Η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινά σε λίγο αποτελεί για όλα τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα την «μητέρα των μαχών», αφού σε αυτήν θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και θα καθορίσουν εν πολλοίς την επόμενη μέρα του κόμματος
Οι προθέσεις όλων έχουν σε μεγάλο βαθμό δηλωθεί. Ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, είναι σαφές ότι θα προσπαθήσει να αποφύγει την εσωκομματική κάλπη κάτι που έχει δηλωθεί σε όλους τους τόνους από τους υποστηρικτές του, οι οποίοι με «πυροσβεστικές» δηλώσεις προσπαθούν - μάλλον ανεπιτυχώς- να περάσουν τον σκόπελο της πρότασης μομφής.
«Κλειδί» η στάση Πολάκη
Με βάση τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει το CNN Greece μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ο Παύλος Πολάκης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα καταθέσει τη σχετική πρόταση αμέσως μετά την ομιλία Κασσελάκη, κατά την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δώσει απαντήσεις στις κατηγορίες που δέχεται, χωρίς όμως να σηκώσει το γάντι των εκλογών αφού κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με «αμφισβήτηση του εαυτού του», όπως μας εκμυστηρεύονται συνομιλητές του.
Μπορεί να γίνονταν προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή από κασσελακικούς που είναι και πολακικοί ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στον βουλευτή Χανίων, ωστόσο η συνεχής ανάμειξη του διευθυντή του γραφείου Κασσελάκη, Μανώλη Καπνισάκη, στα οργανωτικά ζητήματα του κόμματος- συμμετείχε μέχρι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Καταστατικού- αποτελεί «casus belli» για τον κ. Πολάκη.
Ο «αψύς Κρητικός» είναι, επίσης, χολωμένος για το ότι ο κ. Κασσελάκης δεν του τηλεφώνησε εκείνος για την επιστροφή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, λέει σε συμβούλους του πως η επανένταξη Πολάκη δεν είναι συγχωροχάρτι αλλά έγινε στο πλαίσιο του ότι δεν περισσεύει κανείς.
Όπως κι αν έχει, ακόμα και υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη τον καλούν να γίνει περισσότερο ενωτικός στην πράξη, φέρνοντας ως παραδείγματα συναινετικής συμπεριφοράς τον κ. Παππά και την Ρένα Δούρου.
Σχεδόν βέβαιο ότι θα καταθέσουν πρόταση μομφής, μαζί με ένα κείμενο σκληρής κριτικής σε βάρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι και για τους «87», οι οποίοι συσκέπτονταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η ουδετερότητα Φάμελλου
Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο ο Σωκράτης Φάμελλος όσο κι ο Νικόλας Φαραντούρης αν πάρουν την απόφαση να είναι υποψήφιοι σε περίπτωση εκλογών δεν επιθυμούν να εμφανιστούν ως οι εκλεκτοί των «87».
Ο κ. Φάμελλος δεν σκοπεύει να καταθέσει πρόταση μομφής, ωστόσο αν προκύψουν εκλογές πιθανότατα θα δηλώσει «παρών».
Από την άλλη, ο κ. Φαραντούρης επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους πως ενδεχομένως αποτελεί μία «αξιοπρεπή λύση εκτόνωσης» η προσφυγή στα μέλη, ίσως η καλύτερη δυνατή αυτή τη στιγμή.
Ο ίδιος δήλωσε αποφασισμένος να τιμήσει στο ακέραιο την ιδιότητα του ευρωβουλευτή για την πενταετία της θητείας του, ενώ σχολιάζοντας πληροφορίες για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του επισήμανε πως δεν υπάρχει κάποια τέτοια διαδικασία σήμερα, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο να το πράξει σε περίπτωση που γίνουν εκλογές αλλά ως «μέρος της λύσης κι όχι ως μέρος της κρίσης», τονίζοντας πως ο ρόλος του στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συγκρουσιακός ή διχαστικός: «Ο ρόλος μου είναι ειρηνοποιός. Αν υπάρχει ρόλος για όλους μας, θα πρέπει να είναι της ενότητας. Και με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί η δική μου παρουσία να είναι ένας κεντρομόλος πόλος. Γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν φυγόκεντρες δυνάμεις στο ΣΥΡΙΖΑ».
Μετρώντας τα «κουκιά»
Κι ενώ οι «κασσελίστας» εκτιμούν πως οι εσωκομματικοί τους αντίπαλοι δεν διαθέτουν πάνω από 120 ψήφους- παίρνοντας ως δεδομένη τη στήριξη του μηχανισμού του Νίκου Παππά- η εσωκομματική αντιπολίτευση προσδιορίζει τη δυναμική της στους 140 με ανοδική τάση, που ακόμα κι αν δεν είναι επαρκής αριθμός καταστατικά, εν τούτοις θεωρεί πως δημιουργεί πολιτικό ζήτημα.
Την ίδια ώρα, έχουμε γίνει αποδέκτες καταγγελιών πως υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι τάζουν θέσεις κι αξιώματα σε μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ πιο χαμηλόβαθμοι ασκούν απειλές για το εργασιακό μέλλον στο κόμμα όσων εργάζονται σε αυτό «αν δεν ψηφίσουν σωστά».
Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, θα πρέπει να θεωρηθεί έκπληξη ολκής τυχόν παρέμβασή του, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν παραμένει πολιτικά ενεργός ενόψει βαθύτερων εξελίξεων στην ευρύτερη Κεντροαριστερά.
Ως προς τη «χορογραφία» της διαδικασίας, το προεδρείο της Κ.Ε. θα ζητήσει την υποβολή τουλάχιστον 151 υπογραφών για την πρόταση μομφής προκειμένου να μεταβάλει την ατζέντα της συνεδρίασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.