Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

H ένταση μεταφέρεται και στα Βαλκάνια! Οι Σέρβοι επαναφέρουν την στράτευση - Η κυβέρνηση της Σερβίας συμφώνησε να επαναφέρει τη στράτευση, η οποία καταργήθηκε πριν από 14 χρόνια.


 Μετά από μια συνάντηση την Παρασκευή, η κυβέρνηση σχημάτισε ομάδα εργασίας επιφορτισμένη με την «επανεξέταση δραστηριοτήτων και μέτρων» με στόχο την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας 75 ημερών για τους άνδρες. Οι γυναίκες θα συνεχίσουν να μπορούν να υπηρετούν σε εθελοντική βάση.

Η μεταρρύθμιση θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της βαλκανικής χώρας και θα ενισχύσει την άμυνά της έναντι πιθανής επίθεσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε στρατιωτική τελετή στην Μπαταΐνιτσα.

Η απόφαση για επαναφορά της στράτευσης έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του Βελιγραδίου και της αποσχισθείσας περιφέρειάς του, του Κοσσυφοπεδίου, όπου οι ντόπιοι Σέρβοι διαμαρτύρονται κατά της αλβανικής κυβέρνησης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vulin, προειδοποίησε για πιθανή κλιμάκωση και είπε ότι το Βελιγράδι δεν θα κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια «όταν χρησιμοποιείται βία εναντίον των Σέρβων».

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις