Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Γερμανός δημοσιογράφος έπαθε σοκ μετά από ερώτηση που έκανε στην AI για τον εαυτό του


 Ο Copilot chatbot AI της Microsoft κατηγόρησε ψευδώς έναν δημοσιογράφο ότι διέπραξε ορισμένα από τα εγκλήματα πάνω στα οποία έκανε ρεπορτάζ, αναφέρει το The Register , σε ένα ακόμη παράδειγμα της AI που σκορπά επιβλαβείς και αναληθείς πληροφορίες.

Ο δημοσιογράφος, Martin Bernklau, δικαστικός ρεπόρτερ από το Tubingen της Γερμανίας, είπε ότι η AI τον περιέγραψε ως δραπέτη από ψυχιατρική πτέρυγα, καταδικασμένο παιδεραστή και απατεώνα που κυνηγά τις θλιμμένες χήρες.

Σύμφωνα με τον γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό Südwestrundfunk , ο οποίος ανέφερε αρχικά το περιστατικό, το chatbot παρείχε επίσης το πλήρες όνομα και τη διεύθυνση του Bernklau, μαζί με τον αριθμό τηλεφώνου του και έναν προγραμματιστή διαδρομής για τον τόπο διαμονής του.

“Αυτό παραβιάζει σοβαρά την ανθρώπινη αξιοπρέπειά μου”, είπε ο Bernklau στο SWR , μεταφρασμένο από τα γερμανικά από το Google Translate.


Σε μια προσπάθεια να δει πώς πήγαιναν οι ιστορίες του στο διαδίκτυο, ο Bernklau έκανε την ανακάλυψη αφού ρώτησε μια έκδοση του Copilot, ενσωματωμένη στη μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft, για τον εαυτό του.

Φάνηκε ότι το chatbot συνδύασε τις αναφορές του Bernkalau για δεκαετίες για ποινικές δίκες και τον παρερμήνευσε ως δράστη.

Ο Bernklau υπέβαλε ποινική μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, αλλά απορρίφθηκε από τους εισαγγελείς, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν διαπράχθηκε αδίκημα επειδή κανένα πραγματικό πρόσωπο δεν μπορούσε να θεωρηθεί ως ο δημιουργός των αξιώσεων, σύμφωνα με την SWR .

Είχε μεγαλύτερη επιτυχία αφού προσέγγισε τους αξιωματικούς προστασίας δεδομένων, αλλά μόνο οριακά.

“Η Microsoft υποσχέθηκε στον υπεύθυνο προστασίας δεδομένων της Ελεύθερης Πολιτείας της Βαυαρίας ότι το ψεύτικο περιεχόμενο θα διαγραφόταν”, είπε ο Μπερνκλάου στο The Register . “Ωστόσο, αυτό κράτησε μόνο τρεις ημέρες. Τώρα φαίνεται ότι το όνομά μου έχει αποκλειστεί εντελώς από το Copilot. Αλλά τα πράγματα αλλάζουν καθημερινά, ακόμη και ανά ώρα, εδώ και τρεις μήνες.”


Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΑΙ δυσφημεί κάποιον. Πέρυσι, το chatbot AI του Meta κατηγόρησε έναν ερευνητή τεχνητής νοημοσύνης του Στάνφορντ ως τρομοκράτη.

Αυτά αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης τάσης κακής τεχνητής νοημοσύνης που προκαλούν παραπληροφόρης, αλλά ο αποκλεισμός ατόμων καθιστά αυτές τις περιπτώσεις ιδιαίτερα επιζήμιες.

Για τον Bernklau, το επεισόδιο ήταν τραυματικό, είπε στο The Register. Ήταν ένα «μίγμα σοκ, φρίκης και απίστευτου γέλιου», πρόσθεσε. «Ήταν πολύ τρελό, πολύ απίστευτο, αλλά και πολύ απειλητικό».

Το αν η Microsoft μπορεί να θεωρηθεί νομικά υπεύθυνη για όσα λέει το chatbot της είναι, αυτή τη στιγμή , στον αέρα. Οι συνεχιζόμενες νομικές μάχες θα μπορούσαν ενδεχομένως να δημιουργήσουν προηγούμενο, όπως η περίπτωση ενός άνδρα που μήνυσε το OpenAI, αφού το ChatGPT τον κατηγόρησε ομοίως —ψευδώς— για υπεξαίρεση χρημάτων. Αλλά προς το παρόν, δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει ο Μπέρνκλαου.

photo: pixabay

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις