Ένας νευροεπιστήμονας συνειδητοποίησε ότι είχε εντελώς διαφορετική αντίληψη για το πράσινο και το μπλε από τη σύζυγό του. Έτσι, σχεδίασε έναν διαδραστικό ιστότοπο που έχει συγκεντρώσει από 1,5 εκατ. επισκέψεις.
Όλα ξεκίνησαν με μια διαφωνία για μια κουβέρτα.
«Είμαι νευροεπιστήμονας και η σύζυγός μου, η Δρ Marisse Masis-Solano, είναι οφθαλμίατρος», λέει στον Guardian ο Δρ Patrick Mineault, σχεδιαστής της διαδικτυακής εφαρμογής ismy.blue. «Έχουμε αυτή τη διαφωνία για μια κουβέρτα στο σπίτι μας. Εγώ πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρα πράσινη και εκείνη πιστεύει ότι είναι ξεκάθαρα μπλε».
«Βλέπουμε τα ίδια χρώματα;
Ο Mineault, που είναι επίσης προγραμματιστής, έπαιζε με τα νέα εργαλεία κωδικοποίησης που υποστηρίζονται από την τεχνητή νοημοσύνη, οπότε σχεδίασε ένα απλό τεστ διάκρισης χρωμάτων.
Αν πλοηγηθείτε στη διεύθυνση ismy.blue, θα δείτε την οθόνη να γεμίζει με ένα χρώμα και θα σας ζητηθεί να επιλέξετε αν νομίζετε ότι είναι πράσινο ή μπλε. Οι αποχρώσεις γίνονται όλο και πιο παρόμοιες, μέχρι που ο ιστότοπος σας λέει σε ποιο σημείο του φάσματος αντιλαμβάνεστε το πράσινο και το μπλε σε σύγκριση με άλλους που έχουν κάνει το τεστ.
«Πρόσθεσα αυτό το χαρακτηριστικό, το οποίο σας δείχνει την κατανομή, και αυτό έκανε πραγματικά κλικ στους ανθρώπους», λέει ο Mineault. «Βλέπουμε τα ίδια χρώματα;» είναι ένα ερώτημα που οι φιλόσοφοι και οι επιστήμονες - ο καθένας στην πραγματικότητα - αναρωτιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι αντιλήψεις των ανθρώπων είναι απερίγραπτες και είναι ενδιαφέρον να σκεφτούμε ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις».
Προφανώς, το δικό μου μπλε-πράσινο όριο είναι πιο «μπλε» από το 78% των άλλων, πράγμα που σημαίνει ότι το δικό μου πράσινο είναι μπλε για τους περισσότερους ανθρώπους. Πώς μπορεί να είναι αλήθεια αυτό;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου