Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια τον Οκτώβριο, προβλέπουν αναλυτές - Η ανάλυση των Financial Times.


 Μια πρόσφατη σειρά δεικτών που δείχνουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης της Ευρωζώνης θα οδηγήσει πιθανότατα σε μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον επόμενο μήνα, προβλέπουν οικονομολόγοι.

Η μακροχρόνια συναίνεση μεταξύ των οικονομολόγων μέχρι αυτή την εβδομάδα ήταν ότι η ΕΚΤ θα περίμενε τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο προτού αποφασίσει για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, αφού δύο τέτοιες κινήσεις τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο μείωσαν το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,5%.

Ωστόσο, τα αδύναμα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γαλλία και την Ισπανία σε συνδυασμό με έναν απροσδόκητα χαμηλό δείκτη PMI για την Ευρωζώνη αυτή την εβδομάδα άλλαξαν αυτή τη γενικευμένη άποψη, με πολλούς οικονομολόγους να αναμένουν πλέον μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Το βλέμμα στην ανάπτυξη 

«Αναμένω ότι η ΕΚΤ θα μετακινήσει την εστίασή της από τον πληθωρισμό στους κινδύνους ανάπτυξης», έγραψε ο Πιέτ Χέινς Κρίστιανσεν της Danske Bank σε σημείωμα προς τους πελάτες του αργά την Παρασκευή, όταν επικαιροποίησε την άποψή του, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία ήταν «απλά πολύ αδύναμα για να μην αλλάξουν οι προοπτικές της συνεδρίασης του Οκτωβρίου».

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, της JPMorgan, της BNP Paribas και της T Rowe Price αναθεώρησαν επίσης την Παρασκευή τις προβλέψεις τους για να πουν ότι μια μείωση τον Οκτώβριο είναι πιθανή.

Οι τιμές των ομολόγων, οι οποίες στην αρχή της εβδομάδας έδειχναν 40% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 18 Οκτωβρίου, την Παρασκευή τιμολόγησαν 80% πιθανότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Ο δείκτης PMI της Ευρωζώνης τη Δευτέρα για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο κατρακύλησε κάτω από το κρίσιμο επίπεδο του 50, όταν βυθίστηκε απροσδόκητα στο 48,9 από 51 τον Αύγουστο, υποδεικνύοντας απότομη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Τα στοιχεία του PMI θα αποτελέσουν «κάλεσμα αφύπνισης» για την ΕΚΤ, έγραψε ο επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas στην Ευρώπη Πολ Χόλινγκσγουόρθ σε σημείωμα προς τους πελάτες του, προβλέποντας μειώσεις επιτοκίων τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Δεκέμβριο. Η ΕΚΤ θα ενεργήσει σε «έναν ουσιαστικό κίνδυνο ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα παραπαίει πριν καν προλάβει να πάρει κανονικά μπρος», εξήγησε.

Τον Δεκέμβριο, η ΕΚΤ θα επικαιροποιήσει τις δικές της οικονομικές προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, τις οποίες οι αξιωματούχοι της τράπεζας θεωρούν εδώ και καιρό ως προτιμώμενη βάση για τη λήψη αποφάσεων.

Μετά τη μείωση του Σεπτεμβρίου, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα «δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων» για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων, τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα επιμείνουν στην «προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα και από συνεδρίαση σε συνεδρίαση» και θα αξιολογούν όλους τους διαθέσιμους δείκτες με ανοιχτό μυαλό.

Μια παρουσίαση από την Ιζαμπέλ Σνάμπελ, ένα από τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ που είναι απρόθυμη να υποστηρίξει ταχείες μειώσεις επιτοκίων, την Πέμπτη υποδήλωνε μια πιθανή αλλαγή στη στάση τους: «Οι πληθωριστικές προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών έχουν μειωθεί σημαντικά», αναφέρει. Σε διαφορετική ομιλία της μια εβδομάδα νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι «οι αντιλήψεις για τον πληθωρισμό παραμένουν υψηλές, καθιστώντας τις προσδοκίες πιο εύθραυστες σε νέα σοκ».

Ο οικονομολόγος της Citi Κρίστιαν Σούλτς δήλωσε ότι η νέα διατύπωση υποδηλώνει μια «αξιοσημείωτη» αλλαγή στο κλίμα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας στους FT

Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε στους Financial Times ότι «με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την πραγματική οικονομία, θεωρώ λογικό να προχωρήσουμε σε μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο. Διαφορετικά, μπορεί να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο να δούμε τον πληθωρισμό να πέφτει κάτω από τον στόχο μας, καθώς και μια σοβαρή αποδυνάμωση της οικονομίας της Ευρωζώνης».

Για τον Τόμας Βίλαντεκ, οικονομολόγο της T Rowe Price, «το πιο σημαντικό είναι τι πρόκειται να συμβεί» μετά τη μείωση του Οκτωβρίου, δήλωσε στους FT. Θα επιστρέψει η ΕΚΤ στο ρυθμό που παρατηρείται από τον Ιούνιο, όταν μείωνε τα επιτόκια κάθε δεύτερη συνεδρίαση, ή θα δράσει πιο γρήγορα;

Πολλά εξαρτώνται από το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, υποστηρίζει ο Βίλαντεκ. Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, αυξάνοντας τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, όπως η προοπτική ενός εμπορικού πολέμου, «πιστεύω ότι η ΕΚΤ θα μειώνει σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσουμε στο 2%», δήλωσε.

Αν η Καμάλα Χάρις εκλεγεί επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ, αναμένει ότι η χαλάρωση θα είναι πιο αργή. «Η κίνηση του Οκτωβρίου είναι πιθανό να είναι μια ασφαλιστική περικοπή» και όχι ένα μήνυμα ότι η ΕΚΤ θα κινηθεί ταχύτερα από εδώ και στο εξής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις