Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

«Αυτοκτονία»! Ξεσηκώνεται η τουρκική αντιπολίτευση κατά της ένταξης στους BRICS - «Δεν μπορεί να είσαι αναβάτης ταυτόχρονα σε δύο άλογα», αναφέρουν

 


Ο Ναμίκ Ταν, πρώην πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ και τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) αντέδρασε στην ανακοίνωση του αιτήματος της Τουρκίας για ένταξη στις BRICS, όπου κυριαρχούν η Ρωσία και η Κίνα!

Επικρίνοντας την πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν για ένταξη στο BRICS με το σκεπτικό ότι έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, ο Ταν είπε: «Οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν την ισορροπία Τουρκίας-Ελλάδας εντός του ΝΑΤΟ (…) Ίσως ακόμη και η Γαλλία παραταχθούν εναντίον μας σε ένα ενιαίο διπλωματικό μέτωπο. Φανταστείτε τι είδους ωρολογιακή βόμβα θα είναι αίτηση για ένταξη στους BRICS όσον αφορά τις πολιτικές μας για την εξωτερική και την εθνική ασφάλεια. Εάν αληθεύει, η αίτηση της Άγκυρας για ένταξη στους BRICS είναι μια διπλωματική τρέλα, μια απόπειρα διπλωματικής αυτοκτονίας», είπε μεταξύ άλλων!

Μεταξύ άλλων δήλωσε ο Ταν στο Twitter:

  • Θα ξεκινούσα λέγοντας «Ένας τρελός πέταξε μια πέτρα στο πηγάδι…».
  • Αν ισχύει, η αίτηση της Άγκυρας για ένταξη στους BRICS είναι διπλωματική τρέλα, απόπειρα διπλωματικής αυτοκτονίας.
  • Κανείς δεν θα αποδεχθεί την ανατολίτικη πονηριά, από την μία να προσκαλείται στην άτυπη σύνοδο της ΕΕ μετά από 5 χρόνια και μετά από αυτό να ζητά ένταξη στις BRICS.
  • Δεν μπορείς να είσαι αναβάτης σε δύο άλογα ταυτόχρονα. Δεν μπορείς να καβαλάς την πλάτη μιας τίγρης επ’ αόριστον. Κανένας άνεμος δεν θα κάνει καλό σε ένα ιστιοφόρο που δεν γνωρίζει το λιμάνι προορισμού του. Η οργανική ταυτότητα και ο ιστορικός προσανατολισμός της Τουρκίας είναι ξεκάθαροι. Δεν χρειάζεται να επιχειρήσουμε να εφεύρουμε ξανά τον τροχό και να προωθήσουμε αυτή την μάταιη προσπάθεια ως «διπλωματική δραστηριότητα».

Πλέον λοιπόν το θέμα της ένταξης στους BRICS, κάτι που θα σημάνει στενότερες σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, μπήκε για τα καλά στην ημερήσια διάταξη της κόντρας μεταξύ ισλαμιστών του Ερντογάν και κεμαλιστών της κοσμικής φιλοδυτικής αντιπολίτευσης!

Αναμένεται η συνέχεια…

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις