Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Hλικιωμένη χρησιμοποιούσε ένα Kομμάτι από κεχριμπάρι σαν σφήνα για την πόρτα του σπιτιού της – Ανακαλύφθηκε ότι η αξία του ήταν σχεδόν 1 εκατ. ευρώ

 


Μια ηλικιωμένη από τη Ρουμανία, χρησιμοποιούσε μια πέτρα από κεχριμπάρι, αξίας πάνω από 900.000 ευρώ σαν «στοπ» για την πόρτα του σπιτιού της.

Ο ημιπολύτιμος λίθος έχει τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον. Μπορεί να είναι ηλικίας μεταξύ 38.5 – 70 εκατομμύρια ετών και σίγουρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο.

Η γυναίκα είχε βρει το κεχριμπάρι, βάρους 3,5 κιλών στον βυθό ενός ποταμού στο χωριό Colti, το οποίο βρίσκεται νοτιοανατολικά της χώρας και το χρησιμοποιούσε σαν σφήνα για την πόρτα στο σπίτι της, για δεκαετίες, χωρίς ποτέ να καταλάβει την αξία του. Το ίδιο συνέβη και με τους διαρρήκτες που είχαν εισβάλει στο σπίτι της, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Την πληροφορία επαληθεύει στην EL PAÍS o Daniel Costache, διευθυντής του Επαρχιακού Μουσείου του Μπουζάου, όπου φυλάσσεται προς το παρόν το πολύτιμο αντικείμενο.

Ηλικιωμένη γυναίκα από τη Ρουμανία χρησιμοποιούσε για δεκαετίες έναν πολύτιμο λίθο κεχριμπαριού σαν σφήνα για την πόρτα
Ηλικιωμένη γυναίκα από τη Ρουμανία χρησιμοποιούσε για δεκαετίες έναν πολύτιμο λίθο κεχριμπαριού σαν σφήνα για την πόρτα (Museo de Buzau)

“Οι διαρρήκτες έκλεψαν χρυσαφικά μικρής αξίας και άφησαν τον θησαυρό”

Όπως εξηγούν μέλη της οικογένειας της ιδιοκτήτριας του κεχριμπαριού, η ηλικιωμένη είχε πέσει θύμα κλοπής. Ενώ οι διαρρήκτες έκλεψαν κάποια χρυσά κοσμήματα μικρής αξίας, αγνόησαν εντελώς την πέτρα κεχριμπαριού.

«Στην μανιώδη τους αναζήτηση για τιμαλφή, παρέβλεψαν τον πραγματικό θησαυρό, ο οποίος ήταν ακριβώς μπροστά στα μάτια τους», εξηγούν.  

Η Ρουμανία είναι μια από τις χώρες με τα σημαντικότερα αποθέματα σε κεχριμπάρι. Η κομητεία Μπουζάου είναι μια από τις περιοχές όπου ο ημιπολύτιμος αυτός λίθος βρίσκεται σε αφθονία.

Λόγω του πλούτου  της χώρας σε  αποθέματα κεχριμπαριού,  ο γεωλόγος Oscar Helm τους έδωσε το όνομα «ρουμανίτες», γνωστοί περισσότερο ως «κεχριμπάρι του Μπουζάου», σύμφωνα με την Ακαδημία Παγκόσμιων Ρεκόρ, τον κορυφαίο οργανισμό πιστοποίησης ρεκόρ παγκοσμίως.

“Το κεχριμπάρι του Μπουζάου”

Η περιοχή φιλοξενεί ένα φυσικό καταφύγιο που κρύβει έναν θησαυρό. Έχουν ανακαλυφθεί διάφορα κομμάτια κεχριμπαριού, σημαντικής αξίας τόσο από άποψη ποιότητας όσο και ποικιλίας με περισσότερες από 160 αποχρώσεις κυρίως σκούρων χρωμάτων, από το κόκκινο έως το μαύρο.

Μερικά από αυτά περιέχουν πλούσια απολιθωμένα κατάλοιπα αραχνών, σκαθαριών, μυγών, καρκινοειδών, ερπετών, φτερών πουλιών και τρίχας ζώων, μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, η προστατευόμενη περιοχή περιλαμβάνει το παλιό ορυχείο κεχριμπαριού Stramba, γνωστό ως ένα από τα πιο παραγωγικά κατά το πρώτο μισό του 21ου αιώνα, αλλά το οποίο έκλεισε από το κομμουνιστικό καθεστώς καθώς θεωρήθηκε μη κερδοφόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.