Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Και κάπως έτσι Eπιτυγχάνεται η κλιματική αλλαγή… Αύξηση της θερμοκρασίας στα αιολικά πάρκα τη νύχτα – έως και 0,72 °C ανά δεκαετία παρουσιάζει μελέτη!


 Αύξηση της θερμοκρασίας στα αιολικά πάρκα τη νύχτα έως και 0,72 °C ανά δεκαετία, καταγράφεται σε μελέτη του 2022 https://www.atmos.albany.edu/…/pre…/press_release_QA.pdf

«Παρατηρήσαμε μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά τη νύχτα στα αιολικά πάρκα έως και 0,72 °C σε μια δεκαετία σε σύγκριση με γειτονικές περιοχές που δεν είχαν αιολικά πάρκα σε μια περίοδο των εννέα ετών κατά την οποία συλλέχθηκαν τα δεδομένα», γράφει ο Liming Zhou, ο συγγραφέας της έρευνας.

«Αυτό το φαινόμενο θέρμανσης προκαλείται πιθανότατα από τις αναταράξεις στο απόρρευμα των φτερών των ανεμογεννητριών που δρουν σαν ανεμιστήρες για να τραβήξουν θερμότερο αέρα κοντά στην επιφάνεια από μεγαλύτερα ύψη κατά τη νύχτα. Τυπικά, τη νύχτα η ατμόσφαιρα είναι σταθερή με ένα θερμό στρώμα πάνω από ένα ψυχρό στρώμα. Η κατακόρυφη ανάμιξη αναμιγνύει τον θερμό αέρα προς τα κάτω και τον ψυχρό αέρα προς τα πάνω, με αποτέλεσμα τη νύχτα να παρατηρείται μια αύξηση της θερμοκρασίας κοντά στην επιφάνεια του εδάφους.

Η ανατάραξη του αέρα είναι μια μικρής κλίμακας και σχεδόν τυχαίας κίνησης του αέρα. Οι περιστρεφόμενοι ρότορες των ανεμογεννητριών δημιουργούν αναταράξεις στα απορρεύματά τους, όπως τα απόνερα μιας βάρκας στο νερό. Τα απορρεύματα των ανεμογεννητριών μπορούν να εξαπλωθούν σε μεγάλη απόσταση από τις ανεμογεννήτριες. Λόγω της στροβιλώδους φύσης των απορρευμάτων, η κατακόρυφη ανάμιξη του αέρα των κατώτερων και ανώτερων στρωμάτων αυξάνεται και στις ζώνες που βρίσκονται στα απορρεύματα των αιολικών πάρκων.

Η μελέτη μας παρουσιάζει τα πρώτα στοιχεία παρατήρησης των επιπτώσεων που έχουν τα αιολικά πάρκα στη θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους λεπτομερώς χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα.

Η θερμοκρασία της γήινης επιφάνειας είναι το πόσο θερμή είναι η «επιφάνεια» της Γης σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Από ένα δορυφόρο, «επιφάνεια» είναι ό,τι βλέπει όταν κοιτάζει μέσα από την ατμόσφαιρα προς το έδαφος. Αυτό θα μπορούσε να είναι χιόνι και πάγος, το γρασίδι ενός λιβαδιού, η οροφή ενός κτιρίου ή τα φύλλα στο θόλο ενός δάσους. Επομένως, η θερμοκρασία της επιφάνειας της γης δεν είναι η ίδια με τη θερμοκρασία του αέρα που περιλαμβάνεται στο ημερήσιο δελτίο καιρού. Σημειώστε ότι η θερμοκρασία της επιφάνειας της γης έχει μεγαλύτερη διακύμανση ημέρας-νύχτας από τη θερμοκρασία του αέρα στην επιφάνεια της γης.

Επειδή το χωρικό μοτίβο της αύξησης της θερμοκρασίας μοιάζει με τη γεωγραφική κατανομή των ανεμογεννητριών, η ετήσια θερμοκρασία της επιφάνειας της γης στα αιολικά πάρκα παρουσιάζει μια επίμονη ανοδική τάση από το 2003 έως το 2011, η οποία συνάδει με την αύξηση του αριθμού των ανεμογεννητριών που λειτουργούν με την πάροδο του χρόνου.

Τα στοιχεία της FAA ( Εθνική Υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ),δείχνουν ότι ο αριθμός των ανεμογεννητριών στην περιοχή που μελετήθηκε αυξήθηκε από 111 το 2003 σε 2358 το 2011.

Δεδομένου ότι η παρούσα ανάλυση βασίζεται σε μια σύντομη περίοδο σε μια περιοχή ταχείας ανάπτυξης των αιολικών πάρκων, θεωρούμε ότι οι εκτιμήσεις μας θα παρέχουν υψηλότερες τιμές από εκείνες που εκτιμώνται σε άλλες τοποθεσίες και για μεγαλύτερες περιόδους.

Κατά τη μετατροπή της κινητικής ενέργειας του ανέμου σε ηλεκτρική ενέργεια, οι ανεμογεννήτριες τροποποιούν τις ανταλλαγές επιφάνειας-ατμόσφαιρας και τη μεταφορά ενέργειας, ποσότητας κίνησης, μάζας και υγρασίας εντός της ατμόσφαιρας.

Οι αλλαγές αυτές, εάν είναι αρκετά μεγάλες χωρικά, θα μπορούσαν να έχουν αξιοσημείωτες επιπτώσεις στον τοπικό και περιφερειακό καιρό και στο κλίμα.

Με δεδομένη την τρέχουσα εγκατεστημένη ισχύ και την αναμενόμενη αύξηση της εγκατάστασης αιολικών πάρκων παγκοσμίως, η μελέτη αυτή εφιστά την προσοχή σε ένα σημαντικό επιστημονικό ζήτημα που απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.»

Πηγή: presskit.it



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις