Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Απόφαση-ορόσημο για τη φθορίωση στις HΠΑ – Επικίνδυνα τα επίπεδα φθορίου που χρησιμοποιούνται


 Σε μια απόφαση που θα μπορούσε να τερματίσει την πρακτική της φθορίωσης του νερού στις ΗΠΑ, ένας ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε αργά την Τρίτη ότι η φθορίωση του νερού στα σημερινά επίπεδα στις ΗΠΑ ενέχει «αδικαιολόγητο κίνδυνο» μείωσης του δείκτη νοημοσύνης στα παιδιά.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος δεν μπορεί πλέον να αγνοεί αυτόν τον κίνδυνο και πρέπει να λάβει ρυθμιστικά μέτρα, έγραψε ο δικαστής Έντουαρντ Τσεν του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Βόρειας Περιφέρειας της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ στην πολυαναμενόμενη απόφαση-ορόσημο.

Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια Αμερικανοί πίνουν νερό επεξεργασμένο με φθόριο στο «βέλτιστο» επίπεδο των 0,7 χιλιοστογραμμαρίων ανά λίτρο (mg/L).

Ωστόσο, ο Τσεν έκρινε ότι η υπεροχή των επιστημονικών στοιχείων δείχνει ότι αυτό το επίπεδο έκθεσης σε φθόριο μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη υγεία, ιδίως εκείνη των εγκύων μητέρων και των μικρών παιδιών.

Η ετυμηγορία αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), οργανισμούς δημόσιας υγείας όπως το CDC και επαγγελματικές ομάδες lobbying όπως η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA), οι οποίες έχουν ποντάρει τη φήμη τους στον ισχυρισμό ότι η φθορίωση του νερού αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της δημόσιας υγείας του 20ού αιώνα και ένα ανεπιφύλακτο δημόσιο αγαθό.

Οι υποστηρικτές του φθορίου αρνήθηκαν να επανεξετάσουν αυτή τη θέση παρά τα αυξανόμενα επιστημονικά στοιχεία από κορυφαίους ερευνητές και κυβερνητικούς οργανισμούς για τους νευροτοξικούς κινδύνους του φθορίου, ιδίως για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των βρεφών.

Αντ’ αυτού, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν και να αποσιωπήσουν την έρευνα και να δυσφημίσουν τους επιστήμονες που την πραγματοποίησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις