Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Κάτω από σχολείο κρυβόταν… θησαυρός: Ανακαλύφθηκαν σε εργασίες υποθαλάσσια απολιθώματα 9 εκατομμυρίων ετών

 


Η μερική ανάπλαση του κτιρίου όπου στεγάζεται το λύκειο του San Pedro, έφερε στην επιφάνεια κάτι εξαιρετικό: έναν από τους πιο εντυπωσιακούς θησαυρούς απολιθωμάτων που έχουν ανακαλύψει ποτέ αρχαιολόγοι, με υποθαλάσσια απολιθώματα από είδη που έζησαν μέχρι και 9 εκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν.

«Τα απολιθώματα διατηρήθηκαν από τύχη»

Επιστήμονες του μουσείου φυσικής ιστορίας  του Λος Άντζελες, αποκάλυψαν τα ευρήματα το πρωί της Δευτέρας, 9 Σεπτεμβρίου, στο σχολείο, εξηγώντας ότι το μεγαλύτερο μέρος τους έχει διατηρηθεί από τύχη, όταν δημιουργήθηκαν οι κοιτώνες του σχολείου το 1936.

Ανακαλύφθηκαν επίσης αχανείς κοίτες από όστρακα, οι οποίες χρονολογούνται περίπου πριν από 100.000 χρόνια.

«Σημαντικές ανακαλύψεις αυτού του είδους είναι εξαιρετικά σπάνιες», εξηγεί ο έφορος του μουσείου, Austin Henry, συμπληρώνοντας ότι θα μπορούσε να είναι μια από τις μεγαλύτερες, αυτοτελείς συλλογές του είδους της από μια και μοναδική τοποθεσία της πολιτείας.

Οστό από το πλευρό εξαφανισμένου δελφινιού. Φωτογραφία: Wayne Bischoff, Envicom Corporation/ Los Angeles Unified School District
Οστό από το πλευρό εξαφανισμένου δελφινιού. Φωτογραφία: Wayne Bischoff, Envicom Corporation/ Los Angeles Unified School District

«Η ανακάλυψη θα μείνει στην ιστορία»

Η ανακάλυψη, σύμφωνα με τον επιθεωρητή της σχολικής περιφέρειας του Λος Άντζελες, Alberto M. Carvalho, είναι βέβαιο ότι «θα μείνει στην ιστορία».

Η διεργασία της συλλογής των ευρημάτων είναι ακόμη υπό εξέλιξη σε ορισμένες περιοχές της εστίας.

Στο ενυδρείο Cabrillo Marine Aquarium στο San Pedro, στον τομέα «Discovery Garden» εκτίθενται κάποιοι ογκόλιθοι με σφηνωμένα απολιθώματα στο εσωτερικό τους. Κάποια από τα ευρήματα εκτίθενται σε βιτρίνα του νεόδμητου κεντρικού  κτιρίου του σχολείου.

Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής ωστόσο, εξακολουθεί να είναι υπό ανάλυση στο μουσείο της κομητείας.

Ήταν ένα «εξαιρετικό εύρημα» σύμφωνα με τον Wayne Bischoff, διευθυντή πολιτιστικών πόρων της εταιρείας Envicom, η οποία ανέλαβε την ανέγερση των κτιρίων που θα στεγάζουν τους νέους κοιτώνες, όπου εντοπίστηκαν το 2022, τα περισσότερα ευρήματα.

Ο Henry κλήθηκε άμεσα για την επιθεώρηση  και την ανάλυση των ευρημάτων των ανακαλύψεων, ανάμεσα στα οποία, συγκαταλέγονται πλούσιες κοίτες με απολιθωμένα οστά, κελύφη από όστρακα, δόντια από καρχαρία μεγαλόδοντα, οστά από φαλαινοκόκκαλες φάλαινες, εξαφανισμένα είδη δελφινιών, μαζί με πολλά είδη ψαριών. Έχουν ακόμη βρεθεί απολιθωμένες, προϊστορικές μπάλες από περιττώματα καρχαριών και δελφινιών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτά θα τους δώσουν τη δυνατότητα να μελετήσουν τη διατροφή των σήμερα εξαφανισμένων, επί 9 εκατομμύρια χρόνια, δελφινιών.

 

Μια μαθήτρια από την επιτροπή του σχολείου και τους εκπροσώπους των αρχαιολόγων κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που ακολούθησε την ανακάλυψη εκατομμυρίων απολιθωμάτων κάτω από το κτίριο του σχολείου του San Pedro κατά τη διάρκεια εργασιών ανέγερσης νέων πτερύγων. Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου. Φωτογραφία: Raphael Richardson
Μια μαθήτρια από την επιτροπή του σχολείου και τους εκπροσώπους των αρχαιολόγων κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που ακολούθησε την ανακάλυψη εκατομμυρίων απολιθωμάτων κάτω από το κτίριο του σχολείου του San Pedro κατά τη διάρκεια εργασιών ανέγερσης νέων πτερύγων. Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου. Φωτογραφία: Raphael Richardson

«Ο αναλυτικότερος χάρτης της υποθαλάσσιας ζωής της περιοχής»

Εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής περιφέρειας LAUSD ανακοίνωσαν σε δελτίο Τύπου ότι τα ευρήματα παρέχουν τον «ακριβέστερο μέχρι σήμερα χάρτη» της θαλάσσιας ζωής της νότιας Καλιφόρνια πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Κάποτε, σύμφωνα με τον Henry, ολόκληρη η χερσόνησος και το μεγαλύτερο μέρος του Λος Άντζελες, ήταν κάτω από τη θάλασσα.

Η χερσόνησος αναδύθηκε από τη θάλασσα, ωστόσο εξακολουθεί να περιέχει θαμμένα απομεινάρια της άλλοτε πλούσιας θαλάσσιας ζωής. Μερικές φορές αυτά εμφανίζονται σε αναπάντεχα σημεία. Μια φορά, περιγράφει ο Henry, ανακαλύφθηκε ο σκελετός μιας φώκιας στην πίσω αυλή ενός σπιτιού.

Στην εστία του σχολείου Chadwick στη χερσόνησο Palos Verdes, το 2014, ανακαλύφθηκε ένα απολίθωμα 12 εκατομμυρίων χρόνων, το οποίο θεωρείται ότι είναι σπέρμα από φάλαινα και έχει μεταφερθεί στο μουσείο φυσικής ιστορίας της κομητείας.

Ενώ αυτή δεν είναι η πρώτη ανακάλυψη του είδους στην περιοχή Harbor, φαίνεται να είναι η πιο αξιόλογη σε έκταση- εκτιμάται ότι περιέχει εκατομμύρια οστά.

Οι επιστήμονες μαθαίνουν πληροφορίες από ευρήματα όπως αυτά, όπως για παράδειγμα, σχετικά με μορφές ζωής, τοπία και το κλίμα των εποχών από το παρελθόν.

Οι ανακαλύψεις, εξηγεί ο Henry, μπορούν να στηρίξουν τη θεωρία ότι, η ακτή της Καλιφόρνια ήταν κάποτε διάστικτη με μικρά, τώρα εξαφανισμένα νησιά, γεγονός που ίσως εξηγεί την ύπαρξη ηφαιστειακής στάχτης σε ευρήματα ανά την περιοχή, στη διάρκεια των χρόνων.

Όσο για το πώς κατάφεραν να διατηρηθούν, η θεωρία των επιστημόνων είναι η εξής: Πριν από 90 χρόνια, όταν άρχισε να χτίζεται το σχολείο στο San Pedro, οι εκσκαφές κάτω από τη σημερινή πλατεία της εστίας, έπαυσαν όταν οι εργάτες έπεσαν σε βράχο – μια υποθαλάσσια αναβαθμίδα από το παρελθόν.

Η αναβαθμίδα αυτή, σύμφωνα με τις εικασίες των επιστημόνων, αποτέλεσε μια προστατευτική «κάψουλα» για τα απολιθώματα που είχαν συγκεντρωθεί κάτω από μια πλαγιά όταν οι εργάτες έπαυσαν τις εργασίες τους.

Στην επιτροπή  της Δευτέρας ήταν παρών και ο μαθητής του San Pedro High, Milan Esfahan. Το καλύτερο σημείο των εργασιών, σύμφωνα με τον Milan, ήταν η βιωματική εμπειρία, η αρχική αποκάλυψη των ευρημάτων.

Το μουσείο διοργανώνει βιωματικά προγράμματα όπου παιδιά όλων των ηλικιών, έχουν την ευκαιρία να δουν και να μάθουν από κοντά το έργο των αρχαιολόγων.

Δεκάδες απολιθώματα που φαίνονται στα πιο σκούρα σημεία, στο εσωτερικό ενός ογκόλιθου που ανακαλύφθηκε από ερευνητές από το σχολείο San Pedro μετά την ανακάλυψη εκατομμυρίων άλλων απολιθωμάτων στη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης. Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου. Φωτογραφία: Raphael Richardson
Δεκάδες απολιθώματα που φαίνονται στα πιο σκούρα σημεία, στο εσωτερικό ενός ογκόλιθου που ανακαλύφθηκε από ερευνητές στο σχολείο San Pedro μετά την ανακάλυψη εκατομμυρίων άλλων απολιθωμάτων στη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης. Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου. Φωτογραφία: Raphael Richardson

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ανασκαφές στην περιοχή, επισκεφθείτε:  fossilmap.nhmlac.org.

Για πληροφορίες σχετικά με το υποθαλάσσιο παρελθόν της περιοχής, επισκεφθείτε: nhm.org/la-underwater.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις