Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

«Μου έλεγαν ότι είμαι τεμπέλα και όχι άρρωστη μέχρι να ανακαλύψω την οδυνηρή αλήθεια» – H εξομολόγηση 24χρονης για την μάχη με σπάνια νόσο

 


Οι γιατροί αρνήθηκαν επανειλημμένα το εγκεφαλογράφημα στην Claudia Laird, παρά τα εξουθενωτικά συμπτώματα που βίωνε. Όταν η 24χρονη, που εκπαιδευόταν ως νοσοκόμα, άρχισε να νιώθει ακραία κόπωση και σύγχυση, το απέδωσε στις νυχτερινές βάρδιες. Κοιμόταν τακτικά μέχρι τις 10 ή τις 11 το πρωί και οι φίλοι της την χαρακτήριζαν «τεμπέλα».

Ωστόσο, τα συμπτώματά της επιδεινώθηκαν και έλαβε πολλές φορές λανθασμένη διάγνωση. Της είπαν ακόμα και ότι τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται το αντισυλληπτικό χάπι, ώσπου ένα εγκεφαλογράφημα αποκάλυψε την σοκαριστική αλήθεια.

«Συνήθως κοιμόμουν μέχρι τις 10 ή τις 11 το πρωί και θυμάμαι τους φίλους μου να με αποκαλούν τεμπέλα εκείνη την περίοδο. Νόμιζα ότι απλά είχα κουραστεί από τις συχνές νυχτερινές βάρδιες. Και ίσως αυτός ήταν ο λόγος που για αρκετό καιρό δεν σκέφτηκα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά», θυμάται η Claudia.

Η περιπέτεια με τη σπάνια ασθένεια

Τον Ιανουάριο του 2022, τα συμπτώματα της Claudia επιδεινώθηκαν και είχε ζαλάδες, βουητό στα αυτιά και έντονη αδιαθεσία. Στη συνέχεια, δεν αισθανόταν τα χέρια της και ο καρδιακός της ρυθμός έγινε ασυνήθιστα υψηλός. Κάποια στιγμή, κάλεσε ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου της είπαν ότι είχε γαστρεντερίτιδα, μια κοινή φλεγμονώδη πάθηση που μπορεί να προκαλέσει εμετό και διάρροια.

Με την πάροδο του χρόνου, η Claudia, από το Burnley του Lancashire, άρχισε επίσης να βιώνει παραισθήσεις τη νύχτα, απώλεια μνήμης και σύγχυση, πράγμα που σήμαινε ότι κάποτε περπάτησε σε ένα παράθυρο νομίζοντας ότι ήταν πόρτα. Όμως, ο γιατρός της το απέδωσε και πάλι στη γαστρεντερίτιδα. Πεπεισμένη ότι κάτι κακό συνέβαινε, η Claudia ζήτησε εγκεφαλογράφημα αλλά οι γιατροί της το αρνήθηκαν. «Θυμάμαι ότι μια φορά που είπαν, “Δεν κάνουμε εγκεφαλογράφημα σε 24χρονους, σταμάτησε το αντισυληπτικό χάπι” θεωρώντας ότι πιθανώς το πρόβλημα ήταν ορμονικό ή από στρες και άγχος».

Από τα συμπτώματα στη διάγνωση του όγκου στον εγκέφαλο

«Ήξερα ότι δεν ήταν μόλυνση στο στομάχι μου γιατί δουλεύω στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και είχα την αίσθηση ότι θα μπορούσε να είναι κάτι νευρολογικό», είπε η Claudia.

Τα συμπτώματα συνέχισαν να χειροτερεύουν τις επόμενες ημέρες και αντιμετώπισε οπτικές διαταραχές, όπως θολή όραση, προβλήματα με την ισορροπία της και παραμορφωμένη ακοή για λίγα λεπτά κάθε φορά. Αυτό ώθησε τη μητέρα της να καλέσει τον γιατρό, αλλά τελικά κατέληξε στα Επείγοντα Περιστατικά εκείνο το βράδυ. «Εκείνο το βράδυ, όταν μελετούσα για μία από τις εξετάσεις μου, διαπίστωσα ότι δεν μπορούσα να διαβάσω καθαρά τις λέξεις στον φορητό υπολογιστή μου, άρχισα να νιώθω άσχημα. Μετά δεν αισθανόμουν το ένα μου χέρι. Πήγαμε πίσω στα Επείγοντα Περιστατικά, αλλά φύγαμε τα μεσάνυχτα γιατί δεν νιώθαμε ότι μας έπαιρναν στα σοβαρά. Στην πραγματικότητα, μια νοσοκόμα μας είπε, “Τι κάνετε εδώ; Οι γιατροί σας στέλνουν πάντα εδώ».

Η Claudia έκανε ένα εγκεφαλογράφημα το επόμενο πρωί σε προγραμματισμένο της ραντεβού, το οποίο αποκάλυψε ότι είχε όγκο στον εγκέφαλο. Αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι ήταν ένα αστροκύτωμα βαθμού 2. Μετά από 12 ώρες αναμονής για ασθενοφόρο, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Preston όπου υποβλήθηκε σε 10ωρη επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου.

«Όταν έκαναν την εξέταση, τα πρόσωπα όλων χαμήλωσαν γιατί νομίζω ότι συνειδητοποίησαν πόσο σοβαρό ήταν», είπε η Claudia. Ο όγκος ήταν επτά επί πέντε εκατοστά σε μέγεθος και ασκούσε πίεση από τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου της προς την αριστερή.

«Κοιτάζοντας πίσω τώρα, είναι σαν όλο αυτό να ήταν απλά τρελό», είπε. «Όλα είναι θολά. Ήμουν τυχερή που είχα την οικογένειά μου στο πλευρό μου. Ένα δώρο θεού είναι ότι η ανάρρωσή μου από την επέμβαση ήταν εξαιρετική. Είπαν ότι ήταν θαυματουργή λόγω του μεγέθους του όγκου και του τρόπου που κατάφεραν να αφαιρέσουν. Υπήρξαν προφανώς κάποιες παρενέργειες που παραμένουν από την πρώτη επέμβαση και εξακολουθώ να αναρρώνω από όλο αυτό το τραύμα», είπε η Claudia.

Δύο χρόνια μετά τα πρώτα της συμπτώματα, η Claudia εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα με την κόπωση και την μνήμη και κάνει τακτικές εξετάσεις για την παρακολούθηση της κατάστασής της. Τώρα προτρέπει τους άλλους να μιλήσουν και να επιμείνουν εάν αισθάνονται ότι οι ανησυχίες για την υγεία τους δεν ακούγονται.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), τα κοινά συμπτώματα ενός όγκου στον εγκέφαλο περιλαμβάνουν:

  • Πονοκεφάλους
  • Επιληπτικές κρίσεις (σπασμούς)
  • Επίμονα αίσθημα αδιαθεσίας (ναυτία), αδιαθεσία (έμετος) και υπνηλία
  • Διανοητικές ή συμπεριφορικές αλλαγές, όπως προβλήματα μνήμης ή αλλαγές στην προσωπικότητα
  • Προοδευτική αδυναμία ή παράλυση στη μία πλευρά του σώματος
  • Προβλήματα όρασης ή ομιλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.