Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Νόμιζε ότι ο άνδρας της είχε εξωσυζυγική σχέση, αλλά η αλήθεια ήταν διαφορετική – «Αηδίασα και έπαθα σοκ»


 Σωματικά και συναισθηματικά άρρωστη ένιωσε μια γυναίκα, η Helen, όταν έψαξε το ιστορικό του υπολογιστή του συζύγου της, ύστερα από κάποιες υποψίες που είχε.

Ο John, ο άνδρας της, είχε χάσει τη διάθεσή του για σεξουαλική επαφή και εκείνη είχε πεισθεί ότι έχει παράλληλη σχέση. Η απόφασή της να βρει αποδείξεις για την απιστία του, την οδήγησαν σε μια εντελώς διαφορετική αποκάλυψη.

«Έμπαινε σε ιστοσελίδες πορνό με σκληρό, βίαιο υλικό», λέει η Helen.

«Περίμενα να βρω μηνύματα με κάποια άλλη γυναίκα, ή κάποια ύποπτη κράτηση σε εστιατόριο. Αντ’ αυτού, ανακάλυψα ότι ο άνδρας μου, είχε εθιστεί στο πορνό».

«Αρρώστησα, σοκαρίστηκα και αηδίασα. Έβλεπε σκληρό σεξ, τα κορίτσια ήταν αρκετά νέα – κάποια ήταν στο τέλος της εφηβείας τους».

Εκτός από την ποιότητα του περιεχόμενου, η Helen ένιωσε αποτροπιασμό και με τη συχνότητα της παρακολούθησης.

«Είχε μπει πριν από το πρωινό, όσο δηλαδή εγώ ετοίμαζα τα παιδιά για το σχολείο», λέει η γυναίκα. «Ήταν τόσα πολλά τα site στα οποία έμπαινε όσο υποτίθεται πως έπρεπε να δουλεύει. Ήταν ολοφάνερο ότι το πορνό του είχε κλέψει τη ζωή».

O John είναι ένας από τους ολοένα περισσότερους άνδρες μέσης ηλικίας που εθίζονται στο πορνό, και τώρα η Helen είναι μέλος μιας κοινότητας γυναικών που υφίσταται τις καταστροφικές συναισθηματικές συνέπειες της συμπεριφοράς του συντρόφου.

Θεωρούμε ότι το πορνό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους άνδρες νεαρών ηλικιών. Ωστόσο, και ώριμοι άνδρες, παντρεμένοι, με παιδιά, ακόμη και εγγόνια, μπαίνουν κρυφά σε ιστοσελίδες πορνό.

Πρόσφατες στατιστικές, αποκαλύπτουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εθίστηκε στο πορνό (στο Ηνωμένο Βασίλειο) τριπλασιάστηκε από την αρχή της πανδημίας.

Στατιστικά του οργανισμού  απεξάρτησης του Ηνωμένου Βασιλείου, δείχνουν ότι 60.000 άνθρωποι στη Βρετανία επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα της ομάδας απεξάρτησης το 2021, σε σύγκριση με τους 10.500 ανθρώπους που την επισκέφθηκαν το 2020.

Συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος αριθμός των ανδρών που στρέφεται στο πορνό, είναι άνθρωποι μέσης ηλικίας.

O οργανισμός απεξάρτησης στο Λονδίνο, αναφέρει ότι, κάθε εβδομάδα, δέχονται και από δύο νέους ασθενείς, όλοι από 50 ετών και πάνω. Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός αυτός είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Κάποιοι από τους ασθενείς της κλινικής, περνούσαν το μισό της ημέρας τους σε ιστοσελίδες πορνό.

Μία έρευνα του Γραφείου Επικοινωνιών της Μεγάλης Βρετανίας Ofcom, αποκαλύπτει ότι, από τα 13.8 εκατομμύρια ανθρώπων που παρακολουθούν πορνό στο διαδίκτυο, το ένα πέμπτο μπαίνει στις  ιστοσελίδες στη διάρκεια της εργασίας, ενώ κάθε επίσκεψη ανέρχεται σε 55 λεπτά της ώρας.

