Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

H Δύση θέλει πόλεμο, η Ανατολή ξεφεύγει! Διεθνής συζήτηση για τον πλανήτη που αλλάζει - Τι ειπώθηκε


 Το ρωσικό Sputnik, και ενώ η κατάσταση στον πλανήτη είναι έκρυθμη, φιλοξένησε πρόσφατα μια διεθνή συζήτηση για την τρέχουσα οικονομική ατζέντα.

Η τηλεδιάσκεψη, Global Majority in the 21st Century: Countering Sanctions and Searching for an Alternative to the Dollar , επικεντρώθηκε σε σημαντικά ζητήματα, με κορυφαίους ειδικούς στις διεθνείς χρηματοοικονομικές σχέσεις να μιλούν για τις προοπτικές χρήσης εθνικών νομισμάτων για συναλλαγές εντός των BRICS, το μέλλον του δολαρίου, τα νομισματικά σχέδια BRICS και πολλά άλλα, καθώς την ώρα που η Δύση θέλει πόλεμο, η Ανατολή αναπτύσσεται όλο και περισσότερο!

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Marcos Caramuru, πρώην Εκτελεστικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας, μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου του Κέντρου Διεθνών Σχέσεων της Βραζιλίας (CEBRI). Sergey Afontsev, αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Αναπληρωτής Διευθυντής του IMEMO της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Επικεφαλής του Τμήματος Παγκόσμιας Οικονομίας στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κρατικού Πανεπιστημίου Lomonosov της Μόσχας. Ekaterina Arapova, Διευθύντρια του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης στην Πολιτική Κυρώσεων στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών. Abdul Aziz Shabani, Ερευνητής στο Al Riyadh Center for Political and Strategic Studies. Mostafa Ahmed, ειδικός στην περιφερειακή ασφάλεια στο Ερευνητικό Κέντρο Al Habtoor. και Xu Wenhong, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Κέντρου Belt and Road.

Σχολιάζοντας τις προοπτικές για το νέο νόμισμα BRICS, ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας και μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου του Κέντρου Διεθνών Σχέσεων της Βραζιλίας (CEBRI) Marcos Caramuro σημείωσε ότι προκειμένου να τονωθεί η χρήση των εθνικών νομισμάτων στο εμπόριο, τα ενδιαφερόμενα έθνη θα πρέπει να εξετάσουν ένα αποθεματικό στοιχείο, το οποίο προφανώς θα αντιπαρατεθεί με το δολάριο!

  • Ο Sergey Afontsev, Αναπληρωτής Διευθυντής του IMEMO της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, υπογράμμισε την σταθερότητα της ρωσικής οικονομίας: «Παρά την σημαντική επιβάρυνση που έχουν οι κυρώσεις, καθώς και τα διαφυγόντα κέρδη, η ρωσική οικονομία λειτουργεί πολύ καλά κάτω από κυρώσεις. Πέρυσι, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η οικονομική ανάπτυξη στη Ρωσία ξεπέρασε τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτή η τάση θα συνεχιστεί και φέτος.
  • Η Ekaterina Arapova , Διευθύντρια του Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης για την Πολιτική Κυρώσεων στο Ινστιτούτο Διεθνών Μελετών, επεσήμανε ότι η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση ευνοεί πραγματικά την διαμόρφωση ενός πόρου για την εθνική οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα στην Ρωσία υπό την πίεση των εξωτερικών κυρώσεων. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η ενοποίηση των εθνικών συστημάτων πληρωμών μεταξύ των κρατών μελών των BRICS είναι ένα από τα εργαλεία προσαρμογής στους κινδύνους κυρώσεων και, παρά ορισμένους περιορισμούς, είναι επίσης σημαντικός παράγοντας για τη σταθεροποίηση της κατάστασης.
  • Ο Abdul Aziz Shabani από το Κέντρο Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών του Αλ Ριάντ είπε ότι «οι BRICS αμφισβητούν την παραδοσιακή κυριαρχία των δυτικών θεσμών», δημιουργώντας μια πλατφόρμα για την έκφραση των συμφερόντων τους δυνατά και καθαρά. Ο εμπειρογνώμονας τόνισε ορισμένα από τα μεγάλα επιτεύγματα του ομίλου, όπως τη δημιουργία της Τράπεζας Ανάπτυξης BRICS, η οποία αντιπροσωπεύει μια εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά δυτικά ιδρύματα και καθιστά δυνατή την υλοποίηση έργων σε αναδυόμενες αγορές. Η ένταξη της Σαουδικής Αραβίας στα BRICS, υποστήριξε ο ειδικός, υποδηλώνει γεωπολιτικές αλλαγές στην αγορά ενέργειας και υποδηλώνει ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αρχίζουν να διαδραματίζουν όλο και πιο εξέχοντα ρόλο στον κόσμο.
  • Ο Mostafa Ahmed , ειδικός στην περιφερειακή ασφάλεια στο Ερευνητικό Κέντρο Al Habtoor, σημείωσε ότι οι χώρες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να προσπαθήσουν για μεγαλύτερη ευελιξία των εμπορικών δεσμών για να ξεπεράσουν την υπερβολική εξάρτηση από το δολάριο: «Μέχρι τώρα, το δολάριο ΗΠΑ ήταν το κυρίαρχο νόμισμα στην διεθνή συναλλαγές, αλλά σήμερα, κάνουμε μικρά βήματα για να διασφαλίσουμε ότι οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Μέσης Ανατολής, θα συμφωνήσουν να επεξεργαστούν διμερείς μηχανισμούς που θα μας έδιναν εναλλακτικές λύσεις στο διεθνές εμπόριο. Και είναι πολύ πιθανό στο μέλλον, τέτοιες διμερείς συμφωνίες να ανοίξουν το δρόμο για τη δημιουργία ενός νέου κοινού νομίσματος».
  • Ο Xu Wenhong, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Κέντρου Belt and Road της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, μιλώντας για την τρέχουσα κατάσταση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, τόνισε ότι η σύγχρονη χρηματοπιστωτική υποδομή, ιδίως το σύστημα πληρωμών SWIFT, έχει χάσει εδώ και καιρό δυνατότητα κάλυψης των συμφερόντων των περισσότερων χωρών, μετατρέποντας αντ’ αυτού σε εργαλείο πολιτικής και οικονομικής πίεσης: «Τις τελευταίες δεκαετίες, οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, προωθούν το σύστημα πληρωμών τους, αυτό που ταιριάζει αποκλειστικά στα συμφέροντά τους. Οι πολιτικοί παράγοντες παίζουν όλο και περισσότερο ρόλο στο διεθνές εμπόριο σήμερα και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα γίνονται εργαλείο σε πολιτικές διαμάχες».

Με πληροφορίες από Sputnik, photo freepik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.