματοφυλάκων τον προστάτευε όλο το εικοσιτετράωρο και όπου είχε εγκατασταθεί εξοπλισμός παρακολούθησης στα γραφεία στα παρασκήνια.

Πώς ο Φαγιέντ δημιούργησε μία κουλτούρα φόβου στα Harrods (AP)
Πώς ο Φαγιέντ δημιούργησε μία κουλτούρα φόβου στα Harrods (AP)

«Ήξερε πού έμεναν οι γονείς μου»

Η Άλις, (δεν είναι αυτό το πραγματικό της όνομα), είπε ότι δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον επικεφαλής ασφαλείας του Φαγιέντ το 1995, όταν έμαθε ότι είχε μιλήσει σε έναν δημοσιογράφο για τη συμπεριφορά του αφεντικού τους. Λέει ότι ήταν 16 ετών όταν ο Φαγιέντ  της επιτέθηκε σεξουαλικά.

«Μου είπε ότι δεν έπρεπε να ασχοληθώ με το άρθρο και ότι, αν πήγαινα ενάντια στη συμβουλή του, θα έπρεπε να γνωρίζω ότι ήξερε πού ζούσαν οι γονείς μου - Πάγωσα». Η Άλις δεν μίλησε ξανά για τις εμπειρίες της μέχρι που έδωσε πρόσφατα συνέντευξη στο BBC.

Διεφθαρμένο HR τις έστελνε στην κακοποίηση

Ο Fayed διέφθειρε επίσης το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού του καταστήματος, το οποίο έπαιξε ρόλο στην προώθηση νεαρών γυναικών από το χώρο του καταστήματος στην εκτελεστική του σουίτα - γνωρίζοντας το ενδιαφέρον του γι' αυτές.

«Όλοι μας βλέπαμε ο ένας τον άλλον να περνάει την πόρτα και να σκέφτεται «καημένο κορίτσι, εσύ είσαι σήμερα» και νιώθαμε εντελώς αδύναμοι να το σταματήσουμε», θυμάται η Αλις.

Πώς ο Φαγιέντ δημιούργησε μία κουλτούρα φόβου στα Harrods (AP)
Πώς ο Φαγιέντ δημιούργησε μία κουλτούρα φόβου στα Harrods (AP)

Η ιστορία της Τζέμα - Την βίασε και την έβαλε να πλυθεί με Dettol

Στην περίπτωση της Τζέμα ένα ανώτερο μέλος του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού του Harrods ήταν παρόν το 2009 όταν οι δικηγόροι κατέστρεψαν τα αποδεικτικά στοιχεία για τη σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος της. Σε αυτά περιλαμβάνονταν μηνύματα που της είχε στείλει και κασέτες με άσχημα φωνητικά μηνύματα.

Η Τζέμα άρχισε να εργάζεται ως μία από τις προσωπικές βοηθούς του Φαγιέντ το 2007. Λέει ότι ο Φαγιέντ τη βίασε στη βίλα του στη Γαλλία, αφού ξύπνησε και τον βρήκε δίπλα στο κρεβάτι της.

Αφού τελείωσε, έκλαιγε ενώ εκείνος σηκώθηκε και της είπε επιθετικά να πλυθεί με Dettol. «Προφανώς ήθελε να σβήσω κάθε ίχνος του ότι βρισκόταν κοντά μου», εξηγεί.

Μίλησαν μόνο μετά τον θάνατό του

Πολλές από τις γυναίκες που βιάστηκαν και κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον Φαγιέντ αποφάσισαν να μιλήσουν μόνο μετά το θάνατό του, επειδή ένιωσαν ότι ήταν επιτέλους αρκετά ασφαλές να το κάνουν.

Αλλά αυτός δεν ήταν ο μόνος λόγος. Κάποιες εξοργίστηκαν από τον θετικό τρόπο με τον οποίο απεικονίστηκε στη σειρά του Netflix The Crown.

Θεώρησαν ότι αυτό ήταν ένα ξαναγράψιμο της ιστορίας και ότι έπρεπε να αποκαλυφθεί η αλήθεια γι' αυτόν. «Είναι ωραίο να αλλάζεις την κληρονομιά ενός ανθρώπου που ήταν πραγματικά ένα τέρας», λέει η Νατάσα , μια άλλη γυναίκα που υπέστη τη συμπεριφορά του Φαγιέντ . «Δεν νομίζω ότι το κατανοήσαμε πραγματικά αυτό εκείνη την εποχή».
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, το πρωί μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ του BBC, είπε: «Επιτέλους έχω την ευκαιρία και την ελευθερία να μιλήσω. Δεν αισθάνομαι πλέον φόβο και έτσι μιλάω για τις κόρες μου, τις ανιψιές μου ... και για όλους τους επιζώντες σεξουαλικής κακοποίησης που βρίσκονται σήμερα σε αυτή την αίθουσα και οι οποίοι σιώπησαν για τόσα πολλά χρόνια».

Περίπου 20 από τα θύματα του Φαγιέντ είχαν συγκεντρωθεί στην εκδήλωση για να ακούσουν τους δικηγόρους να εκθέτουν τις λεπτομέρειες των φερόμενων εγκλημάτων του. Άλλοι εξακολουθούσαν να φοβούνται να έρθουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις