Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης - Πρώτη φορά μετά την πανδημία

 


Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε τη Τετάρτη τη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, με τους αναλυτές να το αναμένουν και τους traders να πόνταραν σε αυτό τις τελευταίες ημέρες. 

Όπως έγινε γνωστό είναι η πρώτη μείωση των επιτοκίων της, μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια μιας και το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ είχε μείνει στάσιμο σε εύρος 5,25% έως 5,5% από τον Ιούλιο του 2023 και ήταν το υψηλότερο των τελευταίων 20 και πλέον ετών.

Η απόφαση διαμορφώνει το επιτόκιο σε ένα εύρος μεταξύ 4,75%-5%, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το επιτόκιο καθορίζει το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού για τις τράπεζες, διαχέεται σε πολλαπλά καταναλωτικά προϊόντα, όπως τα ενυπόθηκα δάνεια, τα δάνεια αυτοκινήτων και οι πιστωτικές κάρτες.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξάνεται σταθερά και η Fed της Ατλάντα παρακολουθεί ανάπτυξη 3% το τρίτο τρίμηνο με βάση τη συνεχιζόμενη ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών.

Πριν από τη μείωση της Τετάρτης, η Fed είχε εφαρμόσει 11 διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων τα τελευταία δύο χρόνια σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ο οποίος κορυφώθηκε με ρυθμό 9,1% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο του 2022.

Ενώ ο τρέχων ρυθμός πληθωρισμού 2,5% εξακολουθεί να είναι κάτω από τον στόχο του 2% της Fed, η κεντρική τράπεζα είναι πεπεισμένη ότι η αύξηση των τιμών βρίσκεται σε σταθερή καθοδική πορεία.

Επιπλέον, αυτή η μείωση επιτοκίων είναι πιθανώς η πρώτη από πολλές, με το 76% των εμπόρων να αναμένει ότι το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα μειωθεί σε ένα εύρος από 4% έως 4,75% μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία από το CME FedWatch Tool .

Το σκεπτικό

Η απόφαση για «επιθετική» χαλάρωση ελήφθη «υπό το πρίσμα της προόδου στον πληθωρισμό και την ισορροπία των κινδύνων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Εκτός από αυτή τη μείωση, η επιτροπή υπέδειξε άλλη μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους, κοντά στην προσδοκία της αγοράς. Συνολικά, η έκθεση δείχνει ότι το επιτόκιο θα μειωθεί κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2026 πέραν της σημερινής κίνησης.

«Η Επιτροπή έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2% και κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό είναι περίπου σε ισορροπία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η απόφαση για χαλάρωση ελήφθη «υπό το πρίσμα της προόδου στον πληθωρισμό και της ισορροπίας των κινδύνων». Η ψηφοφορία της FOMC έγινε με ψήφους 11-1, με τη Διοικητή Μισέλ Μπόουμαν να προτιμά μια κίνηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας.

Ο δομικός πληθωρισμός και η ανεργία

Οι αξιωματούχοι της FOMC αναθεώρησαν το ποσοστό ανεργίας για φέτος στο 4,4%, από το 4% που είχαν προβλέψει στην προηγούμενη τριμηνιαία πρόβλεψή τους τον Ιούνιο και αναθεώρησαν προς τα κάτων τις προοπτικές για τον πληθωρισμό στο 2,3% από 2,6% την προηγούμενη φορά.

Όσον αφορά τον λεγόμενο δομικό πληθωρισμό, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, η επιτροπή αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή της στο 2,6%, μειωμένη κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο.

Μνήμες 2008

Σημειώνεται ότι με εξαίρεση τις έκτακτες μειώσεις των επιτοκίων που πραγματοποίησε κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed, αντίστοιχη μείωση των επιτοκίων, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, είχε κάνει προηγουμένως το 2008, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. 

Μουδιασμένες οι συναλλαγές

Οι συναλλαγές ήταν ασταθείς μετά την απόφαση με τον Dow Jones Industrial Average να εκτινάσσεται έως και 375 μονάδες, πριν υποχωρήσει κάπως καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα νέα και τι υποδηλώνει για την κατάσταση της οικονομίας.

Η Fed στο επίκεντρο

Με τη Fed στο επίκεντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού σύμπαντος, η απόφαση της Τετάρτης πιθανότατα θα αντηχήσει μεταξύ άλλων κεντρικών τραπεζών, αρκετές από τις οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει τις περικοπές. Η Τράπεζα της Αγγλίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η κεντρική τράπεζα του Καναδά μείωσαν τα επιτόκια πρόσφατα, αν και άλλοι περίμεναν το σύνθημα της Fed.

Να θυμίσουμε πως ενώ η Fed ενέκρινε παλαιότερα την αύξηση των επιτοκίων ως μέτρο αντιμετώπισης των πληθωριστικών τάσεων της οικονομίας, άφησε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα στο οποίο μειώνει σιγά-σιγά το μέγεθος των ομολόγων της.

Η διαδικασία, αυτή που όλοι γνωρίζουμε ως «ποσοτική σύσφιξη», έχει μειώσει τον ισολογισμό της Fed στα 7,2 τρις δολάρια, μείωση περίπου 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από την κορύφωσή του. Έτσι με αυτό το τρόπο η  Fed επιτρέπει έως και 50 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα σε ωρίμανση ομολόγων ομολόγων και τίτλων που υποστηρίζονται από ενυπόθηκα δάνεια να κυκλοφορούν κάθε μήνα, από τα αρχικά 95 δισεκατομμύρια δολάρια όταν ξεκίνησε το QT.

Πάουελ: Μην υποθέτετε ότι «αυτός είναι ο νέος ρυθμός»

Η Federal Reserve μείωσε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την Τετάρτη, αλλά οι επενδυτές δεν πρέπει να υποθέσουν ότι θα συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό στο μέλλον.«Περιμέναμε. Και νομίζω ότι αυτή η υπομονή έχει πραγματικά αποδώσει με τη μορφή της πεποίθησής μας ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο κάτω από το 2%, επομένως νομίζω ότι αυτό είναι που μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε αυτήν την ισχυρή κίνηση σήμερα», δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell.

«Δεν νομίζω ότι κάποιος πρέπει να το δει αυτό και να πει, «Α, αυτός είναι ο νέος ρυθμός».«Πιστεύω ότι θα πάμε προσεκτικά σε συνάντηση με συνάντηση και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας όσο προχωράμε», είπε επίσης.

Ο Πάουελ είπε στην εναρκτήρια δήλωσή του ότι η περικοπή ήταν μια «αναβαθμονόμηση» για την κεντρική τράπεζα και δεν δεσμεύτηκε για παρόμοιες κινήσεις σε κάθε επερχόμενη συνεδρίαση.

«Αυτή η επαναβαθμονόμηση της πολιτικής μας στάσης θα συμβάλει στη διατήρηση της ισχύος της οικονομίας και της αγοράς εργασίας και θα συνεχίσει να επιτρέπει περαιτέρω πρόοδο στον πληθωρισμό καθώς ξεκινάμε τη διαδικασία να κινούμαστε προς μια πιο ουδέτερη στάση. Δεν είμαστε σε καμία προκαθορισμένη πορεία. Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε τις αποφάσεις μας συνάντηση με συνάντηση», είπε ο Πάουελ.

«Η προσέγγισή κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους απέφερε καρπούς. Ο πληθωρισμός είναι τώρα πολύ πιο κοντά στον στόχο μας και έχουμε αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς το 2%, είπε ο Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις