Πέντε χρυσά νομίσματα από την εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού (483 – 565) ανακάλυψαν αρχαιολόγοι σε ένα καμένο σπίτι, το οποίο όμως χρονολογείται έως και 500 χρόνια νεότερο των νομισμάτων.
Η ανακάλυψη έγινε στο μεγαλύτερο χωριό της κοινότητας Troyan, στο Debnevo, της βόρειας Βουλγαρίας. Ο Ιουστινιανός Α’ (Φλάβιος Πέτρος Σαββάτιος Ιουστινιανός) ήταν από τους πιο ισχυρούς αυτοκράτορες του Βυζαντίου, ο οποίος ανακατέλαβε βυζαντινή γη από τους Ρωμαίους. Στη διάρκεια της βασιλείας του, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία έφτασε στο απόγειό του πολιτισμού και της ευημερίας της. Ο Ιουστινιανός Α’ κυβέρνησε από το 527 μέχρι το 565. Έχει μείνει στην ιστορία για το νομοθετικό του έργο και την κωδικοποίηση των νόμων.
Την ανακάλυψη ανακοίνωσε ο Δρ. Stiliyan Ivanov από το Βουλγαρικό Ιστορικό Ινστιτούτο, στις 27 Αυγούστου. Ο Δρ. Ivanov ήταν επικεφαλής μιας αρχαιολογικής αποστολής για την εξερεύνηση του οχυρού Καλέτο πάνω από το χωριό Debnevo.
Αρχαιολόγοι ερευνούν το φρούριο Καλέτο, πάνω από το χωριό όπου βρέθηκαν τα νομίσματα, σκορπισμένα στο έδαφος μιας ολοσχερώς καμένης κατοικίας που χρονολογείται από την περίοδο της βασιλείας των Βούλγαρων τσάρων Συμεών και Πέτρου.
«Στη διάρκεια της χρονιάς αυτής, η πιο ενδιαφέρουσα αρχαιολογική περίπτωση, είναι μια πρώιμη μεσαιωνική κατοικία που είχε καεί ολοσχερώς. Σε άλλες περιπτώσεις, έχουν βρεθεί παρόμοιες κατοικίες, χωρίς τα κατάλοιπα της εσωτερικής δομής, ενώ εδώ είχαμε τη σπάνια ευκαιρία να έχει σωθεί η ξύλινη επένδυση του σπιτιού, η οποία, αν και καμένη, είναι ξεκάθαρα διακριτή. Μπορεί να ανάγεται κάπου στον 10ο αιώνα, την εποχή της βασιλείας των Βούλγαρων τσάρων, Συμεών και Πέτρου», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής.
“Πολύ παλαιότερα από τον οικισμό όπου βρέθηκαν”
Οι ιδιοκτήτες άφησαν όλα τα αντικείμενα στην κατοικία – δύο σιδερένια δρεπάνια, μια αγκράφα ζώνης, δύο μπρούτζινα δαχτυλίδια, διαφόρων μεγεθών κεραμικά αγγεία, από τα οποία συμπεραίνεται ότι οι άνθρωποι ασχολούνταν με τη γεωργία, συμπληρώνει ο καθηγητής.
«Το πιο συναρπαστικό εύρημα από το διαμέρισμα ήταν η ανακάλυψη των πέντε χρυσών νομισμάτων που ήταν σκορπισμένα στο δάπεδο. Δύο από αυτά ήταν πολύ κατεστραμμένα από φωτιά.
Το ενδιαφέρον είναι ότι είναι πολύ παλαιότερα από τον πρώιμο μεσαιωνικό οικισμό όπου βρέθηκαν. Ανάγονται στον 6ο αιώνα, στην εποχή του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α’. Μάλλον, τα νομίσματα ανακαλύφθηκαν από τους ανθρώπους που έχτιζαν την κατοικία και αργότερα, τα διατήρησαν», εξηγεί ο Ivanov.
Αν και δεν χρησιμοποιούνταν ως συνάλλαγμα, τα νομίσματα ήταν πολύτιμα επειδή ήταν χρυσά, ένα ανεκτίμητο υλικό ακόμη και την εποχή του Μεσαίωνα», σημειώνει ο Δρ. Stiliyan Ivanov.
Σύμφωνα με τον Ivanov, τμήματα των τειχών του οχυρού είναι καλά διατηρημένα, ενώ άλλα όχι, επειδή τμήματά τους χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή ενός κοντινού οικισμού.
Είπε ότι βρέθηκαν ακόμα ίχνη ενός μεγάλου θρακικού οικισμού από τον 4ο-3ο αιώνα π.Χ., τρεις φάσεις κατοίκησης της περιοχής από την Ύστερη Αρχαιότητα (4ος-6ος αιώνας), από το Πρώτο Βουλγαρικό Βασίλειο, καθώς και μια νεκρόπολη από το Δεύτερο Βουλγαρικό Βασίλειο και την οθωμανική περίοδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου