Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Οι άνθρωποι που γίνονται δυστυχισμένοι μεγαλώνοντας, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 9 συμπεριφορές χωρίς να το καταλαβαίνουν

 


Επικρατεί η αντίληψη ότι, όσο περνούν τα χρόνια, τόσο πιο πλήρεις και ευτυχισμένοι γινόμαστε. Όμως, ορισμένοι άνθρωποι, μεγαλώνοντας γίνονται πιο δυστυχισμένοι.

Ο λόγος; Ορισμένες συνήθειες που διατηρούν ασυνείδητα, τους στερούν τη χαρά.

Μπορεί ασυνείδητα να υιοθετείτε τις συμπεριφορές αυτές, οι οποίες ωστόσο, διαβρώνουν την ευτυχία σας και αμαυρώνουν την οπτική σας προς τη ζωή.

Οι άνθρωποι που γίνονται δυστυχισμένοι μεγαλώνοντας, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 9 συμπεριφορές χωρίς να το καταλαβαίνουν

  • Αντίσταση στην αλλαγή
  • Σύγκριση με άλλους
  • Προσκόλληση στα υλικά αγαθά
  • Παραμέληση της υγείας
  • Δεν επενδύουν στις σχέσεις
  • Κρατούν κακίες
  • Φοβούνται το μέλλον
  • Δεν θέτουν νέους στόχους
  • Δεν νιώθουν ευγνωμοσύνη

Αντίσταση στην αλλαγή

Η αλλαγή είναι αναπόδραστο κομμάτι της ζωής. Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να την αναχαιτίσουν. Μένουν προσηλωμένοι στις οικείες συνήθειες και αποφεύγουν να δοκιμάσουν οτιδήποτε άγνωστο και καινούργιο.

Οι άνθρωποι που, μεγαλώνοντας βιώνουν μεγαλύτερη δυστυχία, αδυνατούν να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα και νέες συνθήκες. Μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν, αναπολούν τον «παλιό καλό καιρό» και αντιστέκονται στην αλλαγή.

Η άρνηση αυτή δημιουργεί ένα διαρκές αίσθημα δυσαρέσκειας με την παρούσα κατάσταση.

Κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να γυρίσουν στο παρελθόν κάνοντας αδύνατη την αποδοχή του παρόντος. Η αποδοχή των αλλαγών που φέρνει  η ζωή, η προσαρμογή, αυξάνει τα επίπεδα της ευτυχίας στη ζωή. Η ζωή άλλωστε, μόνο μπροστά προχωράει, ποτέ πίσω.

Σύγκριση με άλλους

Η σύγκριση μας στερεί τη χαρά. Παρατηρώντας τις ζωές των άλλων, νιώθουμε πάντα ότι κάτι μας λείπει, πως κάπου υστερούμε.

Αν αυτή η συνήθεια συνεχίζεται μακροπρόθεσμα, θα οδηγηθούμε στη δυστυχία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η πορεία της ζωής του κάθε ανθρώπου, είναι εντελώς διαφορετική. Όλοι έχουμε τον προσωπικό μας ρυθμό και αντιμετωπίζουμε διαφορετικές προκλήσεις και προβλήματα.

Το μόνο που έχει να προσφέρει η σύγκριση, είναι δυσαρέσκεια και δυστυχία.

Προσκόλληση στα υλικά αγαθά

Είναι εύκολο να παραπλανηθεί κανείς, θεωρώντας ότι η ευτυχία βρίσκεται στα υλικά αποκτήματα. Έτσι, η λίστα με τις υλικές επιδιώξεις, γίνεται ατελείωτη – χρήματα, αγαθά, σπίτια, αυτοκίνητα.

Όμως, σχετικές έρευνες μαρτυρούν ότι, τα υλικά αγαθά προσφέρουν πόνο πρόσκαιρη ευτυχία. Αντίθετα, οι άνθρωποι που επενδύουν σε εμπειρίες είναι εκείνοι που αναφέρουν υψηλότερους δείκτες ευτυχίας.

Οι άνθρωποι που, μεγαλώνοντας, εστιάζουν στα υλικά αποκτήματα και όχι στις εμπειρίες, τις σχέσεις και την εξέλιξή τους, γίνονται πιο δυστυχισμένοι με το πέρασμα των χρόνων.

Δεν είναι κακό να θέλει κάποιος να χαρεί τους καρπούς των κόπων του. Αξίζει ωστόσο να θυμάστε ότι η ευτυχία δεν εκπηγάζει από όσα έχουμε, αλλά από τις εμπειρίες μας και τα αισθήματά μας.

Παραμέληση της υγείας

Η παραμέληση της σωματικής άσκησης, η κακή διατροφή, μπορεί στα νιάτα μας να μην φαντάζει κάτι σοβαρό. Το ανθρώπινο σώμα όμως, είναι φθαρτό. Αν διαρκώς:

  •  Στερείστε τον ύπνο
  • Αμελείτε τη σωματική άσκηση
  • Τρώτε ανθυγιεινά

Ίσως είναι καιρός ν’ αναθεωρήσετε και να κάνετε ορισμένες αλλαγές

Η παραμέληση της σωματικής υγείας σήμερα, οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα υγείας στο μέλλον, στερώντας σας τη χαρά και την ευεξία που αξίζετε. Βέβαια, δεν χρειάζεται να γίνετε φανατικός της γυμναστικής ή να στερηθείτε τις αγαπημένες σας απολαύεις. Όλα είναι ζήτημα μέτρου, συνέπειας, και υγιεινών επιλογών.

Πάντα να φέρεστε στο σώμα σας με σεβασμό και φροντίδα. Σ’ αυτό άλλωστε, οφείλετε τα πάντα.

Δεν επενδύουν στις σχέσεις

Μεγαλώνοντας, οι άνθρωποι αφήνουν τις σχέσεις τους να μαραζώσουν. Ο φόρτος της εργασίας, η οικογένεια και οι υποχρεώσεις, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Ωστόσο, οι δυνατές, υγιείς σχέσεις, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ευτυχία του ατόμου. Παρατηρείται ότι, οι άνθρωποι που μεγαλώνοντας βιώνουν περισσότερη δυστυχία, παραμελούν τις σχέσεις τους.

Μπορεί να μην αφιερώνουν χρόνο για τους φίλους τους, ή να μην ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν νέες σχέσεις. Σχετικές έρευνες δείχνουν ότι οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί αυξάνουν την ευτυχία και συνδέονται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Το ζητούμενο δεν είναι να έχει ο άνθρωπος πολλούς φίλους, να είναι δημοφιλής, αλλά να έχει βαθιές και ουσιαστικές σχέσεις.

Κρατούν κακίες

Η ζωή είναι πολύ μικρή και πολύτιμη για να σπαταλιέται σε κακίες. Η συσσώρευση του θυμού και της μνησικακίας, στερεί από τον άνθρωπο την ηρεμία και την ευτυχία του. Οι άνθρωποι που μεγαλώνοντας γίνονται πιο δυστυχισμένοι, δεν καταφέρνουν να συγχωρήσουν τους άλλους και να προχωρήσουν μπροστά. Αντίθετα, σκέφτονται ξανά και ξανά τις αδικίες, τα παράπονα που έχουν, δηλητηριάζοντας το παρόν.

Η συγχώρεση δεν αφορά τον άλλον, αλλά είναι ένα δώρο στον ίδιο τον εαυτό. Ξεχνώντας όσα σας πλήγωσαν, απελευθερώνεστε από το βάρος του πόνου και του θυμού και δημιουργείτε περιθώριο να φωλιάσει η ηρεμία και η χαρά μέσα σας.

Μην ξεχνάτε ότι, τα λάθη είναι ανθρώπινα. Η συγχώρεση είναι σημάδι δύναμης και ένα αναγκαίο βήμα που φέρνει τον άνθρωπο πιο κοντά στην ευτυχία.

Φοβούνται το μέλλον

Οι φόβοι και οι ανησυχίες για το μέλλον μπορούν να διαβρώσουν το συναίσθημα της ευτυχίας σ’ όλες τις φάσεις της ζωής του ανθρώπου.

Στην πραγματικότητα ωστόσο, δεν εξυπηρετούν κανέναν ουσιαστικό σκοπό. Το μόνο που καταφέρνουν, είναι να στερούν την ομορφιά και τη χαρά της στιγμής.

Το αύριο είναι για όλους αβέβαιο. Αντί να φοβάστε, αποδεχτείτε την αβεβαιότητα. Κάντε τα σχέδια σας, μην αφήνετε το μέλλον σας στην τύχη, αλλά ζήστε το παρόν γιατί εκεί βρίσκεται η ευτυχία.

Δεν θέτουν νέους στόχους

Οι νέοι στόχοι δεν είναι μόνο για τους νέους. Αντίθετα, είναι μια διαδικασία που  κρατά όσο διαρκεί και η ζωή, εμπλουτίζοντάς την με νόημα, σκοπό και κατεύθυνση.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι άνθρωποι παύουν να θέτουν νέους στόχους μεγαλώνοντας, πιστεύοντας ότι οι στόχοι είναι μόνο για τους νεότερους. Το συναίσθημα αυτό, οδηγεί σε στασιμότητα και μειώνει το αίσθημα της ευτυχίας. Οι νέοι στόχοι φέρνουν ενθουσιασμό και δίνουν νόημα σε κάθε στάδιο της ζωής μας.

Είτε η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας, ένα ταξίδι σ’ έναν νέο προορισμό, οι στόχοι πρέπει να είναι πάντα κομμάτι της ζωής μας. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην προσωπική ανάπτυξη, Σε κάθε ηλικία, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να μάθουμε, μέρη να επισκεφτούμε, στόχοι να εκπληρώσουμε.

Δεν νιώθουν ευγνωμοσύνη

Η ευγνωμοσύνη είναι ένας από τους απλούστερους και πιο ισχυρούς τρόπους να  αυξήσετε την ευτυχία σας. Ωστόσο, μεγαλώνοντας οι άνθρωποι δεν νιώθουν ευγνώμονες για όσα θετικά έχουν στη ζωή τους.

Οι άνθρωποι που μεγαλώνοντας γίνονται πιο δυστυχισμένοι, συχνά παραμελούν όσα  καλά μπορούν να χαίρονται, αλλά εστιάζουν σε όσα λείπουν. Παραβλέπουν την ομορφιά των καθημερινών στιγμών.

Η ευγνωμοσύνη έχει τη δύναμη να μετατοπίζει τη εστίαση από αυτό που λείπει σ’ αυτό που έχετε κατακτήσει. Μην ξεχνάτε να χαίρεστε τα θετικά της ζωής, όσο μικρά και αυτονόητα και αν τα θεωρείτε. Τα μικρά πράγματα είναι και τα πιο σημαντικά στη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις