Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Κύπρος: Το μήνυμα των Αμερικανών στην Τουρκία που θέλει Ρωσία και BRICS - Οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας


 Η Τουρκία καταδίκασε την Τετάρτη μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι εγκατέλειψε την ουδέτερη στάση της στη μακροχρόνια σύγκρουση για την μεγαλόνησο!

«Καταδικάζουμε την υπογραφή οδικού χάρτη για την βελτίωση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) και της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας την Ουάσιγκτον να επανεξετάσει την πολιτική της έναντι της Κύπρου.

Πολλοί αναρωτιούνται να η κίνηση των Αμερικανών να υπογράψουν συμφωνία με την ελεύθερη Κύπρο σχετίζεται με την πρόθεση της Τουρκίας να εισέλθει στους υπό ρώσο-κινεζική επιρροή BRICS! Στην πολιτική άλλωστε τα πάντα έχουν να κάνουν με συμφέροντα είτε μικρών είτε μεγάλων είτε τεράστιων παραγόντων!

Οι διπλωματικές και στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Λευκωσίας και Ουάσιγκτον εντάθηκαν γρήγορα μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας. Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών των ΗΠΑ να πείσουν τη Λευκωσία να περιορίσει την ρωσική δραστηριότητα στο νησί, το επί δεκαετίες εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο χαλάρωσε το 2020 και άρθηκε πλήρως το 2022.

Οι δύο χώρες ανακοίνωσαν επίσης στρατηγικό διάλογο για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας, της ασφάλειας και της ενέργειας τον Ιούνιο.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η συμφωνία θα υπονόμευε την «ουδέτερη θέση» των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Κυπριακής σύγκρουσης, καθιστώντας πιο δύσκολη την «επίτευξη μιας δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης διευθέτησης» στο νησί.

«Πιστεύουμε ότι οι πολιτικές που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα θα πρέπει να επανεξεταστούν», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο πόλεμος μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ έχει επίσης αυξήσει περαιτέρω την στρατηγική σημασία του νησιού για τις δυτικές χώρες, όπως σχολιάζεται! Δύο βρετανικές βάσεις στην ελληνική Κύπρο είναι απαραίτητες για τις υλικοτεχνικές προμήθειες στο Ισραήλ και για την εκκένωση Ευρωπαίων και Αμερικανών υπηκόων από το νησί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις