Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ! H Pωσία προσπαθεί να μην μπλέξει σε μεγάλο πόλεμο - Ο δρόμος που έχουν πάρει οι Ρώσοι και η πίεση στα δυτικά τους σύνορα

 


Και ενώ μαίνονται οι μάχες στην Ουκρανία και στα ρωσικά σύνορα με το κίνδυνο δραματικής κλιμάκωσης να ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή, το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ (EEF) ξεκίνησε στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας την Τρίτη, με την τετραήμερη εκδήλωση να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για τη συζήτηση πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην ανάπτυξη της ρωσικής Άπω Ανατολής και στην επέκταση της περιφερειακής συνεργασίας με και μεταξύ των χωρών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.

Είναι ξεκάθαρο πως η Ρωσία ποντάρει στην οικονομία ελπίζοντας πως τον Νοέμβριο, κατά τις προεδρικές εκλογές, θα αλλάξουν τα πράγματα στις ΗΠΑ και μέχρι τον Γενάρη θα έχει αναλάβει την προεδρία εκ νέου ο Ντόναλντ Τραμπ!

Το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ χαρακτηρίζεται ως κάτι περισσότερο από μια περιφερειακή συγκέντρωση με επίκεντρο τα οικονομικά. Είναι ένας τόπος συνάντησης που προσελκύει μεγάλες και μικρές δυνάμεις της Ασίας-Ειρηνικού που αναζητούν νέες προοπτικές συνεργασίας και αρχιτεκτονική βασισμένη στην ισότητα για περιφερειακές εταιρικές σχέσεις.

Με περίπου το 60 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού να ζει στην Ασία και τον Ειρηνικό, και η περιοχή αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40 τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ και αντιπροσωπεύει περίπου το 22 τοις εκατό της συνολικής έκτασης του κόσμου, συνιστώντας ένα χρυσωρυχείο οικονομικών και πολιτικών ευκαιριών για την Μόσχα και τους εταίρους της εν μέσω της συνεχιζόμενης τεκτονικής αλλαγής στις παγκόσμιες υποθέσεις που λαμβάνει χώρα σήμερα.

Η οικονομική ανάπτυξη της ρωσικής Άπω Ανατολής «έχει τεράστιο ενδιαφέρον για την Κίνα, για διάφορους λόγους», δήλωσε στο Sputnik ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Διεθνών Επιχειρήσεων και Οικονομικών Τζον Γκονγκ, σχολιάζοντας το ενδιαφέρον της Λαϊκής Δημοκρατίας για το EEF.

«Καταρχάς, ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, η Ρωσία υιοθέτησε μια στρατηγική προσανατολισμού προς την ανατολή, ουσιαστικά στο πλαίσιο των μαζικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες. Αυτό σημαίνει ότι γίνονται πολλές επενδύσεις για την βελτίωση των υποδομών στην Άπω Ανατολή, προκειμένου να διευκολυνθεί περισσότερο το εμπόριο και για περισσότερες οικονομικές αλληλεπιδράσεις με χώρες της Ασίας, ιδιαίτερα με την Κίνα», εξήγησε ο Δρ Γκονγκ.

Αναφερόμενος στις νέες πρωτοβουλίες υποδομής της Ρωσίας με επίκεντρο την Ασία, από τον διαμετακομιστικό διάδρομο της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής έως τους νέους ενεργειακούς αγωγούς που κατευθύνονται προς τα ανατολικά, ο Γκονγκ είπε ότι αναμένει αυτά τα μεγάλα έργα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων να «συμβάλουν πάρα πολύ στην διμερή οικονομική σχέση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας».

Ο Rajah Rasiah, εκτελεστικός διευθυντής του Πανεπιστημίου της Malaya’s Asia-Europe, σημείωσε πως η Ρωσία, ούσα «προικισμένη με τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου», «επιδιώκει να επεκτείνει [έργα συνεργασίας] πέρα ​​από την Ινδία και την Κίνα για να συμπεριλάβει τις χώρες ASEAN», έχει επίσης τεράστια σημασία και δυνατότητες να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.

«Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Ιμπραήμ Ανουάρ θα παραστεί επίσης στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ», είπε ο Δρ Γκονγκ, συνεχίζοντας: «Η Κίνα έστειλε επίσης έναν υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, τον κ. Han Zheng, να παραστεί επίσης στην διάσκεψη. Έτσι συνολικά, όπως μπορείτε να δείτε, ακόμα πολλές χώρες, ιδιαίτερα ο παγκόσμιος αναπτυσσόμενος κόσμος του Νότου, διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με την Ρωσία», είπε, υπογραμμίζοντας την αποτυχία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να απομονώσουν και να πνίξουν τη Ρωσία πολιτικά και οικονομικά!

Ως εκ τούτου προσπαθούν πλέον να «πνίξουν» την Ρωσία στρατιωτικά και να την αναγκάσουν να ξεκινήσει μεγάλο πόλεμο! Θα τα καταφέρουν;;;

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-SPUTNIK POOL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις