Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Κάμαλα Χάρις – Ντόναλντ Τραμπ: Τελικά ποιος κέρδισε το προεδρικό debate;


 Για πρώτη φορά το βράδυ της Τρίτης Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές σε ένα debate που κράτησε το ενδιαφέρον του κοινού.

Στην αρχή χαιρετήθηκαν δια χειραψίας αλλά κατά την διάρκεια του debate φάνηκε ότι δεν έχουν τίποτα στο οποίο να συμφωνούν. Η στρατηγική της Κάμαλα Χάρις ήταν προφανής. Επί 90 λεπτά πίεζε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ με προσωπικές επιθέσεις και τελικά κατάφερε να τον βγάλει εκτός του πολιτικού μηνύματος που ήθελε να περάσει, ενώ ανέβασε κατακόρυφα την θερμοκρασία της πολυαναμενόμενης αναμέτρησης.

Αξιωματούχος της προεκλογικής εκστρατείας της Δημοκρατικής υποψήφιας είπε στην εφημερίδα Washington Post η Κάμαλα Χάρις είχε σκοπό να «πυροδοτήσει» τον έκρυθμο χαρακτήρα του Τραμπ, μία στρατηγική των τελευταίων ημερών με την ομάδα της να ελπίζει ότι θα ταράξει τον πρώην πρόεδρο μέχρι την στιγμή που θα ανέβαινε στην σκηνή του debate.


Οι επιθέσεις της για το μέγεθος του πλήθους των συγκεντρώσεών του, την συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στο Καπιτώλιο και για τους αξιωματούχους που υπηρέτησαν στην κυβέρνηση του και έκτοτε έχουν γίνει επικριτές του, έβαλαν τον Τραμπ με την πλάτη στον τοίχο.

Έτσι η Κάμαλα Χάρι φάνηκε ότι είχε τον έλεγχο της συζήτησης και έβαλε τον Τραμπ σε μία θέση να υποχρεώνεται να απαντήσει και να υπερασπιστεί την διακυβέρνηση και τα σχόλια του κατά καιρούς.

Για παράδειγμα η υποψήφια πρόεδρο είπε ότι οι Αμερικανοί πρέπει να πάνε σε μια συγκέντρωση του Τραμπ σε ερώτηση για την μετανάστευση, επειδή ήταν διαφωτιστικές. «Οι άνθρωποι αρχίζουν να φεύγουν νωρίς από τις συγκεντρώσεις από εξάντληση και πλήξη», είπε η Κάμαλα Χάρις.

Αυτή η αιχμή ταρακούνησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος της απάντησής του για το μεταναστευτικό κατέληξε να υπερασπίζεται τους αριθμούς των υποστηρικτών του στις συγκεντρώσεις του.

Σύμφωνα με ανάλυση του βρετανικού δικτύου BBC, αν τα debate κερδίζονται και χάνονται με βάση ποιος υποψήφιος εκμεταλλεύεται καλύτερα τα θέματα στα οποία είναι ισχυρός και υπερασπίζεται ή αποκρούει σε τομείς αδυναμίας τότε το βράδυ της Τρίτης έγειρε υπέρ της αντιπροέδρου.

Μια δημοσκόπηση του CNN σε ψηφοφόρους που παρακολουθούσαν το debate ανέφερε ότι η Κάμαλα Χάρις είχε καλύτερη απόδοση και οι αγορές στοιχημάτων έδιναν το ίδιο αποτέλεσμα.

Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι που παρακολούθησαν το debate δηλώνουν στο CNN σε ποσοστό 63% έναντι 37%, ότι η Κάμαλα Χάρις είχε καλύτερη απόδοση. Συντριπτικά υπέρ της Κάμαλα Χάρις ως νικήτριας του debate τάχθηκαν και όλοι οι ψηφοφόροι από τις πολιτείες, που είναι αμφίρροπες και θα κρίνουν τον νικητή.

Πριν από το debate, οι ίδιοι ψηφοφόροι ήταν ισομερώς μοιρασμένοι ως προς το ποιος υποψήφιος θα είχε καλύτερη επίδοση, με το 50% να λέει ότι η Χάρις θα είχε καλύτερη επίδοση και το 50% να θεωρεί ότι ο Τραμπ θα τα πάει καλύτερα.

Συγκεκριμένα 23 άνθρωποι από αυτές τις πολιτείες είπαν στην εφημερίδα Washington Post ότι η Χάρις τα πήγε καλύτερα στην αναμέτρηση, ενώ μόλις 2 άνθρωποι απάντησαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν καλύτερος.

Όσον αφορά την απόσυρση από το Αφγανιστάν, ένα άλλο αδύναμο σημείο της Κάμαλα Χάρις, η αντιπρόεδρος κατάφερε να στρέψει το επίκεντρο της συζήτησης στις διαπραγματεύσεις του Τραμπ με αξιωματούχους των Ταλιμπάν και την πρόσκλησή τους στο Καμπ Ντέιβιντ.

«Ήταν ένα μοτίβο που παίχτηκε ξανά και ξανά και αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματικό», σχολιάζει το BBC Οι Ρεπουμπλικανοί διαμαρτύρονται ήδη για αυτό που λένε ότι ήταν η εύνοια που έδειξαν οι συντονιστές του ABC, ο David Muir και η Linsey Davis, προς τη Harris. Και οι δύο τους αντέδρασαν και έλεγξαν τα γεγονότα για τους ισχυρισμούς του Τραμπ σε αρκετές περιπτώσεις.

Στο τέλος, όμως, οι απαντήσεις και η προθυμία του Τραμπ να πάρει και να καταβροχθίσει όποιο δόλωμα του έριχνε η Κάμαλα Χάρις ήταν η είδηση της βραδιάς. «Και αυτό παίχτηκε στα πρόσωπα των δύο υποψηφίων. Κάθε φορά που μιλούσε ο αντίπαλός της, η Χάρις έπαιρνε ένα μελετημένο βλέμμα απορίας ή δυσπιστίας», σημειώνει το BBC.

Μέχρι χθες το επιτελείο της Κάμαλα Χάρις δεν είχε δεσμευθεί για την διεξαγωγή ενός δεύτερου debate. Μετά την χθεσινή βραδιά η ομάδα της ζήτησε μια δεύτερη αναμέτρηση πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου. Αυτό σίγουρα δείχνει πώς αποτιμούν οι Δημοκρατικοί την εμφάνιση της Κάμαλα Χάρις στο debate.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις