Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Άγιος Παντελεήμονας: Εντάσεις στο AT, μετά τον θάνατο μετανάστη από πολλαπλά χτυπήματα


 Ένταση το βράδυ της Πέμπτης (26/9) μετά από συγκέντρωση έξω στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα, όπου μετανάστης που αγνοείτο έχασε τη ζωή του, από πολλαπλά χτυπήματα.

Οι Αρχές προχώρησαν σε τέσσερις προσαγωγές.


Κατά τη διάρκεια πορείας από την πλατεία προς το ΑΤ, όπου συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι, ομάδα ατόμων «έσπασε» από το πλήθος και κατευθύνθηκαν στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Φερρών, όπου βρισκόταν διμοιρία των ΜΑΤ, εναντίον των οποίων πέταξαν μολότοφ και πέτρες.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Με πολλαπλά χτυπήματα ο μετανάστης

Ο 37χρονος άνδρας αγνοείτο εδώ και περίπου μια εβδομάδα ενώ, η σορός του, έφερε πολλαπλά πράγματα.

Σε συνέντευξη Τύπου η ΚΕΕΡΦΑ και η συνήγορος της οικογένειας του θανόντος, κατήγγειλαν ότι, ο Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, ήταν εξαφανισμένος από τις 13 Σεπτέμβρη. Οι συγγενείς του δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί του σε κανένα από τα δύο κινητά τηλέφωνά του ενώ, αργότερα, έγινε γνωστό πως μεταφέρθηκε στο ΑΤ Ομόνοιας για το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας. Όπως προκύπτει, έως τις 21 Σεπτεμβρίου, όταν και εντοπίστηκε νεκρός με εμφανείς κακώσεις και τραυματισμούς σε όλο του το σώμα, ο 37χρονος μεταφέρθηκε σε πέντε διαφορετικά αστυνομικά τμήματα.

Έρευνα εισαγγελέα

Σε προφορικές εξηγήσεις που κλήθηκε να δώσει η ΕΛ.ΑΣ. στη συνήγορο της οικογένειάς του, ο Μοχάμεντ δεν εντοπίστηκε στο κρατητήριο, αλλά στην αίθουσα προσωρινής κράτησης, που είναι και το μοναδικό σημείο στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα που δεν καλύπτεται από τις κάμερες ασφαλείας. Οι εισαγγελικές Αρχές ξεκίνησαν αυτεπάγγελτη έρευνα για το περιστατικό ενώ, από το ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. Να ακολουθήσει νομικές κινήσεις πρόκειται η οικογένεια του μετανάστη ενώ, σύντομα, στις αρμόδιες Αρχές αναμένεται να κατατεθεί ιατροδικαστική έκθεση του διορισμένου τεχνικού συμβούλου, σχετικά με τους τραυματισμούς που δέχθηκε ο 37χρονος.

Ποιος ήταν ο Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ

Ο Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, βρισκόταν στην Ελλάδα από το 2004. Το 2017 είχε λάβει άδεια παραμονής στη χώρα ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, μιλούσε άπταιστα ελληνικά, είχε στο όνομά του μισθωτήριο συμβόλαιο και πάντα έφερε μαζί του χαρτιά ταυτότητας. Στο Δελτίο Συμβάντων της αστυνομίας, ωστόσο, αναφέρεται ότι πρόκειται για άστεγο, που δε μιλάει καθόλου ελληνικά καθώς και ότι, πριν μεταφερθεί στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα στις 18 Σεπτεμβρίου, έφερε χτυπήματα από ξυλοδαρμό από έτερα άτομα.

Στην ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως, «είναι αδιανόητο, η διερεύνηση να παραμείνει στα χέρια των δημίων του στο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα. Απαιτούμε να την αναλάβει η εισαγγελία, να εξαιρεθεί άμεσα το Τμήμα Ασφαλείας του Αγίου Παντελεήμονα. Θα προσφύγουμε στον Συνήγορο του Πολίτη για να προχωρήσει σε έρευνα, όπως έκανε και με τον πνιγμό των 600 προσφύγων στο ναυάγιο της Πύλου. Η ευθύνη για τη δολοφονία είναι στα χέρια του Χρυσοχοϊδη και του Μητσοτάκη με τη ρατσιστική πολιτική να απαξιώνει τους μετανάστες και τους μετατρέπει σε στόχους του κάθε συνοριοφύλακα και αστυνομικού». Στη συνέχεια, καλεί τους πολίτες σε πορεία διαμαρτυρίας το Σάββατο 12 Οκτωβρίου.

Το θλιβερό συμβάν έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την αποκαλυπτική έκθεση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σχετικά με την αστυνομική βία, αλλά και τις καταγγελίες για άγριους ξυλοδαρμούς και καταστολή σε καταυλισμούς όπου διαμένουν Ρομά. 

ΚΕΕΡΦΑ: «Τον βασάνισαν μέχρι θανάτου»

Βασάνισαν μέχρι θανάτου τον μετανάστη ντελιβερά Μοχάμεντ Καμράν Ασικ στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στη μητέρα, τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του Μοχάμεντ Καμράν.

Οι φρικιαστικές εικόνες του άψυχου κορμιού του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ από τον απάνθρωπο βασανισμό στα χέρια των ανθρωποφυλάκων αστυνομικών στο κολαστήριο του Αγίου Παντελεήμονα μαρτυρούν το ρατσιστικό μίσος που καλλιεργεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Όταν δεν πνίγει πρόσφυγες στην Πύλο και γυναίκες και παιδιά στο Αιγαίο, βασανίζει μέχρι θανάτου μετανάστες στα αστυνομικά τμήματα και πυροβολεί Ρομά στους καταυλισμούς. Και με θράσος περισσό Η Αστυνομία επιχειρεί συγκάλυψη, όπως και τώρα, που φτάνουν να καταγράφουν ως άστεγο και ότι δεν μιλάει ελληνικά έναν άνθρωπο με εικοσαετή παραμονή στη χώρα, με άδεια παραμονής από το 2017, με συμβόλαιο κατοικίας και σταθερή απασχόληση με εκατοντάδες ένσημα ...

Από τις 13 Σεπτέμβρη έως τις 21 Σεπτέμβρη, όταν το ΕΚΑΒ τον παραλαμβάνει νεκρό από το ΑΤ του Αγίου Παντελέημονα, ο Μοχάμεντ Καμράν ζει ένα εξπρές του μεσονυκτίου σε 5 αστυνομικά τμήματα για να καταλήξει νεκρός στο τελευταίο. Πιο πριν, πέρασε από τα ΑΤ Ομονοίας, Πατησίων, Κολωνού και Ν.Ιωνίας. Σε όλο αυτό το διάστημα, δεν του επετράπη καμία επικοινωνία με τους πολλούς συγγενείς και με τη δικηγόρο του. Είναι τα τμήματα με πλούσιο παρελθόν συνεργασίας με τη Χρυσή Αυγή, με το ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα που είχε μετατραπεί σε κέντρο ομαδικών βασανιστηρίων προσφύγων.

Στο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα η συγκάλυψη είναι προκλητική. Τον κρατούσαν στο μόνο σημείο όπου δεν υπάρχουν κάμερες καταγραφής(!!!) και τον εμφανίζουν να προκαλεί καταστροφές στον χώρο...Το ΕΚΑΒ πήγε για πρώτη φορά λίγες ώρες μετα την κράτηση στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα και απεχώρησε χωρίς να τον μεταφ'έρει σε κάποιο νοσοκομείο. Τρείς μέρες μετά πώς εμφανίζεται ένα σώμα γεμάτο πληγές που οδηγήθηκε στο θάνατο;

Είναι αδιανόητο, η διερεύνηση να παραμείνει στα χέρια των δημίων του στο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα. Απαιτούμε να την αναλάβει η εισαγγελία, να εξαιρεθεί άμεσα το Τμήμα Ασφαλείας του Αγίου Παντελεήμονα. Θα προσφύγουμε στον Συνήγορο του Πολίτη για να προχωρήσει σε έρευνα, όπως έκανε και με τον πνιγμό των 600 προσφύγων στο ναυάγιο της Πύλου.

Η ευθύνη για τη δολοφονία είναι στα χέρια του Χρυσοχοϊδη και του Μητσοτάκη με τη ρατσιστική πολιτική να απαξιώνει τους μετανάστες και τους μετατρέπει σε στόχους του κάθε συνοριοφύλακα και αστυνομικού.

Καλούμε τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις οργανώσεις της αριστεράς να κλιμακώσουμε τους αγώνες για να μπει τέλος στην αστυνομική ρατσιστική βαρβαρότητα της κυβέρνησης, η οποία κάνει πλάτες στη γενοκτονία των Παλαιστινίων, της κυβέρνησης που έχει στα χέρια της το έγκλημα των 600 πνιγμένων προσφύγων της Πύλου.

Οι ντελιβεράδες εργαζόμενοι στη WOLT και την EFOOD, με τη στήριξη του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Αττικής απεργούν και διαδηλώνουν στις 11 Οκτώβρη. Καλούμε όλους τους μετανάστες και ντόπιους εργαζόμενους στον κλάδο αυτό να συμμετέχουν μαζικά και να απαιτήσουν μαζί με τα όλα τα αιτήματα τους να μην υπάρχει συγκάλυψη της δολοφονίας του μετανάστη ντελιβερά Μοχάμεντ Καμράν.

Οι συγγενείς αναχωρούν για να γίνει η ταφή του νεκρού στο Πακιστάν και να τον θρηνήσει η οικογένεια. Με την επιστροφή τους, καλούμε σε συλλαλητήριο το Σάββατο 12 Οκτώβρη, στην Πλατεία Βικτώριας ,στις 2.30μμ και πορεία στο ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΚΑΜΡΑΝ

ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ "Η ΕΝΟΤΗΤΑ"

ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

Τι υποστηρίζει η ΕΛΑΣ

Η ΕΛΑΣ ισχυρίζεται τα εξής:

«Με αφορμή δημοσιεύματα που αναπαράγονται στο διαδίκτυο σχετικά με θάνατο αλλοδαπού σε Αστυνομικό Τμήμα της Αθήνας, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζεται ότι:

Πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου 2024, το Κέντρο Άμεσης Δράσης Αττικής ενημερώθηκε ότι άτομο το οποίο φέρει τραύματα στο πρόσωπο προσπαθεί με βίαιο τρόπο, χτυπώντας την πόρτα εισόδου, να εισέλθει σε πολυκατοικία στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, όπου διαμένει γυναίκα, την οποία προηγουμένως ακολουθούσε στον δρόμο.

Άμεσα αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. μετέβησαν στο σημείο όπου προέκυψε ότι βρισκόταν άτομο εμφανώς χτυπημένο, σε κατάσταση αμόκ, υπό προφανή επήρεια ουσιών ή αλκοόλ και ως εκ τούτου ακινητοποιήθηκε και οδηγήθηκε στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

Πρώτες ενέργειες των αστυνομικών που επιλήφθηκαν ήταν η εξασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας του ατόμου και για τον λόγο αυτό κλήθηκε επί τόπου σταθμός ΕΚΑΒ.

Κατά την παραμονή του ατόμου στο Αστυνομικό Τμήμα, προσήλθε η ανωτέρω γυναίκα, η οποία ωστόσο δεν επιθυμούσε να υποβάλει μήνυση, ενώ τα στοιχεία του σε πρώτο στάδιο λήφθηκαν προφορικά καθώς δεν κατείχε μαζί του έγγραφο ταυτοποίησης.

Αργότερα, προέκυψε ότι πρόκειται για αλλοδαπό που τις προηγούμενες ημέρες είχε συλληφθεί για περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.

Στη συνέχεια ο προσαγόμενος αλλοδαπός ενώ βρισκόταν στον χώρο του μπάνιου, άρχισε να διαμαρτύρεται έντονα σε γλώσσα μη κατανοητή στους αστυνομικούς, εξαπολύοντας επίθεση και αποκολλώντας με τα χέρια του τον νιπτήρα, με αποτέλεσμα οι παρευρισκόμενοι αστυνομικοί να τον δεσμεύσουν.

Στη συνέχεια προσήλθε και ο σταθμός ΕΚΑΒ, που προηγουμένως είχαν καλέσει οι αστυνομικοί, όπου διαπιστώθηκε ότι τα τραύματά του δεν χρήζουν μεταφορά σε νοσοκομείο.

Σε βάρος του αλλοδαπού σχηματίσθηκε δικογραφία και συνελήφθη για φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, απείθεια και άρνηση λήψης αποτυπωμάτων.

Το πρωί της ίδιας μέρας (Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024) με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα, δικάστηκε στο αυτόφωρο και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης -29- μηνών (από την οποία θα εκτίονταν οι -4- μήνες, δίνοντας αναστολή -3- ετών στους υπόλοιπους -25- μήνες) καθώς και χρηματική ποινή.

Ακολούθησε ο επανεγκλεισμός του στο Αστυνομικό Τμήμα, μέχρι τη μεταγωγή του σε Σωφρονιστικό κατάστημα, όπως ορίζεται από το νόμο. Ωστόσο, κατά την παραμονή του στο κρατητήριο, εκδηλώθηκε μικρής κλίμακας επεισόδιο με συγκρατούμενούς του και άμεσα μετακινήθηκε σε διαφορετικό χώρο του Τμήματος.

Πρωινές ώρες του Σαββάτου, 21 Σεπτεμβρίου 2024, εντοπίστηκε από αστυνομικούς χωρίς τις αισθήσεις του και κλήθηκε σταθμός ΕΚΑΒ, που διαπίστωσε τον θάνατό του.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια προανακριτικής έρευνας, κατά την οποία -μεταξύ άλλων- λήφθηκαν καταθέσεις, ερευνήθηκε ο χώρος από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ αναμένεται το πόρισμα του αρμόδιου Ιατροδικαστή.

Τέλος, για την πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης έχει ήδη διαταχθεί Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις