Η κύρια εταιρεία φαλαινοθηρίας της Ιαπωνίας έδωσε σήμερα, Τετάρτη 11/09 στη δημοσιότητα φωτογραφίες στις οποίες εικονίζεται η πρώτη πτεροφάλαινα που σκότωσε για εμπορικούς σκοπούς μέσα στα ιαπωνικά ύδατα εδώ και σχεδόν 50 χρόνια.
Η πτεροφάλαινα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο στον κόσμο, μετά τη γαλάζια φάλαινα. H Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (UICN) κατατάσσει τις πτεροφάλαινες μεταξύ των «ευάλωτων» ειδών. Έπειτα απ' αυτό το πρώτο θήραμα, άλλες τέσσερις πτεροφάλαινες έχουν κυνηγηθεί έκτοτε από τους ιάπωνες φαλαινοθήρες.
Η Ιαπωνία, μία από τις τρεις χώρες, μαζί με τη Νορβηγία και την Ισλανδία, που εξακολουθούν να κυνηγούν και να σκοτώνουν φάλαινες, πρόσθεσε φέτος την πτεροφάλαινα στον κατάλογό της με τα θεμιτά θηράματα, στον οποίο περιλαμβάνονταν ήδη η βόρεια ρυγχοφάλαινα (μινκ), η φάλαινα του Μπράιντ και η Ανταρκτοφάλαινα (Balaenoptera borealis).
Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο εικονίζεται το κήτος νεκρό την ώρα που το ανεβάζουν πάνω στο καινούριο ιαπωνικό φαλαινοθηρικό, ενώ εργαζόμενοι ποζάρουν μπροστά στην κάμερα δίπλα στο πτώμα και ετοιμάζουν μεγάλα μαχαίρια για να το διαμελίσουν.
«Πρόκειται για την πρώτη από το 1976 σύλληψη πτεροφάλαινας στο πλαίσιο της ιαπωνικής φαλαινοθηρίας για εμπορικούς σκοπούς», δήλωσε ο Μασούο Ίντε, εκπρόσωπος της φαλαινοθηρικής εταιρείας Kyodo Senpaku.
Αυτή η αρσενική φάλαινα, την οποία είχαν καμακώσει μικρότερα σκάφη την 1η Αυγούστου στα ανοικτά της Ιαπωνίας, είχε μήκος 19,61 μ. και ζύγιζε τουλάχιστον 55 τόνους, δήλωσε ο Ίντε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το πλήρωμα του φαλαινοθηρικού πλοίου εργοστασίου Kangei Maru, το οποίο καθελκύσθηκε το Μάιο, διαμέλισε το πτώμα και στη συνέχεια κατέψυξε και αποθήκευσε το κρέας μέσα στο πλοίο.
Η Ιαπωνία, η οποία θεωρεί πως το κρέας της φάλαινας ήταν μια ουσιώδης πηγή πρωτεϊνών στα χρόνια μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εγκατέλειψε τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (CBI) το 2019.
Έκτοτε έχει επαναλάβει φανερά τη φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς, αποκλειστικά μέσα στα δικά της ύδατα.
Φέτος η κυβέρνηση επέτρεψε στους φαλαινοθήρες να σκοτώσουν έως 376 φάλαινες, ανάμεσά τους 59 πτεροφάλαινες από τις 19.299 που εκτιμάται ότι ζουν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.