Ακόμη πιο σοκαριστικά είναι τα στοιχεία του ψυχιατρικού νοσοκομείο Paracelsus, με κλινικές σε Λονδίνο και Ζυρίχη, σύμφωνα με τα οποία, ο μισός ανδρικός πληθυσμός ανήκει σε αυτούς με «προβληματικά» επίπεδα έκθεσης σε πορνό.

Σύμφωνα με την κλινική, έχει καταγραφεί αύξηση 150% στους εθισμένους ασθενείς από το 2019 έως το 2023.


Τι πυροδοτεί την έκρηξη θέασης πορνό σε άνδρες μέσης ηλικίας;

Ο Alex Warden, επικεφαλής του κέντρου απεξάρτησης Priory Group, εξηγεί ότι για τα αυξημένα ποσοστά ευθύνονται η τηλεργασία καθώς και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.  «Η τηλεργασία σημαίνει ότι οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία πρόσβασης σε υλικό και εκδήλωσης των συμπεριφορών εθισμού. Η ανία και η απουσία κοινωνικής αλληλεπίδρασης, δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν τον εθισμό, είτε είναι στα ψώνια, την πορνογραφία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή στο αλκοόλ».

«Η πορνογραφία είναι εύκολα προσβάσιμη από συσκευές, συν το ότι, παρατηρείται αύξηση της ζήτησης του πορνό από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, κάτι που μαρτυρά ότι το κοινό είναι μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες που αναζητούν έναν τρόπο διαφυγής, όπως έκαναν ως έφηβοι», παρατηρεί ο Alex.


«Καμιά φορά, ευθύνεται μόνο η μοναξιά. Η Δευτέρα είναι η μέρα όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη συχνότητα επίσκεψης σε ιστοσελίδες πορνό. Τα σαββατοκύριακα, οι άνθρωποι συνδέονται, μετά αισθάνονται μοναξιά και καταφεύγουν στο πορνό».

Οι πάσχοντες εθίζονται στη ντοπαμίνη η οποία ανεβαίνει κατακόρυφα, όπως φαίνεται από μελέτες με ακτίνες Χ. Με το πέρασμα του χρόνου, τα επίπεδα της ντοπαμίνης πέφτουν και η ανάγκη για έκθεση σε πορνογραφικό υλικό, εντείνεται.


Η ιστορία του ζευγαριού

Η Helen, σήμερα 42 ετών και ο John, 44, γνωρίστηκαν το 2004 και μετά από κάποια χρόνια παντρεύτηκαν και απέκτησαν έναν γιο και μια κόρη, ηλικίας 13 και 10 ετών.

Η γυναίκα περιγράφει τον γάμο της, πριν από την αποκάλυψη ως «πραγματικά ευτυχισμένο και σταθερό». Ο John, το 2020, έχασε τη δουλειά του, μετά το πρώτο lockdown. Βρήκε μια νέα δουλειά εξ αποστάσεως, άρα δούλευε κυρίως από το σπίτι.

«Δουλεύω ως προσωπικό ασφαλείας και ήμουν εκτός σπιτιού. Όταν τον έβλεπα στεναχωρημένο, υπέθετα ότι του έλειπε το γραφείο και οι συνάδελφοί του», εξηγεί η Helen.

«Αργότερα, σταμάτησε να θέλει σεξουαλική επαφή και, όταν επιχειρούσα εγώ, μου έλεγε ότι είναι κουρασμένος ή ότι δεν έχει διάθεση. Πριν από αυτό, η σεξουαλική μας ζωή ήταν καλή – όχι τίποτα ακραίο, αλλά είχαμε εγγύτητα και κάναμε σεξ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα».

«Αρχικά, πίστευα ότι είναι μια φάση. Τον Ιούνιο του 2021 ωστόσο, ζούσαμε σ’ έναν δυστυχισμένο γάμο. Ο John δεν έβγαινε έξω μαζί μου, δεν είχαμε σεξουαλική επαφή και ήταν  πολύ απόμακρος. Είχα προσπαθήσει να του μιλήσω αλλά έλεγε ότι έχει προβλήματα στη δουλειά και εγώ τον πίστευα».

«Απέφευγε να περνάμε χρόνο μαζί, τα απογεύματα έβγαινε έξω με φίλους και εγώ, είχα αρχίσει να υποψιάζομαι ότι έχει παράλληλη σχέση», αναφέρει η Helen.

«Ήμουν αποφασισμένη να βρω αποδείξεις για να επιβεβαιώσω τις υποψίες μου. Το ξέρω ότι ήταν λάθος, αλλά άρχισα να ψάχνω το κινητό και τον υπολογιστή του».

«Είπε πως ήθελε να σταματήσει αλλά δεν μπορούσε, ότι ήθελε βοήθεια».

«Αυτό που ανακάλυψα, με σόκαρε. Στο ιστορικό βρήκα δεκάδες ιστοσελίδες πορνό. Έμπαινε τις ώρες που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να δουλεύει, καθώς και όταν εγώ πήγαινα για ύπνο. Κατάλαβα πως, όσο τον είχε απορροφήσει ο κόσμος του πορνό, τόσο απομακρυνόταν από εμένα».

Η Helen αποφάσισε να επισκεφθεί τις ιστοσελίδες και να δει αναλυτικά ποιες επισκεπτόταν και τι περιεχόμενο έβλεπε.

«Βίαιο και αποτροπιαστικό υλικό. Νεαρές γυναίκες με τέλεια σώματα που σχεδόν έμοιαζαν ψεύτικα. Ήμουν θυμωμένη που διεγειρόταν μ’ αυτές και σκέφτηκα: Δεν είναι περίεργο που δεν του αρέσω πια».

«Το σεξ ήταν βίαιο και σκληρό – τίποτα από όσα έχουμε κάνει μαζί. Ένιωσα ανεπαρκής, λες και δεν ήμουν αρκετή για εκείνον».


Το ξεκαθάρισμα

Η Helen ήξερε ότι έπρεπε να μιλήσει στον John. Όταν του μίλησε, εκείνος λύγισε και είπε ότι είναι εθισμένος. Της είπε ότι του είχε γίνει συνήθεια, ότι ντρεπόταν αλλά δεν ήξερε πως να σταματήσει.

«Επέμενε ότι με αγαπάει ακόμη και δεν θα με απατούσε ποτέ», λέει η γυναίκα. «Κατά κάποιο τρόπο ωστόσο, αυτό είναι ακόμη χειρότερο. Ένιωσα ότι δεν ξέρω ποιον άνθρωπο έχω απέναντί μου πια».

Η Helen και ο John ξεκίνησαν θεραπευτική ζεύγους, ελπίζοντας να σώσουν τον γάμο τους.

«Είναι νωρίς ακόμη», λέει η Helen. «Όμως αποφάσισα ότι δεν μπορούσα να πετάξω 15 χρόνια γάμου. Έχουμε δύο παιδιά που δεν ξέρουν τίποτα – κανείς δεν ξέρει».


Είναι το πορνό απιστία;

Η θεραπεύτρια σχέσων Natasha Silverman, εξηγεί πως, «Όταν ο σύντροφος αποκαλύπτει την έκθεση στο πορνό, ο άλλος νιώθει προδομένος. Αισθάνεται πως έχει αλλάξει κάτι σημαντικό, πως σ’ έχει προδώσει κάποιος που ξέρεις καλά και εμπιστεύεσαι. Προκαλεί μεγάλη θλίψη και ντροπή».

«Οι γυναίκες νιώθουν ότι δεν είναι αρκετές, σεξουαλικά ή σωματικά για τον σύντροφό τους».

Για ορισμένες γυναίκες, η αποκάλυψη ότι ο σύντροφός τους παρακολουθεί πορνό, είναι μεγάλο πλήγμα για την αυτοεκτίμηση, το αίσθημα της προσωπικής αξίας και την ικανότητά τους να εμπιστευτούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις