Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Ένας αρχαίος και άγνωστος αγροτικός πολιτισμός 5000 ετών ανακαλύφθηκε στο Μαρόκο


 Μια ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε τα ερείπια ενός αρχαίου και προηγουμένως άγνωστου γεωργικού πολιτισμού στο Μαρόκο, που χρονολογείται μεταξύ 3400 και 2900 π.Χ.

Αυτή η ανακάλυψη, που αναφέρεται στο περιοδικό Antiquity , ρίχνει φως σε μια κακώς κατανοητή περίοδο της προϊστορίας της Βόρειας Αφρικής και τοποθετεί την περιοχή ως βασικό παράγοντα στην πρώιμη μεσογειακή πολιτιστική ανάπτυξη. Η τοποθεσία, γνωστή ως Oued Beht, αναγνωρίζεται πλέον ως το μεγαλύτερο και παλαιότερο γεωργικό συγκρότημα στην Αφρική εκτός της περιοχής του Νείλου.

Για πολλά χρόνια, η προϊστορία του Μαγκρέμπ (βορειοδυτική Αφρική) μεταξύ 4000 και 1000 π.Χ. παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ένα μυστήριο. Ενώ η σημασία της περιοχής κατά την παλαιολιθική εποχή, την εποχή του σιδήρου και τις ισλαμικές περιόδους είναι καλά εδραιωμένη, η γνώση των μεταβατικών περιόδων που οδήγησαν στην άνοδο σύνθετων κοινωνιών στη Μεσόγειο ήταν περιορισμένη.

Αυτό το κενό, ωστόσο, καλύπτεται τώρα χάρη στις προσπάθειες μιας διεθνούς αρχαιολογικής ομάδας με επικεφαλής τον καθηγητή Cyprian Broodbank του Πανεπιστημίου του Cambridge, τον καθηγητή Youssef Bokbot του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαιολογικών Επιστημών και Κληρονομιάς (INSAP) και τον καθηγητή Giulio Lucarini του το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας.


Η περιοχή του Μαγκρέμπ, με το μεσογειακό της κλίμα και την εγγύτητα τόσο με την έρημο Σαχάρα όσο και με το συντομότερο θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης, έχει αναγνωριστεί από καιρό ως πολιτιστικό σταυροδρόμι. Ο Oued Beht, ειδικότερα, επιβεβαιώνει τώρα τον κεντρικό ρόλο που έπαιξε το Μαγκρέμπ στη διαμόρφωση τόσο των μεσογειακών όσο και των ευρύτερων αφρικανικών κοινωνιών. Η νέα έρευνα δείχνει ότι ο πολιτισμός σε αυτήν την περιοχή ήταν πολύ πιο ανεπτυγμένος και συνδεδεμένος από ό,τι πιστεύαμε παλαιότερα.

Οι ανασκαφές στο Oued Beht έχουν αποκαλύψει ένα ευρύ φάσμα στοιχείων για τη μεγάλης κλίμακας γεωργία. Η τοποθεσία περιλαμβάνει πολυάριθμους μεγάλους αποθηκευτικούς λάκκους, υποδηλώνοντας την παρουσία ενός μεγάλου γεωργικού οικισμού παρόμοιου σε μέγεθος με την Τροία της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρωτοφανείς ποσότητες εξημερωμένων υπολειμμάτων φυτών και ζώων, καθώς και κεραμικά και λίθινα εργαλεία, όλα χρονολογημένα στην Ύστερη Νεολιθική περίοδο. Αυτά τα ευρήματα παρέχουν απτή απόδειξη ότι η περιοχή ήταν το σπίτι μιας εξαιρετικά οργανωμένης και ανεπτυγμένης αγροτικής κοινότητας πριν από περισσότερα από 5.000 χρόνια.


Μία από τις πιο συναρπαστικές πτυχές αυτής της ανακάλυψης είναι οι ευρύτερες επιπτώσεις της στην κατανόησή μας για τις αρχαίες μεσογειακές συνδέσεις. Παρόμοιοι αποθηκευτικοί λάκκοι έχουν βρεθεί σε σύγχρονες τοποθεσίες κατά μήκος του Στενού του Γιβραλτάρ, στην Ιβηρική Χερσόνησο, όπου οι αρχαιολόγοι έχουν σημειώσει εδώ και καιρό στοιχεία για αφρικανικές συνδέσεις, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας κελύφους στρουθοκαμήλου και τεχνουργημάτων από ελεφαντόδοντο. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το Μαγκρέμπ έπαιξε κεντρικό ρόλο στις ευρύτερες εξελίξεις της δυτικής Μεσογείου κατά την τέταρτη χιλιετία π.Χ., με πιθανές πολιτιστικές και εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης.

Η ανακάλυψη στο Oued Beht αλλάζει σημαντικά την άποψή μας για την ύστερη μεσογειακή προϊστορία. Η σημασία της τοποθεσίας εκτείνεται πέρα ​​από το τοπικό της πλαίσιο, τοποθετώντας το Μαγκρέμπ σταθερά στην ευρύτερη αφήγηση του μεσογειακού πολιτισμού. Οι ερευνητές προτείνουν ότι η περιοχή θα πρέπει να θεωρηθεί ως αναπόσπαστο μέρος ενός ευρύτερου, συνεξελισσόμενου πολιτιστικού συστήματος που εκτείνεται και στις δύο πλευρές της Μεσογείου και του Ατλαντικού κατά την τέταρτη και τρίτη χιλιετία π.Χ.

Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης, αυτά τα νέα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η έλλειψη προηγούμενων ανακαλύψεων στο Μαγκρέμπ δεν οφειλόταν στην απουσία προϊστορικής δραστηριότητας, αλλά μάλλον στη σχετική έλλειψη έρευνας στην περιοχή. Τώρα, με τον Oued Beht να παρέχει τόσο συναρπαστικά στοιχεία, είναι σαφές ότι το Μαγκρέμπ έπαιξε κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση τόσο των αφρικανικών όσο και των μεσογειακών κοινωνιών. Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους για την κατανόηση των περίπλοκων διηπειρωτικών αλληλεπιδράσεων που βοήθησαν στη δημιουργία πρώιμων πολιτισμών και υπογραμμίζει τη σημασία της Αφρικής στην ανάπτυξη του μεσογειακού κόσμου.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ



photo: pixabay

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις