Η υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ορισμένων τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση, σύμφωνα με έναν ειδικό. Με χαρακτηριστικές γεύσεις και πλούσια σε εντερικά βακτήρια, τα ζυμωμένα τρόφιμα υπάρχουν εδώ και αιώνες. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία προϊόντα όπως, η κομπούχα και το ξινολάχανο, έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή.
Τροφές που είναι καλές για το έντερο αλλά όχι για την αρτηριακή πίεση
Ενώ τα ζυμωμένα τρόφιμα μπορούν να ενισχύσουν την υγεία του εντέρου σας ή ακόμη να καταπραΰνουν τη φλεγμονή, μπορεί να μην είναι τόσο ωφέλιμα με την αρτηριακή σας πίεση, σύμφωνα με την Alison Cullen, Διαιτολόγο και Υπεύθυνη Εκπαίδευσης στο A.Vogel.
«Το miso, το sauerkraut, το kimchi, το ζυμωτό ψωμί, όλα περιέχουν ποικίλες ποσότητες αλατιού, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση εάν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες ή σε συνδυασμό με μια διατροφή που ήδη περιέχει μεγάλες ποσότητες αλμυρών τροφίμων ή επιπλέον επιτραπέζιο αλάτι», είπε η ειδικός.
Το Blood Pressure UK εξηγεί ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού είναι η «κυριότερη» αιτία της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ανησυχητικό είναι ότι όσο περισσότερο αλάτι καταναλώνετε, τόσο υψηλότερη μπορεί να είναι η αρτηριακή σας πίεση. Το αλάτι κάνει το σώμα σας να συγκρατεί νερό, το οποίο αυξάνει την ποσότητα νερού στο αίμα σας, ασκώντας επιπλέον πίεση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας.
Αλάτι και υπέρταση: Μειώστε την κατανάλωση για καλύτερη υγεία
Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την υπέρταση, σύμφωνα με την οργάνωση Blood Pressure UK. Εάν ήδη αντιμετωπίζετε υψηλή αρτηριακή πίεση, η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
Τα καλά νέα είναι ότι η μείωση της κατανάλωσης αλατιού αποτελεί έναν από τους πιο απλούς τρόπους για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μάλιστα, σύμφωνα με την Blood Pressure UK, οι θετικές επιπτώσεις γίνονται αισθητές πολύ γρήγορα.
Για να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού, ο οργανισμός συνιστά να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων, καθώς τα επίπεδα αλατιού μπορεί να διαφέρουν σημαντικά. «Ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων πριν τα αγοράσετε και συγκρίνετε τα με άλλα προϊόντα. Συχνά θα βρείτε επιλογές με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι», συμβουλεύει η Blood Pressure UK.
Οι ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλέξετε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι:
- Χαμηλή: 0,3g αλάτι ή λιγότερο ανά 100g
- Μέση: 0,3 έως 1,5g αλάτι ανά 100g (συνήθως είναι ασφαλή για κατανάλωση, αλλά επιλέξτε χαμηλές επιλογές όπου μπορείτε)
- Υψηλή: 1,5g αλάτι ή περισσότερο ανά 100g (προσπαθήστε να τα αποφεύγετε ή να τα καταναλώνετε μόνο περιστασιακά).
Μην αποφεύγετε τελείως τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
Αν και ορισμένα ζυμωμένα τρόφιμα μπορούν να προσθέσουν επιπλέον αλάτι στη διατροφή σας, ο διαιτολόγος Cullen εξήγησε ότι δεν πρέπει να τα αποφεύγετε εντελώς. «Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα, το θέμα είναι η δοσολογία. Ακόμη και το νερό μπορεί να είναι επιβλαβές εάν καταναλωθεί υπερβολικά. Η προσθήκη μιας κουταλιάς της σούπας από λάχανο τουρσί στο καθημερινό σας μενού θα σας δώσει μια ώθηση στο έντερο χωρίς να προσθέσετε περισσότερο από περίπου 0,08g αλατιού στην ημερήσια πρόσληψή σας».
«Ωστόσο, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την συνολική σας πρόσληψη αλατιού, με το ημερήσιο όριο που έχει οριστεί από τους ειδικούς να μην υπερβαίνει τα 6 γραμμάρια αλατιού την ημέρα. Αυτό περιλαμβάνει το αλάτι που υπάρχει ήδη στα τρόφιμα και το αλάτι που προστίθεται κατά τη διάρκεια και μετά το μαγείρεμα», προσθέτει ο οργανισμός υγείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου