Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Τα 8 προειδοποιητικά σημάδια ότι ένας άνδρας σας Xρησιμοποιεί για να τονώσει το «εγώ» του

 


Ο υγιής εγωισμός διαφέρει από το διογκωμένο εγώ. Υπάρχουν άνδρες που μπορεί να χρησιμοποιούν την σύντροφό τους μόνο και μόνο για να τροφοδοτήσουν το εγώ τους.

Οι ψυχολόγοι έχουν εντοπίσει κάποια σαφή σημάδια που μαρτυρούν ότι ένας άνδρας θέλει να αντλήσει επιβεβαίωση από μία σχέση.  Η αναγνώριση των ενδείξεων αυτών, ειδικά αν γίνει έγκαιρα, μπορεί να γλιτώσει μια γυναίκα από άσκοπο πόνο.

8 συμπεριφορές που μαρτυρούν ότι ένας άνδρας θέλει να τονώσει το εγώ του μέσα από τη σχέση σας

  • Διαρκής ανάγκη επιβεβαίωσης
  • Είναι πάντα στο επίκεντρο της προσοχής
  • Σας υπονομεύει
  • Δεν σας δίνει σημασία μέχρι να «περάσει» το δικό του
  • Δεν χαίρεται με τις επιτυχίες σας
  • Δεν κάνει ουσιαστικές συζητήσεις μαζί σας
  • Είναι ανταγωνιστικός
  • Παραβιάζει τα όριά σας

Διαρκής ανάγκη επιβεβαίωσης

Η ζωή είναι γεμάτη αβεβαιότητες. Ως εκ τούτου, όλοι έχουν ανάγκη από στήριξη και επιβεβαίωση.

Όταν ένας άνδρας «ψαρεύει» κομπλιμέντα ή επιζητά επιβεβαίωση, μπορεί να σας βλέπει σαν μέσο ώστε να ενισχύσει το εγώ του.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, οι εγωιστές έχουν διαρκή ανάγκη επιβεβαίωσης. Χρειάζονται την αποδοχή και τον σεβασμό των άλλων, τα οποία χρησιμοποιούν για να τροφοδοτούν το εγώ τους.

Μια υγιής σχέση βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την υποστήριξη. Οι μονόπλευρες σχέσεις δεν αντέχουν στον χρόνο.

Είναι πάντα στο επίκεντρο της προσοχής

Η επικοινωνία στηρίζεται στην αμοιβαιότητα. Αν ο σύντροφός σας, σας χρησιμοποιεί, θα νιώθετε ότι η σχέση σας είναι μονόπλευρη.

Όταν μια σχέση δεν είναι αμφίδρομη, όλες οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τον έναν σύντροφο, ενώ ο άλλος έχει πάντα δευτερεύοντα ρόλο.

Σας υπονομεύει

Οι άνθρωποι που θέλουν να τονώσουν το εγώ τους, μπορεί να το κάνουν εις βάρος των άλλων. Η υποτίμηση μπορεί να παίρνει την μορφή «αστείων», «πειραγμάτων», ή ακόμη και «εποικοδομητικής κριτικής».

Από ψυχολογική άποψη, η συμπεριφορά αυτή απορρέει από την ανάγκη τους να νιώθουν ότι υπερτερούν, ότι υπερισχύουν. Υποτιμώντας την σύντροφο, οι άνδρες αυτοί νιώθουν ανώτεροι, διαταράσσοντας, την ισορροπία της σχέσης.

Σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι με διογκωμένο το εγώ τους, καταφεύγουν σε τακτικές όπως η υποτίμηση των άλλων, προκειμένου να διατηρήσουν το αίσθημα ανωτερότητάς τους.

Δεν σας δίνει σημασία μέχρι να «περάσει» το δικό του

Όλοι έχουμε πολυάσχολες ζωές και είναι φυσιολογικό να μην είμαστε πάντα σε θέση να ανταποκριθούμε άμεσα. Αλλά αν παρατηρήσετε ότι φαίνεται να ανταποκρίνεται ή να ενδιαφέρεται μόνο όταν χρειάζεται κάτι από εσάς, αυτό είναι μια κόκκινη σημαία.

Σε αυτές τις σχέσεις, δεν υπάρχει σύνδεση ή ανταλλαγή εμπειριών. Όταν ο άνδρας δεν ανταποκρίνεται αν δεν πάρει τον έπαινο, την επικύρωση, ή τη συμπεριφορά που απαιτεί, μπορεί να δείχνει ότι σας χρησιμοποιεί με εγωιστικά κίνητρα.

Σε  μια σχέση, πρέπει να υπάρχει  ισορροπία μεταξύ δούναι και λαβείν. Αν αισθάνεστε ότι η σχέση σας είναι μονόπλευρη, μπορεί να είναι καιρός να την επαναξιολογήσετε.

Δεν χαίρεται με τις επιτυχίες σας

Όταν ένας άνθρωπος σε χρησιμοποιεί για να τονώσει τον εγωισμό του, δεν μπορεί να χαρεί με τις επιτυχίες σου. Γιατί στον κόσμο του, μόνο τα επιτεύγματά του έχουν σημασία.

Η επιτυχία σας μπορεί να τον κάνει να νιώθει απειλή. Γι’ αυτό καταφεύγει στην ειρωνεία ή σε υποτιμητικά σχόλια.

Είναι πολύ σκληρό ο σύντροφός σου να μην χαίρεται με τις επιτυχίες σου.

Δεν κάνει ουσιαστικές συζητήσεις μαζί σας

Η έλλειψη βάθους στην επικοινωνία είναι ένα ακόμη σημάδι ότι ένας άνθρωπος μπορεί να σας χρησιμοποιεί.

Αν ο σύντροφός σας δεν ενδιαφέρεται για τις σκέψεις, τα συναισθήματα ή τις εμπειρίες σας, το κάνει επειδή όλα αυτά δεν εξυπηρετούν την ανάγκη του για επικύρωση ή επιβεβαίωση.

Σε μια υγιή σχέση, και οι δύο σύντροφοι θα πρέπει να αισθάνονται άνετα μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Η αποφυγή ουσιαστικών συζητήσεων, μπορεί να είναι ένδειξη διογκωμένου εγώ.

Είναι ανταγωνιστικός

Ο υγιής ανταγωνισμός μπορεί να κάνει μια σχέση ενδιαφέρουσα.

Αλλά όταν η ανάγκη του συντρόφου να κερδίσει, επισκιάζει τη διασκέδαση, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι σας χρησιμοποιεί για να ενισχύσει το εγώ του.

Αν προσπαθεί συνεχώς να σας ξεπεράσει ή δίνει στα πάντα ένα «χρώμα» ανταγωνισμού,  είναι πιθανό να βλέπει την επιτυχία σας ως απειλή για την αυτοεκτίμησή του. Νιώθει την ανάγκη να είναι ανώτερος.

Παραβιάζει τα όριά σας

Ο σεβασμός των ορίων του συντρόφου, είναι ο θεμέλιος λίθος κάθε υγιούς σχέσης.

Αν ο σύντροφος παραβιάζει συστηματικά τα όριά σας, μπορεί να έχει εγωιστικά κίνητρα.

Όταν τα συναισθήματά σας δεν έχουν σημασία για εκείνον, ο σύντροφός σας δείχνει ότι βάζει πάνω απ’ όλα τον εγωισμό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις