Αρχαιολογικές ανασκαφές στο σημερινό Καγιαλιπίναρ, την ιστορική Σαμούχα, μια πόλη των Χετταίων που βρίσκεται στην επαρχία Σίβας στο ανατολικό μέρος της κεντρικής Ανατολίας στην Τουρκία, έφεραν στο φως περισσότερες από 50 σφραγίδες μελών βασιλικής οικογένειας των Χετταίων, συγκεκριμένα πριγκίπων και αρχόντων.
Ανάμεσα στα πιο εξαιρετικά ευρήματα, συγκαταλέγεται η σφραγίδα ενός πρίγκιπα, του HattusaRuntiya που σημαίνει «προστάτης της Χαττούσα», της αρχαίας πρωτεύουσας των Χετταίων. Άλλες σφραγίδες αναφέρουν τον Pihaya, έναν γραφέα ο οποίος εικάζεται πως υπηρέτησε τη βασίλισσα Puduhepa και τον ArmaTarupasani, έναν υπηρέτη της θεάς Σελήνης.
Η Σαμούχα, σήμερα γνωστή ως Καγιαλιπίναρ, βρίσκεται στο κέντρο της Τουρκίας, περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της Σίβας.
Η εξέλιξη της Σαμούχα σε σημαντικό κέντρο εμπορίου των Χετταίων
Αρχικά μία μικρή αγορά Ασσύριων εμπόρων, η Σαμούχα εξελίχθηκε κατά τον 18ο αιώνα π.Χ., σε σημαντικό κέντρο του εμπορίου.
Στην τοποθεσία έχουν ανακαλυφθεί πολλά επιγραφικά ευρήματα, και η ιστορική αυτή περίοδος έχει αναγνωριστεί ως η αυτοκρατορική περίοδος της Σαμούχα, της πόλης των Χετταίων.
Από τις ανασκαφές προκύπτει ότι η Σαμούχα υπήρξε ένας σημαντικός οικισμός των βασιλείων, πριν και κατά τη διάρκεια του πολιτισμού των Χετταίων.
Η αρχαιολόγος Vuslat Karpe και ο επίσης αρχαιολόγος Andreas Muller-Karpe, από το πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ στη Γερμανία, έχουν επίσης πραγματοποιήσει ανασκαφές στη Σαμούχα, από το 2005 έως το 2019.
Με την άδεια του τουρκικού υπουργείου πολιτισμού και τουρισμού, η νέα περίοδος των ανασκαφών στο σημείο, συνεχίζεται, πλέον με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Δρ. Çiğdem Maner, του τμήματος αρχαιολογίας και ιστορίας της τέχνης, από το πανεπιστήμιο του Koç.
H επικεφαλής της ανασκαφής, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δρ. Çiğdem Maner, μιλώντας σε ανταποκριτή της εφημερίδας Anadolu, είπε ότι οι ανασκαφές που διεξάγονται στη Σαμούχα τα δύο τελευταία χρόνια, έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι, η τοποθεσία αποτέλεσε αδιάλειπτα ανθρώπινο οικισμό από την Παλαιολιθική Εποχή έως την Εποχή των Σελτζούκων.
Ανακαλύψεις από τέσσερις πολιτισμούς της αρχαιότητας
Η Maner απέδωσε έμφαση στις αρχιτεκτονικές ανακαλύψεις στην περιοχή, ενώ σημείωσε πως, στο σημείο ανακαλύφθηκαν και δομές από τις αποικίες του ασσυριακού εμπορίου, καθώς και της Εποχής των Χετταίων, των Ρωμαίων και των Βυζαντινών.
«Συνεχίζοντας τις ανασκαφές στο διοικητικό κτίριο των Χετταίων που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη χρονιά, αποκαλύπτουμε όλο και περισσότερες σφραγίδες. Τα ευρήματα αυτά, είναι καθοριστικής σημασίας για την επαναξιολόγηση της ιστορίας της βασιλικής οικογένειας των Χετταίων», είπε η Maner.
Η ομάδα ανακάλυψε νέα ευρήματα, από διάφορα στάδια της αρχιτεκτονικής των Χετταίων, έναν ρωμαϊκό δρόμο, δομές της βυζαντινής εποχής, μαζί με τεκμήρια μιας ιστορικής πυρκαγιάς που κατέστρεψε κτίρια από την εποχή των αποικιών του Ασσυριακού εμπορίου.
«Οι πλάκες με τη σφηνοειδή γραφή και οι σφραγίδες με τα ιερογλυφικά που αποκαλύφθηκαν εδώ, είναι από τα σημαντικότερα ευρήματα», δήλωσε ο καθηγητής Hasan Peker, Χετταιολόγος στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.
Προς το παρόν, η ομάδα μελετά μία κατεστραμμένη αίθουσα αρχείων, όπου έχουν ανακαλυφθεί σφραγίδες που ανήκαν σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους και μέλη της βασιλικής οικογένειας.
«Απ’ την τελευταία ανασκαφική περίοδο, έχουν αποκαλυφθεί πάνω από 50 σφραγίδες. Φέτος ανακαλύψαμε πολλές σφραγίδες που εντύπωναν ονόματα Χετταίων πριγκίπων, οι οποίοι συνδέονται με τη βασιλική οικογένεια είτε εξ αίματος, είτε εξ αγχιστείας», δήλωσε ο Peker.
«Οι σφραγίδες, δεν είναι πολύτιμες μόνο επειδή επαληθεύουν την ύπαρξη των ιστορικών αυτών μορφών, αλλά και επειδή παρέχουν ουσιαστικά τεκμήρια σχετικά με το διοικητικό σύστημα των Χετταίων», επισήμανε ο Peker.
Οι σφραγίδες χρησιμοποιούνταν για την επικύρωση οικονομικών και διοικητικών εγγράφων, κατοχυρώνοντας τη σημασία της Σαμούχα στη διακυβέρνηση των Χετταίων.
Οι ανακαλύψεις προσφέρουν νέες πληροφορίες σχετικά με τους προγόνους των Χετταίων βασιλιάδων, καθώς και για τη σημαντική συμβολή της πόλης στη διοίκηση της αυτοκρατορίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.