Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

⚽Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ -ΙΣΩΣ- ΜΠΑΛΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ 🇬🇷

 


⚽Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ -ΙΣΩΣ- ΜΠΑΛΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ 🇬🇷

😏Φίλες και φίλοι, μπορεί οι Άγγλοι να έβαλαν τους κανονισμούς στο ποδόσφαιρο, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτοί που το εφεύραν.

🏝️Στο νησί της Σαμοθράκης που λέτε ,πριν μερικά χρόνια σε μια ανασκαφή, βρέθηκε μια μικρή μπάλα από τερακότα, η οποία ενδέχεται να είναι η αρχαιότερη μπάλα ποδοσφαίρου που έχει ανακαλυφθεί ποτέ.
(Δείτε την αριστερή εικόνα με το ομοίωμα, και κάτω όπως είναι η αληθινή).👇

⚽Η μπάλα αυτή βρέθηκε στον τάφο S130, που βρίσκεται στη Νότια Νεκρόπολη, κοντά στο Ιερό των Μεγάλων Θεών, και χρονολογείται στην ελληνιστική περίοδο, περίπου μεταξύ 275 και 250 π.Χ.

🏃Αυτή η συμπαγής πήλινη σφαίρα μοιάζει εντυπωσιακά με τις σύγχρονες δερμάτινες μπάλες ποδοσφαίρου και μας δείχνει μια ενδιαφέρουσα εικόνα για το πώς διασκέδαζαν και έπαιζαν στην αρχαία Ελλάδα.

☝️Υπάρχουν και άλλες αποδείξεις ότι οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι έπαιζαν ένα παιχνίδι παρόμοιο με το σημερινό ποδόσφαιρο, όπως βλέπετε στην δεξιά εικόνα αυτή την φορά.

⚱️Tο ανάγλυφο αυτο , που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών, εικονίζει έναν έφηβο να παίζει τη μπάλα με το πόδι.
Είναι από πεντελικό μάρμαρο και αποτελεί τμήμα επιτύμβιας στήλης που χρονολογείται μεταξύ 400-375 π.Χ. Το σχήμα του ανήκει σε ένα είδος αγγείων που λέγονται «λουτροφόροι»

📜Τέλος, γνωρίζουμε από πηγές πως οι αρχαίοι Έλληνες έπαιζαν τουλάχιστον δύο παιχνίδια με μπάλα. Οι περιγραφές όμως δεν αφήνουν καμία αμφιβολία: κανένα τους δεν είχε τέρματα, γκολ και πέναλτι.
Άλλες εποχές πιο αγνές χωρίς άγχος 😁.

🏛️Παιχνίδια με τέτοια μπάλα περιγράφονται και από τον Όμηρο και μάλιστα στην αρχαία Ελλάδα παιζόταν η «Επίσκυρος», παιχνίδι που έχει πολλά κοινά στοιχεία με το σημερινό ποδόσφαιρο.

👉Τέλος αρκετές σελίδες στο διαδίκτυο γράφουν ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, η FIFA, αναγνωρίζει την "επίσκυρο" ως μία από τις πρώτες μορφές ποδοσφαίρου.

😉Όπως βλέπετε φίλοι μου ακόμη και στο ποδόσφαιρο τους βάλαμε τα γυαλιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις